Vatsavaivat
Vaivaako vatsa, ärsyttääkö ripuli, ummetus, ilmavaivat tai turvotus? Tämä on sinun sivusi.

Vatsavaivat voivat häiritä elämää ja sosiaalisia tilanteita. Vatsavaivoja ovat esimerkiksi ripuli, ummetus, ilmavaivat, närästys ja turvotus. Vatsavaivat ovat hyvin yleinen ongelma. Vatsa voi kipeytyä ruokavalion, sairauden tai vaikka stressin takia.

Lisätietoa: Näin hoidat itse närästystä - milloin on syytä mennä lääkäriin?

Vatsavaivojen taustalla on harvoin vakava sairaus. Pienet vatsavaivat eivät yleensä ole vaarallisia terveydelle. Vatsavaivat voivat silti hankaloittaa elämää ja aiheuttaa kipua sekä epämukavuutta.

Jos vatsavaivat johtuvat vatsan normaalista toiminnasta, niitä kutsutaan toiminnallisiksi vatsavaivoiksi.

Kuva: Vatsa, vatsantoiminta ja ruoansulatus

Ylävatsan ongelmat johtuvat usein mahahaavasta, sappivaivasta tai pohjukaissuolihaavasta. Närästyksen syynä voi olla refluksitauti. Siinä mahan sisältöä nousee ruokatorveen ja aiheuttaa polttavaa kipua rintalastan takana. Länsimaissa joka viidennellä esiintyy refluksitautia. Refluksitauti johtuu usein ruokatorven sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Refluksitautia pahentavat rasvainen ruoka, ylipaino ja tupakointi.

Alavatsan ongelmat aiheuttaa useimmiten ärtyvä suoli. Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen ongelma. Suomalaisista noin joka kymmenes kärsii siitä. Se on naisilla tuplasti yleisempi kuin miehillä. Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole vaarallinen. Sen oireita ovat turvonnut vatsa, vatsakipu, ripuli ja ummetus sekä niiden vuorottelu. Vatsan turvotus ja ilmavaivat pahenevat usein illalla.

Lisätietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Vatsavaivat voivat johtua myös vakavista sairauksista. Näitä ovat esimerkiksi mahakatarri eli vatsan tulehdus, syöpä ja Crohnin tauti. Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus. Sen oireita ovat vatsakivut, ripuli, verinen uloste, kuume ja laihtuminen.

Lue Crohnin taudin oireista ja Crohnin taudin hoidosta.

Toinen samankaltaisia oireita aiheuttava sairaus on haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa. Haavainen paksusuolentulehdus on tulehduksellinen paksusuolen sairaus. Sen oireita ovat vatsakivut, verinen uloste ja ripuli.

Lisätietoa haavaisen paksusuolentulehduksen oireista ja hoidosta.

Vatsavaivojen syy voi olla myös stressi. Suoliston sanotaan olevan toiset aivomme. Stressihormoni kortisoli kertyy vatsaan ja voi aiheuttaa vatsavaivoja ja vatsakipuja. Stressivatsasta ei puhuta turhaan. Jos vatsavaivat johtuvat stressistä, stressitason lasku auttaa.

Vatsaoireet saattavat johtua myös masennuksesta. Vatsavaivojen syitä selvitetään muun muassa tähystyksellä.

Vatsavaivoista voi usein päästä eroon, jos niiden syy saadaan selville. Monia vatsavaivoja voi helpottaa ruokavaliolla ja lääkityksellä. Vatsavaivoihin saattavat auttaa pienet kuitupitoiset ateriat, liikunta, laihduttaminen, tiheämpi vessassa käyminen, iltasyömisen lopettaminen, tupakoinnin lopettaminen, kahvin juonnin vähentäminen, alkoholin juonnin vähentäminen, kuituvalmisteiden käyttäminen, stressin vähentäminen ja tulehduskipulääkkeiden välttäminen. Joitain auttaa FODMAP-ruokavalio.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi