Vatsavaivat

Vaivaako vatsa, ärsyttääkö ripuli, ummetus, ilmavaivat tai turvotus? Tämä on sinun sivusi.
Mainos

Vatsavaivat voivat häiritä elämää ja sosiaalisia tilanteita. Vatsavaivoja ovat esimerkiksi ripuli, ummetus, ilmavaivat, närästys ja turvotus. Vatsavaivat ovat hyvin yleinen ongelma. Vatsa voi kipeytyä ruokavalion, sairauden tai vaikka stressin takia. ...

Vatsavaivojen taustalla on harvoin vakava sairaus. Pienet vatsavaivat eivät yleensä ole vaarallisia terveydelle. Vatsavaivat voivat silti hankaloittaa elämää ja aiheuttaa kipua sekä epämukavuutta.

Jos vatsavaivat johtuvat vatsan normaalista toiminnasta, niitä kutsutaan toiminnallisiksi vatsavaivoiksi. Ylävatsan ongelmat johtuvat usein mahahaavasta, sappivaivasta tai pohjukaissuolihaavasta. Närästyksen syynä voi olla refluksitauti. Siinä mahan sisältöä nousee ruokatorveen ja aiheuttaa polttavaa kipua rintalastan takana. Länsimaissa joka viidennellä esiintyy refluksitautia. Refluksitauti johtuu usein ruokatorven sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Refluksitautia pahentavat rasvainen ruoka, ylipaino ja tupakointi.

Alavatsan ongelmat aiheuttaa useimmiten ärtyvä suoli. Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen ongelma. Suomalaisista noin joka kymmenes kärsii siitä. Se on naisilla tuplasti yleisempi kuin miehillä. Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole vaarallinen. Sen oireita ovat turvonnut vatsa, vatsakipu, ripuli ja ummetus sekä niiden vuorottelu. Vatsan turvotus ja ilmavaivat pahenevat usein illalla.

Vatsavaivat voivat johtua myös vakavista sairauksista. Näitä ovat esimerkiksi mahakatarri eli vatsan tulehdus, syöpä ja Crohnin tauti. Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus. Sen oireita ovat vatsakivut, ripuli, verinen uloste, kuume ja laihtuminen.

Toinen samankaltaisia oireita aiheuttava sairaus on haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa. Haavainen paksusuolentulehdus on tulehduksellinen paksusuolen sairaus. Sen oireita ovat vatsakivut, verinen uloste ja ripuli.

Vatsavaivojen syy voi olla myös stressi. Suoliston sanotaan olevan toiset aivomme. Stressihormoni kortisoli kertyy vatsaan ja voi aiheuttaa vatsavaivoja ja vatsakipuja. Stressivatsasta ei puhuta turhaan. Jos vatsavaivat johtuvat stressistä, stressitason lasku auttaa.

Vatsaoireet saattavat johtua myös masennuksesta. Vatsavaivojen syitä selvitetään muun muassa tähystyksellä.

Vatsavaivoista voi usein päästä eroon, jos niiden syy saadaan selville. Monia vatsavaivoja voi helpottaa ruokavaliolla ja lääkityksellä. Vatsavaivoihin saattavat auttaa pienet kuitupitoiset ateriat, liikunta, laihduttaminen, tiheämpi vessassa käyminen, iltasyömisen lopettaminen, tupakoinnin lopettaminen, kahvin juonnin vähentäminen, alkoholin juonnin vähentäminen, kuituvalmisteiden käyttäminen, stressin vähentäminen ja tulehduskipulääkkeiden välttäminen. Joitain auttaa FODMAP-ruokavalio.

Näytä lisää

Terve.fi

Verta ulosteessa - 88875

Hei, olen 41-vuotias nainen. Minulla on parin viimeisen vuoden aikana esiintynyt säännöllisesti noin kerran viikossa ulostaminen yhteydessä hieman verta pyyhkimisen lopuksi. Samalla on tuntunut hieman kirvelyä peräaukon reunalla suihkussa käymisen yhteydessä. Suoli toimii säännöllisesti kerran päivässä, koostumus vaihtelee hieman, välillä löysempää mutta ei ripulia, välillä kiinteämpää pökälettä. Tällä hetkellä paperiin ei jää verta mutta minulla ihan alkuvuodesta meni yksi päivä maha yllättäen sekaisin ja kävin vessassa melkein ripulilla useita kertoja ja ulosteen seassa punaista ilmeisesti verta. Samaan aikaan tuntui, että oli ilmaa paljon vatsassa. Ilman tunne jatkui jonkun päivän. Tämän jälkeen vatsa toimi normaalisti pari kuukautta eikä wc paperiin jäänyt verta. Nyt eräänä iltana yllättäen tuli yksi löysä pieni uloste ja siinä ulosteen mukana hieman hailakan punaista verta. Ilmaa mahassa usean päivän. Tämän jälkeen kävin lääkärissä ja lääkäri ei löytänyt tunnustelemalla pukamia, haavaumia, kyhmyjä tai tutkittaessa verta. Sain kuitenkin lähetteen tähystykseen ja ohjeen tehdä kolmen päivän ulostetestin. Nyt olen kiinnittänyt huomion ulosteisiin ja ne näyttävät muuten normaalilta ruskealta mutta pari kertaa olen havainnut ulosteen seassa/pinnalla joitain punertavia laikkuja, eivät ole isoja kooltaan mutta näyttävät hailakan punaisilta, enemmän kirkasta, ei lainkaan tummaa punaista tai mustaa. Ilmeisesti laikut ovat verta? Uloste muutoin vaalean ruskeaa. Vatsakipuja ei ole ja uloste koostumukseltaan normaalia. Viittako veri ja oireet pahanlaatuiseen kasvaimeen?
0