Sairaudet

Mahahaava

Mahahaavan yleisin oire on ylävatsakipu. Mahahaavan aiheuttama kipu voi tuntua jopa selässä ja hartioissa.

Teksti Milka Sauvala
Kuvat All Over Press
3.5.2019 Terve.fi

Happamissa oloissa selviävä helikobakteeri ja tavalliset tulehduskipulääkkeet ovat yleisimmät syyt mahan haavaumiin. Joskus haava on merkki syövästä.

Mikä aiheuttaa mahahaavan?

Mahatulehdus tarkoittaa mahalaukun limakalvon ärsytystilaa. Limakalvo on tulehtunut, mutta haavaa ei ole.

Mahalaukkuun tai pohjukaissuoleen voi kuitenkin syntyä limakalvovaurio, haavauma, jolloin kyseessä on ulkustauti eli mahahaava.

Myös Crohnin tauti voi aiheuttaa vatsakipua. Lue lisäksi Crohnin taudin oireista.

Se voi aiheuttaa kipua, verenvuotoa tai mahalaukun puhkeaman. ­Joka kymmenes sairastuu tautiin elämänsä aikana.

Yleisimmät syyt ovat heliko­bakteerien aiheuttama tulehdus maha­laukun limakalvolla ja tulehduskipulääkkeiden käyttö. Kortisonilääkitys etenkin suurilla annoksilla voi nostaa sairastumis­riskiä. Myös tupakointi lisää alttiutta.

Helikobakteeri-infektio on yleinen mutta vähenemässä Suomessa. Se on yhteydessä hygieenisiin oloihin.

Mahalaukun sisäosaa voitelee limakerros, joka suojaa limakalvoa mahan suolahapon ja pepsiinientsyymin vaikutuksilta. Jos tämä suojaus heikkenee, voi syntyä syvä limakalvon vaurio eli haavauma. Pinnallisempaa vauriota sanotaan eroosioksi.

Vanhemmissa ikäluokissa yli puolella on helikobakteeri. 30–50-vuo­tiaista sitä on noin neljäsosalla ja vuoden 1990 jälkeen syntyneillä ­vähemmän kuin yhdellä kymme­nestä. Noin 10–15 prosentilla bakteerin kantajista kehittyy ulkustauti.

Tulehduskipulääkkeet liuottavat mahan limakalvoa suojaavaa limakerrosta ja estävät suojaavan prosta­glandiinin synteesiä. Tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeeni ja naprokseeni.

Harvinainen syy mahalaukun haavaumaan on mahasyöpä.

Tiesitkö?

Helikobakteerin olemassaolo keksittiin vasta 1980-luvulla. Mahan sisältö on hyvin hapan, mutta bakteeri on kehittänyt keinoja, jotta se menestyy happamassa ympäristössä.

Mahahaavan oireet

Tavallisin oire on tylppä, jäy­tävä tai polttava ylävatsakipu. Se voi säteillä selkään tai hartioihin. Kipua on usein, kun maha on tyhjä. Se voi herättää öisin.

Oireet saattavat olla epämääräisiä ja niiden voimakkuus vaihdella. ­Kivun perusteella ulkustautia ei voi erottaa toiminnallisesta ylävatsa­vaivasta eli dyspepsiasta tai joistakin muista ylävatsan sairauksista.

Jäytävä kipu voi ­herättää öisin.

Joskus mahalaukun tai pohjukaissuolen seinämän haavauma vahingoittaa verisuonta niin, että se alkaa vuotaa. Silloin uloste värjäytyy tervamaisen mustaksi. Tämä johtuu siitä, että veri muuttuu tummaksi, kun se matkaa suoliston läpi. Toinen merkki voi olla verinen oksennus.

Harvinainen mutta vakava tila on mahan seinämän puhkeaminen. Se tuntuu ylävatsalla äkillisenä, erittäin voimakkaana kipuna. Silloin ­pitää mennä hoitoon heti.

Mahahaavan hoito

Ulkustauti diagnosoidaan teke­mällä mahan tähystys eli gastroskopia. Sitä ennen ylävatsavaivoja on yleensä selvitelty jo ­muilla tavoin, esimerkiksi kokeilemalla, auttavatko lääkkeet. Tähystys tehdään, jos vaivat jatkuvat, potilas on yli 50–55-vuotias tai hänellä on hälyt­täviä oireita, kuten oksentelua, verenvuotoa, anemiaa, laihtumista tai nielemisvaikeuksia.

Tähystyksessä otetaan koepaloja. Niistä tutkitaan tulehdustila ja helikobakteerien olemassaolo sekä varmistetaan, ettei kyse ole syövästä.

Noin 90 prosentilla pohjukais­suolihaavan saaneista ja 70 prosentilla mahahaavapotilaista on helikobakteeri-infektio. Jos helikobakteeri löytyy, se hoidetaan aina.

10 prosenttia ihmisistä sairastuu ulkustautiin eli mahahaavaan elämänsä aikana.

Häätöhoito tehdään kolmella lääkkeellä: mahan hapon­eritystä estävällä lääkkeellä ja kahdella eri antibiootilla. Hoito kestää viikon. Sen jälkeen pitää jatkaa hapon­eritystä salpaavaa lääkitystä.

Häätöhoito voi tuntua vaikealta, koska käytössä on useita lääkkeitä. Niistä voi tulla haitta­vaikutuksia, kuten antibioottiripulia. Hoito on kuitenkin tärkeä tehdä. Ilman sitä mahahaavan riski ­uusiutua on suuri.

Häädön lisäksi mahahaavaa hoidetaan protonipumpun estäjillä. Ne vähentävät tehokkaasti mahanesteen määrää ja happamuutta. Lääkettä pitää käyttää monta viikkoa.

Potilaan on syytä välttää tulehdus­kipulääkkeitä. Särkylääkkeistä ­parasetamoli sopii. Jos tupakoi, sen lopettaminen kannattaa.

Mahahaavan ennuste

Ulkustauti paranee yleensä, kun mahdollinen helikobakteeri häädetään ja tauti hoidetaan lääkkeillä. Lisäksi tulehduskipulääkkeitä pitää välttää.

4 prosenttia mahahaavoista on pahanlaatuisia.

Joskus harvoin ulkustauti voi olla niin sitkeä, ettei sitä saada ­lääkkeillä kuriin. Tällöin voidaan tehdä maha­laukun leikkaus.

Lähteet:

Färkkilä M. ym: Gastroenterologia ja hepatologia (Kustannus Oy Duodecim 2018).

Mustajoki P.: Peptinen ulkustauti (”mahahaava”) (Lääkärikirja Duodecim 2017).

Juttu on julkaistu Terve.fi Vatsa-lehdessä 2/2018.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi