Terve.fi

Crohnin taudin oireet

Crohnin taudin oireet
Crohnin taudin oireet ovat kuume, vatsakipu, ripuli, verinen uloste. Lue lisää Crohnin taudin oireista.
Julkaistu: 30.7.2019

Crohnin taudin oireet ilmaantuvat yleensä vähitellen ja tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, ripuli, kuume, laihtuminen, veriulosteet ja suolen tukosoireet. Peräaukon alueella voi taudin edetessä esiintyä märkäpesäkkeitä tai suolen seinämän läpäiseviä putkimaisia muutoksia eli fisteleitä. Crohnin taudissa esiintyy limakalvohaavaumia myös suun alueella. Lapsella Crohnin tauti voi aiheuttaa kasvun hidastumista.

Crohnin tauti diagnosoidaan paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tähystystutkimuksella, jossa silminnähtävinä löydöksinä ovat osittainen tai läiskäinen tulehdus, limakalvon mukulakivimäisyys, aftamaiset tai uurteiset haavaumat sekä suolen ahtaumat. Tähystystutkimuksen yhteydessä otetaan koepaloja, joissa löydöksinä ovat syvälle limakalvonalaiseen kudokseen ja jopa suolen seinämän läpi ulottuva tulehdus, jossa voi esiintyä pesäkkeitä.

Ohutsuolen alkuosa voidaan tutkia magneettikuvauksen sekä kapselikuvauksen avulla. Isotooppikuvausta voidaan käyttää tulehduksen aktiivisuuden selvittämiseen.

Tähystys- ja kuvantamistutkimuksin saatua diagnoosia tukee oireiston vastaavuus sekä poikkeavat laboratoriolöydökset (mm. suurentunut lasko, CRP ja ulosteen kalprotektiini, anemia ja leukosytoosi).

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus ovat hyvin samantyyppisiä sairauksia ja näiden kahden sairauden erottaminen toisistaan voi olla joskus hankalaa. Usein löydetään tähystystutkimuksessa piirteitä molemmista sairauksista.

Millainen on Crohnin taudin ennuste? Lue lisää Crohnin taudista.

Lähteet:

Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Crohnin tauti, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Crohnin tauti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Hannonen P. ym. Mitä biologiset lääkkeet ovat muuttaneet tulehduksellisten reuma-, iho- ja suolistosairauksien hoidossa? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2016.

Kolho & Färkkilä. Tulehdukselliset suolistosairaudet – mikä vialla? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2017.

Kommentoi »