Mainos

Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa) on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, jonka puhkeamissyy on tuntematon. Tauti rajoittuu paksusuolen limakalvolle.

Haavaisen paksusuolitulehduksen oireita ovat toistuva tai pitkittynyt verinen ripuli, vatsakivut sekä pakonomainen ulostamistarve. Haavainen paksusuolitulehdus ei parane, mutta oireiset ja oireettomat vaiheet vuorottelevat....

Lisätietoa haavaisen paksusuolitulehduksen oireista.

Haavaista paksusuolitulehdusta hoidetaan lääkkein, mutta vaikeissa tapauksissa myös paksusuolen poistoja joudutaan tekemään.

Lue lisää haavaisen paksusuolitulehduksen hoidosta.

Tautiin liittyy kohonnut paksu- ja peräsuolisyöpäriski, jonka vuoksi seurantatutkimuksiin osallistuminen on tärkeää.

Lue haavaisen paksusuolitulehduksen yleisyydestä.

Lähteet:

Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Colitis ulcerosa, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.), Tulehduksellisten suolistosairauksien kliininen kuva ja taudinkulku, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Näytä lisää

Terve.fi

Ärtynyt suoli vai mikä?

Hei, olen 48-vuotias mies, minulla on ylipainoa, painan 136 kg ja olen 181cm pitkä.  Minulla on lievä uniapnea, ja olen kärsinyt masennuksesta. Masennuslääkkettä käytän(sertralin), mutta asia on paremmalla tolalla. Olen nyt pudottanut painoa 8 kg, ja olen hyvin päässyt kuntoilun makuun. Painon pudotuksen ohessa olen halukas pääsemään eroon vaivasta joka minua on vaivannut ainakin kymmenen vuotta. Minulla on aika herkkä vatsa, ja joudun menemään vessaan nopeasti jos sinne edes ehdin. Tämä ei vaivaa montaa kertaa päivässä, korkeintaan ehkä kerran tai pari. Ehkä 90% hätäisistä käynneistä tulee ruokailun jälkeen, joskus jopa kesken Ruokailun tai ruokailun heti ruokailun jälkeen. Tuntuu siltä että liikkeelle lähtö myös nopeuttaa prosessia, joskus kävelylenkeillä tai aamulla mennessä bussipysäkille alkaa vatsa toimimaan ja joutuu menemään ulostamaan jonnekin. Olen huomannut myös että kun joutuu jännittämään että tuleeko hätä, niin alkaa suoli toimimaan vielä nopeammin, ikäänkuin stressi asiasta antaisi potkua. Joskus taas on monta päivää ettei ole mitään. Hankin apteekista keliakia testin, ja sen mukaan minulla ei ole keliakiaa. Ostin myös testin jolla voitiin testata onko minulla laktoosi-intoleranssia, testi oli jonkinlainen DNA-testi johon otettiin sylkinäyte, eikä minulla ollut sen perusteella sitäkään vaivaa ensisijaisesti, mitä tämä sitten ikinä tarkoittaakaan. Kävin myös lääkärissä, joka ohjasi minut paksusuolen tähystykseen. Sillä siis tutkitaan löytyykö suolesta jotain vikaa. Jossain määrin minusta tuntui tämä liioiteltulta, toisaalta olen ymmärtänyt että juuri löysät ulosteet voivat aiheitua monista taudeista. Mm tällä tavalla voi oireilla jos on suolistosyöpä. Minulla ei ole ollut verta ulosteissa ollenkaan, joskus on ollut kirkasta verta jota tulee enemmänkin vessapaperiin. Hemoklobiini ei ole alhainen, mutta minulta otetaan myös verikokeita. Voiko syöpä oireilla näin jopa 10 vuotta? Käsittääkseni se aiheuttaa myös uupumusta, jota minulla on, mutta se mielestäni johtuu huonosti nukutuista öistä joka taas johtunee uniapneasta. Jaksan kuitenkin muuten ihan hyvin. Onko syövän pelko turha? Äitini kuoli syöpään, mutta hänellä oli kohdunrungonsyöpä joka ei ole mikään perinnöllinen, josta pitäisi vetää johtopäätöksiä.
0