Sairaudet

Ulosteensiirto tepsii myös haavaiseen paksusuolitulehdukseen

Ulosteensiirrot voivat auttaa myös haavaista paksusuolitulehdusta potevia. Lue lisää.

10.3.2017 Terve.fi

Ulosteensiirrot voivat auttaa myös haavaista paksusuolitulehdusta potevia, tuore tutkimus osoittaa. Siirteet paransivat jopa kolmanneksen potilaista, Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa 85 potilasta satunnaistettiin joko saamaan usealta eri luovuttajalta saatuja ulostesiirtoja paksusuolen tähystyksessä tai lumetähystyksen. Potilaat saivat lisäksi useita ulostesiirtoja tai lumesiirteitä peräruiskeina.

Kahdeksan viikon hoidon jälkeen 27 prosenttia potilaista pärjäsi ilman lääkityksiä ja todettiin parantuneiksi tähystyksen perusteella. Lumeryhmässä oireilu loppui vain 8 prosentilla. Haittavaikutuksia ilmaantui saman verran kummassakin ryhmässä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi niihin on toistaiseksi hyvä suhtautua varauksella. Vielä ei esimerkiksi tiedetä millaiset hoidon vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä.

Ulosteensiirrot ovat viime aikoina saaneet paljon huomiota, mutta niitä käytetään lähinnä vain uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa. Menetelmää on kuitenkin alettu kokeilla myös muihin suolistosairauksiin ja jopa autismiin. Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen. Siirteet saadaan yleensä lähiomaisilta.

Lähde: Lancet 2017;DOI:10.1016/S0140-6736(17)30182-4

Lue lisää:

Ulosteensiirto tekikin naisesta lihavan – Hoitokeino yleistynyt viime vuosina kaikkialla

Ulosteensiirto on tehokas hoitomuoto, mutta tutkimustieto vielä vähäistä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi