Sairaudet

Miksi suolistovaivat lisääntyvät?

Haavainen paksusuolentulehdus juoksuttaa vessassa kymmenenkin kertaa päivässä. Sairaus puhkeaa yhä useammalle työikäiselle, mutta syy sen yleistymiseen ei ole vielä selvillä.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat iStock
15.12.2016

Ravaatko jatkuvasti vessassa löysän vatsan takia? Jos ulosteessa on lisäksi verta ja limaa, oireet kertovat haavaisesta paksusuolentulehduksesta. Ne alkavat usein yhtäkkiä ja pelästyttävät.Sairaus koskettaa yhä useampaa. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin kuuluva tauti yleistyy nopealla tahdilla. Siihen sairastuu vuosittain yli 600 suomalaista.Haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa on työikäisten keskuudessa nopeimmin yleistyvä sairaus. Haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin taudiksi kutsuttu toinen tulehduksellinen suolistosairaus puhkeavat useimmiten 25–30-vuotiaana. Ne ovat perinnöllisiä ja kroonisia sairauksia.– Ensimmäisen asteen sukulaisella, eli vanhemmalla, sisaruksella tai lapsella, on 13 prosentin todennäköisyys sairastua haavaiseen paksusuolentulehdukseen tai Crohnin tautiin, sisätautien ja gastroenterologian osaston­ylilääkäri Perttu Arkkila HYKS:sta kertoo.

Yleiskunto koetuksella

Haavaisessa paksusuolentulehduksessa ja Crohnin taudissa laukaiseva tekijä aiheuttaa suolen säätelyhäiriön. Ainakin tupakanpolton lopettaminen ja ruokamyrkytys voivat laukaista sairauden.– Suolen säätelyhäiriön seurauksena elimistön omat puolustusmekanismit toimivat suolen toimintaa vasvastaan, eikä elimistö pysty parantamaan tulehdusta, Arkkila kertoo.Haavainen paksusuolentulehdus on tulehduksellinen paksusuolen sairaus. Tulehdus sijaitsee useimmiten sekä paksu- että peräsuolen alueella. Sairauden yleisin oire on ripuli.Kun tauti on pahimmillaan eli akuutissa vaiheessa, hemo­globiini voi laskea 80:aan ja yleiskunto heikkenee. Myös paino saattaa laskea.Haavainen paksusuolentulehdus oireilee aaltoillen. Taudin oireet voivat olla välillä poissa pitkäänkin, mutta ne palaavat aika ajoin.Tulehdus todetaan tähystämällä paksusuoli. Diagnoosi varmistetaan aina kudosnäytteillä. Verikokeiden avulla selvitetään, kuinka voimakas tulehdusreaktio on. Verikokeilla kartoitetaan myös sairauden aiheuttamia muita oireita.

Lue myös: Miten suolisto pysyy kunnossa?

Tumppaa heti – tai harkiten

Haavainen paksunsuolentulehdus puhkeaa usein ärhäkästi, toisin kuin Crohnin tauti. Se alkaa hitaasti.Crohnin taudin oireita ovat anemia, kuume ja vatsa­kivut. Oireet eivät ole yhtä selvät kuin haavaisessa paksusuolentulehduksessa.Crohnin tautia sairastaa 6 000–10 000 suomalaista.  Vuosittain tautiin sairastuu runsaat 200 suomalaista. Haavainen paksusuolentulehdus vaivaa jo 30 000 suomalaista.Suomessa Crohnin tauti ei ole yleistynyt samaa tahtia kuin haavainen paksusuolentulehdus. Monissa muissa länsimaissa Crohnin tauti on yleisempi. Tutkijat eivät ole saaneet selville, miksi Suomessa haavaista paksusuolentulehdusta sairastetaan enemmän kuin Crohnin tautia.Kummankaan sairauden syitä ei tunneta. Mahdollisesti tautien puhkeaminen ja haavaisen paksusuolentulehduksen yleistyminen liittyvät siihen, että ruoan hygieniataso on parantunut nopeasti. Myös tupakointi on vähentynyt.Yleensä tupakanpoltto sairastuttaa ja pahentaa sai­rauksia. Haavaisen paksusuolentulehduksen kohdalla näin ei ole.– Crohnin taudissa tupakanpoltto on hyvä lopettaa heti. Haavaisessa paksusuolentulehduksessa tupakointia ei kannata lopettaa, kun sairaus on aktiivivaiheessa, Arkkila sanoo.

Sairautta on vaikea välttää

Tämän hetken kiinnostavin ja seuratuin tutkimusaihe tulehduksellisissa suolistosairauksissa on suoliston mikrobisto eli suoliston virukset ja bakteerit. Arkkila on itse mukana HYKS:n tutkimuksissa. Tuloksia suoliston mikro­bien vaikutuksista sairauksiin on odotettavissa kahden tai kolmen vuoden kuluessa.Eri tutkijat ovat selvittäneet aiemmin, että sairauksien puhkeamiselle altistaa 40 tiettyä geenivirhettä. Niiden vaikutuksesta ei ole vielä tarkempaa näyttöä.– Ei ole mielekästä tehdä geenitestejä tai suunnitella ennaltaehkäisevää hoitoa. Mitkään yksittäiset ruuat, juomat tai alkoholi eivät laukaise sairauksia, Arkkila perustelee.Taudin välttämiseksi Arkkila ei halua antaa muita suosituksia kuin yleiset allergioitakin koskevat ohjeet. Ympäristö ei saisi olla liian puhdas.– Altistaminen on parempi kuin välttäminen.

Lue myös: Näin valitset laadukkaat probiootit

Hyvässä hoidossa

Suurin osa haavaiseen paksusuolentulehdukseen ja Crohnin tautiin sairastuvista pystyy elämään normaalia elämää, kun lääkitys on kunnossa. ­Puhkeamisvaiheessa lääkityksenä käytetään usein kortisonia, myöhemmin siirrytään biologisiin lääkkeisiin. Ne ovat lääkevalmisteita, jotka tuotetaan elävissä soluissa yleensä geenitekniikan avulla. Biologiset lääkkeet otetaan pistoksina. Omahoidolla, esimerkiksi ruokavalion muutoksilla ei voi vaikuttaa taudin oireisiin.– Kolmekymmentä vuotta sitten tauti saneli ammatinvalintaakin. Niiden, joilla oli voimakkaita oireita, piti valita työtehtävät sen mukaan, että he pystyvät käymään kymmenen kertaa päivässä wc:ssä. Heille saatettiin joutua tekemään myös avanneleikkaus, mikä heikensi elämänlaatua, Arkkila kertoo.Nykyään kolmasosa sairastuneista joutuu leikkaukseen jossain vaiheessa elämäänsä. Vajaa kolmasosa päätyy sairaalahoitoon jonkin muun tautiin liittyvän vaivan vuoksi.– Sairaalahoidon tarve vähenee koko ajan. Nykyhoidolla pystytään minimoimaan taudin aiheuttama taakka. Suomessa on paljon tietämystä hoidosta ja mahdollisuus korkea­tasoiseen hoitoon.Lähde: terveyskirjasto.fi

Lue myös:

“Vakava Crohnin tauti vei elämänhaluni”

5 vinkkiä, näin suoliston saa kuntoon

Rauhoita stressivatsa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi