Sairaudet

Rauhoita stressivatsa

Piparminttuöljy saattaa helpottaa ärtyvää vatsaa. Löytyykö amerikkalaisten uusista hoito-ohjeista jotain muuta mielenkiintoista?

Teksti Virpi Peura
Kuvat Johanna Myllymäki
30.3.2009

Ärtyvän suolen oireyhtymässä vatsa kiukuttelee ja suoli toimii, miten tahtoo: turpoaa, kipuilee, juoksuttaa vessaan tai ummettuu päiviksi. Elimellistä vikaa ei ole, vaan vatsa vain reagoi herkästi. Yhdysvaltalaiset asiantuntijat päivittivät juuri hoito-ohjeensa. Mitä se kertoo meille?

1. Kokeile kuitua

Osaa se auttaa, joillakin oireet voivat pahentuakin. Psyllium toimii parhaiten. Vehnä- ja maissileseiden teho ei eronnut lumelääkkeestä.

2. Laksatiivit

Laksatiiveista on vähän tutkimuksia. Makrogolin tyyppinen laksatiivi paransi pikkututkimuksessa suolen toimintaa, muttei vatsakipua.

– Makrogoli on hyvä hankalassa ummetuksessa. Laktuloosityyppisetkin auttavat, mutta aiheuttavat joillekin vatsan vääntelyä ja ilmavaivoja, erikoislääkäri Markku Hillilä HYKS:stä sanoo.

3. Allergiat ja dieetit

Ruoka-allergiatestien ja välttämisdieettien tehosta on vähän näyttöä, joskaan vaatimatonta tehoa ei amerikkalaisten mukaan voi sulkea pois. Rutiinimaista käyttöä ei suositella.

– Potilaat epäilevät ruoka-allergiaa usein, mutta se on harvinaista aikuisilla. Testejä tehdään lähinnä, jos ruoka aiheuttaa allergiataustaisella muita allergiaoireita, kuten nielukutinaa. Välttämisdieettien näytön puutteen Hillilä uskoo johtuvan osin siitä, että työläitä tutkimuksia on tehty vähän.

4. Spasmolyytit

Piparminttuöljy ja muut spasmolyytit helpottavat lyhytaikaisesti vatsakipuja ja huonoa oloa. Ne rentouttavat sileää lihasta ja vähentävät suoliston supistelusta johtuvia kipua. Tuoreessa brittikatsauksessa piparminttuöljy oli selvästi tehokkain spasmolyytti. Reseptillä saa Suomessa spasmolyyttejä vain yhdistelminä kipulääkkeen tai rauhoittavan bentsodiatsepaamin kera.

– Näiden käytön pitäisi olla vain tilapäistä, Hillilä muistuttaa.

5. Loperamidi

Lääkeaine loperamidi helpottaa ripulia, muttei kipua, turvottelua eikä kokonaisoireilua. Uusi Imodium Plus yhdistää loperamidiin ilmavaivojen hoitoon tarkoitetun dimetikonin. Äkillisessä ripulissa yhdistelmä lievitti tutkimuksessa myös suolikaasuoireita ja voi helpottaa ripulia nopeammin kuin pelkkä loperamidi. Ärtyvän suolen hoitoa ei ole tutkittu.

6. Probiootit

Probiooteista laktobasillit eivät ole yksin tehokkaita, mutta bifidobakteerit ja bakteeriyhdistelmät toimivat ainakin lyhytaikaisesti. Suomalaistutkimuksessa apua tuli kahden laktobasillin sekä bifido- ja propionibakteerin yhdistelmästä.

7. Masennuslääkkeet

Masennuslääkkeistä sekä trisykliset että serotoniinin takaisinoton estäjät lievittävät kokonaisoireita ja kipua. Trisykliset saattavat sopia paremmin ripulityyppiseen ja serotoniinilääkkeet ummetuspainotteiseen vaivaan.

8. Terapia

Psykologisista hoidoista kognitiivinen terapia, dynaaminen psykoterapia sekä hypnoterapia päihittivät tutkimuksissa pelkän tavallisen hoidon

– On valitettavaa, että meillä ei oikein ole näitä hoitoja tarjolla, Hillilä pohtii. Pelkkä suolioireiden hoito ei ehkä ohjeiston mukaan riitäkään. Myös tilanteita ja tunnetiloja, joissa oireet ilmenevät, pitää selvittää. Useilla potilailla on myös masennusta ja ahdistusta, ja stressikin pahentaa oireita

– Kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeää. Mukana voi olla vyyhti selittämättömiä oireita, joista saattaa keskusteluissa löytyä jokin yhteinen tekijä. Toiminnallinen vaiva olisi tunnistettava, jottei ajauduttaisi turhiin tutkimuksiin.

9. Antibiootit

Antibiooteista neomysiinistä, ehkä metrodinatsolistakin voi olla hyötyä. Tehokkain oli etenkin ripulin ja kokonaisoireilun hoidossa meillä vielä myyntiluvaton rifaksimiini. Hillilä ei usko antibioottihoitojen yleistymiseen

– Sairaus vaatii toistuvia hoitoja, ja resistenssivaara olisi hyvin suuri. Pelkona on, ettei lääke enää tepsisi vakavissa infektioissa.

10. Uudet lääkkeet

Uusista lääkkeistä, joita ei vielä myydä meillä, lubiprostoni on lupaava vatsakipuakin lievittävä ummetuslääke. Kloridikanavan aktivaattori lisää suolen sisältöön nestettä ja parantaa massan liikettä.

11. Yrtit

Luontaishoidosta kiinalaisilla yrteillä on tehonäyttöä, mutta turvallisuus on ongelma. Yrttisekoitusten sisällöistä ei ole takeita, ja maksavaurioitakin on todettu.

Asiantuntija sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä, HYKS.

Lähde: American Journal of Gastroenterology, British Medical Journal

Valitse vatsaystävällistä

  • Juo tarpeeksi vettä. Yrttitee voi rauhoittaa vatsaa. Vältä hiilihappojuomia.
  • Runsas kuitu ehkäisee ripulia ja ummetusta sitomalla vettä ja lisäämällä ulosteen massaa. Syö runsaasti kokojyväviljaa. Paahto- ja näkkileipä sopivat joillekin tuoretta leipää paremmin. Pähkinöissä on paljon kuitua ja hyviä rasvoja. Liukoiset kuidut, esimerkiksi kaurasta ja marjoista, voivat rauhoittaa vatsaa.
  • Marjat, hedelmät ja kasvikset tuovat suoja-aineiksi antioksidantteja. Kypsennetyt kasvikset sopivat useimmille. Kokeile vaikka porkkanaa, punajuurta, munakoisoa, kesäkurpitsaa, avokadoa, melonia, persikkaa tai kuituista siemenpirtelöä probiootteja unohtamatta. Kalan omega-3-rasvahapot suojaavat limakalvoja.
  • Vältä vatsasi ärsyttäjiä. Monia kiusaavat pavut, herneet, kaali, sipuli, paprika ja omena. Vahvat mausteet, käristäminen ja runsas rasvakin ärsyttävät herkästi. Syö säännöllisesti kohtuukokoisia aterioita ja vältä napostelua.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi