Terve.fi

Lääkäri vastaa: Periytyvätkö ruoka-aineallergiat?

Lääkäri vastaa: Periytyvätkö ruoka-aineallergiat?
Allergiat ja ruoka-aineallergiat ovat nykyään yleinen vaiva. Mitkä tekijät vaikuttavat allergian syntyyn ja kulkevatko allergiat suvussa?
Julkaistu 26.8.2011

Allergialla tarkoitetaan sairautta, jossa elimistö reagoi epätarkoituksenmukaisesti allergiaa aiheuttaville tekijöille eli allergeeneille. Tämä johtaa monenlaisiin allergisiin oireisiin kuten hengitystie-, silmä- ja iho-oireisiin.

Allergiat ovat yleistyneet kovasti, ja viime vuosikymmenten aikana siitä on tullut jopa niin yleistä, että nykysuomalaisista lähes viidesosa sairastaa allergiaa. Syyt allergian jatkuvaan lisääntymiseen ovat jonkin verran epäselvät, mutta ilmeisesti tällä on jotain tekemistä bakteerien ja virusten aiheuttamien sairauksiin sairastuvuuden vähenemisen kanssa. Toisin sanoen elämme liian hygieenistä elämää.

Toisaalta allergioiden takana ovat myös perinnölliset tekijät. Tästä syystä ei ole ihme, että perheissä, joissa ensimmäisellä lapsella todetaan allergioita, myös seuraavilla niitä ilmenee todennäköisemmin.

Allergioiden ”kasautumista” yhteen perheeseen ihmettelikin eräs Terve.fi:n kävijä, joka tiedusteli allergioiden periytymisestä asiantuntijalääkäriltä.

”Ensimmäisellä lapsellani ei ole allergioita, toinen lapseni oli erittäin allerginen yhden vuoden ikään saakka (mm. maitoallergia, maitona Neocate). Nyt kolmannella lapsellani näyttää olevan vähintäänkin herkkä iho. Kuinka yleisestä on, että useammalla lapsella perheessä on ruoka-aineallergiaa?”

Kysymykseen tarttui Terve.fi:n asiantuntijoista lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo, jonka mukaan alttius allergioille on todella perinnöllinen, mutta riski saada esimerkiksi ruoka-aineallergia pysyy tästä huolimatta verrattain pienenä.

”Alttius atooppisille sairauksille ja ruoka-aineallergioille on perinnöllinen. Käytännössä koko väestössä riski kärsiä varmistetusta ruoka-aineallergiasta ennen 3 v. ikää on parin prosentin luokkaa. Jos vanhemmilla on atopiaa, riski on n. kaksinkertainen, mutta edelleen siis varsin pieni.  Käytännössä, jos perheenjäsenellä on ruoka-aineallergia, pienen lapsen riski kärsiä ruoka-aineallergiasta on suurentunut, mutta kuitenkin niin pieni, että jokaisen lapsen tilannetta pitää arvioida erikseen, jos merkittäviä oireita ilmaantuu.”

Vaikka jotkin ruoka-aineet aiheuttaisivatkin lapsessa oireilua, ei erikoislääkäri Salon mukaan siltikään pidä alkaa yltiövarovaiseksi allergeenien välttelyssä.

”Kuivaihoisuuden, lievän ihottuman, näppylöiden tms. ei pidä johtaa ruoka-aineiden välttämiseen, koska lieviä oireita aiheuttavien ruoka-aineiden käytön jatkaminen tukee siedättymistä”, Salo huomauttaa.

Kommentoi »