Ihotaudit
Ihotaudit kuten akne, atooppinen iho tai erilaiset ihottumat voivat vetää mielen matalaksi. Tutustu erilaisiin ihotauteihin ja niiden hoitovaihtoehtoihin!

Ihotaudit ovat uleisiä ihon alueella olevia sairauksia. Ihotaudit voivat olla harmittomia ja ohimeneviä. Toisinaan ihotaudit voivat hankaloittaa koko elämää ja vaatia jatkuvaa hoitamista lääkkein ja voitein.

Ihotaudit ovat kirjava ja moninainen joukko erilaisia ihotauteja. Yhteensä niitä on yli kolme tuhatta.

Ihotauteja ovat esimerkiksi atooppiset ihottumat, akne, psoriaasi, ihokasvaimet, ihottumat, ihon pigmenttihäiriöt, hilse, jalkasieni, kynsisieni, märkärupi, punajäkälä, ruusufinni, ruusu, silsataudit, herpes.

Ihotaudit hoidetaan lääkkeillä, valohoidolla, kylmähoidolla, laserilla tai leikkauksilla. Lääkkeet voivat olla suun kautta otettavia lääkkeitä tai lääkevoiteita. Joskus ruokavalio voi helpottaa ihotaudin oireita.

Ihotaudit oireilevat ihon muutoksina: useimmiten halkeiluna, näppylöinä, ihottumana, kuivumisena.

Lapsilla yleisin ihotauti on atooppinen ihottuma. Sen merkkejä ovat ihon kuivuminen hilseily. Oireisiin voi auttaa tavalliset perusvoiteet, joita saa ilman reseptiä apteekista. Ärhäkämpään ihottumaan voi auttaa hydrokortisonivoide. Jos ne eivät auta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Silloin selvitetään, millaista lääkitystä iho tarvitsee ja johtuuko ihotuma esimerkiksi ruokavaliosta.

Katso kuvat erilaisista ihottumatyypeistä.

Kortisonivoidetta saa käyttää vain jaksoittain, ettei iho ohene. Toisaalta pitää pitää huolta, ettei raavittu iho pääse tulehtumaan.

Atooppinen iho reagoi myös stressiin.

Lisätietoa stressistä: Tunnista stressin oireet

Aikuisten yleisin ihotauti ovat käsi-ihottumat, joita sairastaa jopa 10 prosenttia aikuisita. Käsi-ihottumat oireilevat halkeilemalla, ihon kuoriutumisella ja lehahtamisella.

Akne on ihotauti, joka voi vaivata aina murrosiästä vankkaan aikuisuuteen asti. Akne ei johdu siitä, että henkilö ei pesisi kasvojaan, vaan lisääntyneestä talinerityksestä ja bakteerien aiheuttamasta tulehduksesta talirauhasissa.

Faktaa aknen oireista ja aknen hoidosta.

Ihosairauden voivat pahimmillaan rajoittaa niitä sairastavan elämää. Ne voivat myös aiheuttaa pitkittyneenä masennusta kipujen tai elämän rajoittumisen vuoksi. Tästäkin syystä ihosairaudet kannattaa selvittää mahdollisimman pian ja varata aika lääkärille. Ihotautilääkäri osaa varmasti auttaa, sillä yksin ei kannata sinnitellä. Joskus ihminen voi itse tulkita oman sairautensa väärin, ja siksi vahingossa hoitaa itseään niin, että tuleekin sairaammaksi.

Ihoinfektiot kuten ruusu, märkärupi ja herpes (huuliherpes eli yskänrokko) ovat usein helppoja tunnistaa. Mutta jos herpes tulee epätavalliseen paikkaan, sen diagnosointi voi olla vaikeampaa.

Lue lisäksi: Voiko huuliherpes tarttua alapäähän?

Allerginen ihottuma on toiselta nimeltään allerginen kosketusihottuma. Sitä on kahta erilaista päätyyppiä: hidasta ja nopeaa.

Hitaat allergiset reaktiot ilmaantuvat iholle yhdestä seitsemään päivää sen jälkeen kun iho on ollut kosketuksissa allergiaa aiheuttavan aineen kanssa. Tällaisia hitaita aiheuttajia ovat esimerkiksi nikkeli, osa hajusteista, hiusten väriaineet, pesuaineuden kemikaalit ja esimerkiksi epoksihartsi, jota löytyy osasta liimoja, maaleja ja pinnoitteita. Myös rakennekynsien metakrylaatit voivat aiheuttaa kosketusihottumaa.

Saitko ihottuman kosmetiikasta? Lue tämä!

Nopea reaktio näkyy iholla muutamien kymmenien minuutin kuluttua siitä, kun se on koskettanut allergeenia. Oireena ovat nokkosihottuma tai pitkäaikaisempi ihottuma. Nopeita reaktioita aiheuttavat ruoka-aineet tai luonnonkumi.

Atooppinen ihottuma ja psoriaasi voivat oireilla enemmän talviaikaan, ja hoidoksi suositellaan myös etelänlomia auringon vuoksi.

Lisätietoa atooppisen ihottuman hoidosta.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi