Sairaudet

Psoriaasi ei rajoita Seijan elämää

Psoriaasi alkoi oireilemaan parikymppisenä, mutta Seija Viitasaari ei anna sen rajoittaa elämäänsä.

Teksti Riitta Heimonen
Kuvat Johanna Myllymäki
24.5.2019 Apu Terveys

Äiti antoi nurmijärveläiselle Seija Viitasaarelle hyvän esimerkin. Äidin siroja ja kauniita sääriä koristivat psoriaasiläikät, mutta ne eivät estäneet häntä pitämästä minihameita. Äiti ei tehnyt sairaudestaan numeroa.

Siksi Seija ei säikähtänyt ihosairauden oireita, kun niitä alkoi pikkuhiljaa ilmestyä kesken kiihkeiden nuoruusvuosien. Hän sairasti parikymppisenä monta angiinaa ja silmätulehdusta. Pian päänahkaan, kyynärpäihin, polviin ja vatsaan ilmestyi pieniä laikkuja. Seija aavisti pian, mistä saattaisi olla kyse.

Terveyskeskuslääkäri vahvisti epäilyn vatsan koepalan perusteella: kyseessä on niin sanottu pisarapsoriaasi, joka puhkeaa tyypillisesti angiinan jälkeen. Opiskelijatytön voidevalikoima kasvoi pian kortisonivoiteilla.

– Mitä enemmän iho kukki tansseihin lähtiessä, sitä enemmän laitoin vahvaa kortisonivoidetta käsiin ja käsivarsiin. Käsien selät olivat pisaroiden peittämät, aivan kuin minulla olisi ollut rokko, Seija Viitasaari kertoo.

Tuohon aikaan myös päänahka oli huonossa kunnossa, ja ihottuma levittäytyi otsalle ja hiusrajaan. Iho oli punainen, kipeä ja tulehtunut. Hoitona oli vahva kortisoniliuos.

– En ole koskaan suostunut olemaan rumempi tai huonompi kuin muut.

Lue lisäksi Katrin haastattelu: Laihdutus vei psorin ja toi esiin naiseuden

Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin Seija Viitasaari ymmärtää nuorta itseään.

– Hoidin itseäni surutta vahvoilla kortisonivoiteilla ja -liuoksella, etteivät muut huomaisi otsan tuntumassa riehuvaa ihottumaa. Pidin pitkähihaisia puseroita ja pitkiä housuja peittääkseni ihomuutokset ja lakkasin kynteni punaisiksi, ettei kynsien alle tunkeva ihottuma näkyisi.

Kynsien alla ihottuma näytti keltaiselta mömmöltä. Kun Seija rapsutti sitä neulalla, lattialle karisi samanlaista hilsettä kuin päänahasta ja muilta ihottuma-alueilta. Joskus ihottuma voi myös irrottaa kynnet. Seija on tältä kuitenkin säästynyt.

Kortisoni on tehokas lääke, mutta sen pitkäaikaiskäytössä on ihon ohenemisen riski. Kasvoissa vaikutus näkyy niin sanottua couperosana eli ohuiden pintaverisuonten katkeiluna, punakkuutena ja herkkyytenä lämpötilojen vaihtelulle.

Lue myös kortisonivoiteiden turvallisesta käytöstä

Myös Seija sai couperosan, mutta myöhemmin se osittain hävisi. Hän sai pidettyä psoriaasinsa pitkään näkymättömissä voiteiden ja vaatteiden avulla. Elämä vei: tuli miesystävä, avioliitto, kaksi lasta ja hurjaa kyytiä vilistävät ruuhkavuodet.

– En halunnut, että sairaus estäisi minulta mitään.

Seija kirjoitti työn ohessa ylioppilaaksi 28-vuotiaana. Sen jälkeen hän suoritti taloushallinnon ammattitutkinnon. Myöhemmin hän opiskeli trade­nomiksi ammattikorkeakoulussa ja sai 50-vuotiaana uuden vakituisen työpaikan.

Psoriaasi ja stressi

Psoriaasi on herkkä reagoimaan paineisiin. Opiskelun sovittaminen työhön ja perhe-elämään oli stressaavaa. Iho oli huonossa kunnossa, ja rystyset turposivat. Mielessä kävi jo huoli nivelpsoriaasista: Seijan äiti oli saanut sen sairauden edetessä.

Sormia ja varpaita jomotti. Niitä tutkittiin työterveyshuollossa verikokeilla ja röntgenillä, mutta mitään erityistä ei todettu.

Seijan vatsa reistaili jo ennen trade­nomiopintoja. Aluksi suljettiin pois laktoosi-intoleranssi ja keliakia, mutta suoli oireili yhä rankemmin. Kerran Seija pelästyi pahanpäiväisesti, kun huomasi ulosteessa verta.

– Mieleeni tuli ainoastaan syöpä.

Pelko onneksi kumottiin. Diagnoosiksi varmistui tulehduksellinen suolisto­sairaus, haavainen paksusuolentulehdus.

Lääkkeeksi määrättiin mesalatsiinia, joka vähentää suolen paikallista tulehdusta. Lääkkeen käyttö edellyttää jokavuotista terveydenhuollon seurantakäyntiä, ja tähystys tehdään tarpeen mukaan.

Lue myös: Haavainen paksusuolentulehdus on osa Maritan elämää

Käännekohta

Käännekohta sairauden ymmärtämisessä tuli muutama vuosi sitten. Työterveyslääkäri kirjoitti Seijan pyynnöstä kuntoutuslähetteen ja siihen tarvittavan B-lausunnon Psoriasisliiton aurinkopainotteiselle sopeutumisvalmennuskurssille Kanariansaarille.

– Oli korkea aika tutustua paremmin tautiini.

Kurssin aikana Seijalle valkeni, miten monimuotoinen tauti psoriaasi on. Hän kuuli ensimmäistä kertaa, että tulehduksellinen suolistosairaus on sen liitännäissairaus.

Kahden viikon matka oli tärkeä myös vertaistuen kannalta. Aiemmin tautia potivat koko maailmassa vain äiti ja Seija itse, sillä vastaan ei ollut tullut muita potilaita.

– Tämä tauti pidetään näkymättömissä. Ei siitä puhuta, enkä minäkään ole monelle kertonut.

Kurssilla luennoinut Psoriasisliiton sairaanhoitaja antoi vinkkejä kortisonia korvaavista hoidoista. Tämä sai Seijan hakemaan vaihtoehtoja. Iho- ja allergiasairaalan lääkärin vastaanotolla hän pääsi kokeilemaan metotreksaattia. Sitä käytetään erilaisten reumasairauksien, psoriaasin ja Crohnin taudin hoidossa. Seija on käyttänyt lääkettä sekä tabletti- että injektiohoitona.

Aurinko hoitaa psoriaatikon ihoa paremmin kuin UVB-laite, jonka Seija taannoin hankki. Matkasta etelän lämpöön on tullut jokavuotinen tavoite.

– Minun psorini on lievä, vain pintavikaa. Olen kiitollinen, että voin liikkua. Lihakseni ovat kunnossa ja säryt vähäisiä.

Tiedätkö, miksi kutiavan kohdan raapiminen tuntuu hyvältä?

Seija Viitasaari ei aiemmin pitänyt itseään yhdistysihmisenä. Sopeutumisvalmennuskurssin ansiosta hän rohkaistui mukaan potilasyhdistyksen toimintaan ja vaikuttaa nyt aktiivisesti Helsingin seudun Psoriasisyhdistyksessä.

– Jokaisen täytyy ottaa vastuu itsestään. Yritän hoitaa itseäni niin hyvin kuin mahdollista. Syön terveellisesti ja testaan mielelläni uusia asioita. Kasvikset ja vähägluteiininen ruokavalio ovat tehneet hyvää iholle ja vatsalle.

Herkkä suolisto on syytä pitää kunnossa ja välttää epäsäännöllistä ruokailurytmiä. Annos kuitupitoista psylliumjauhetta kuuluu jokaiseen päivään, ja pieni pussi sujahtaa mukaan myös matkalle.

Ihon rasvaaminen käy yhtä sutjakkaasti kuin hampaiden pesu. Seija ostaa reseptillä isoja perusvoidepulloja ja vaihtaa voiteita vuodenajan mukaan rasvaisemmasta kevyempään.

Yksi asia Seijaa harmittaa. Jos kasvoille ilmestyy ikävä läikkä, takrolimuusivoide vie sen pian pois. Atooppista ihottumaa sairastavat voivat saada kalliista voiteesta Kela-korvausta, mutta psoriaatikot eivät. 

Seija Viitasaari

Ikä: 57.

Asuinpaikka: Nurmijärvi.

Ammatti: taloushallinnon ammattilainen.

Perhe: aviomies ja kaksi aikuista lasta.

Harrastukset: pilates, ulkoilu, vesijumppa, kasvihuoneen hoito.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 1/2019.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi