Treeni ja ravinto

Laihdutus vei psorin ja toi esiin naiseuden

Katri Pirinen laihdutti neljässä vuodessa 50 kiloa, selätti alkavan alkoholismin ja yleni työssään maajohtajaksi. Kilojen alta hän löysi naiseutensa.

Teksti Anna Kauhala
Kuvat Pia Inberg
25.10.2019

Katri Pirinen

Ikä: 47

Asuinpaikka: Espoo

Ammatti: maajohtaja

Perhe: 3 lasta ja koira

"Riisuin vaatteeni ja katsoin itseäni peilistä. Näin lihavan, väsyneen ja epäonnistuneen naisen. Kun tajusin, missä kunnossa olen, itkin koko loppuillan.Oli loppuvuosi 2013. Painoin 113 kiloa ja vaatekokoni oli 48. Söin verenpainelääkkeitä, ja minulla oli vaikea iho- ja nivelpsoriasis.

Olin työtön. Kun lapseni lähtivät kouluun, menin kaverini kanssa lenkille. Lenkkeilimme lähibaariin ja joimme muutaman siiderin. Koin siitä huonoa omaatuntoa lasteni tähden.

Illalla hyvittelin käytöstäni tilaamalla noutoruokaa. Hemmottelin lapsia ja itseäni suklaalla ja karkilla. Iltapala saattoi olla perhepitsa.

En arvostanut itseäni

Olin ollut lasteni yksinhuoltaja vuosia. Minulla ei ollut kontakteja vastakkaiseen sukupuoleen. En pitänyt itseäni haluttavana, enkä olisi pystynyt riisuutumaan kenenkään edessä.

En arvostanut itseäni lainkaan. En välittänyt, mitä laitoin päälle, kun lähdin ulos. Halusin vain, että vaatteeni olisivat mahdollisimman väljiä.

Lue haastattelu: Psoriaasi ei rajoita Seijan elämää

Kiloni olivat kertyneet vähitellen. Olin yrittänyt laihduttaa erilaisilla kaalisoppadieeteillä. Jaksoin viikon ja palasin vanhoihin tapoihini. Kun tuona iltana vuonna 2013 katsoin peiliin, päätin, että jotain on pakko tehdä.

En jaksanut edes kävellä portaita puuskuttamatta. Halusin jaksaa arjessa paremmin.

Koska edelliset laihdutusyritykseni olivat epäonnistuneet, palasin ajatuksissani aikaan, jolloin olin normaalipainoinen. Olin jäänyt yksinhuoltajaksi, kun kuopukseni oli vuoden.

Ryhdyin silloin perhepäivähoitajaksi, jotta saisin lisätuloja perheeni elättämiseen. Silloin ruokarytmini oli kunnossa. Söin tavallista ruokaa. Nyt muutin elämäntapani samanlaisiksi.

Aloin syödä perusruokaa säännöllisesti ja pienensin annoskokoa. Aamiaiseni oli esimerkiksi kaurapuuroa tai voileipiä, lounas perunoita, lihaa ja salaattia ja välipala kiisseli. Päivälliseksi saatoin syödä uunikalaa ja perunamuusia, iltapalaksi teetä ja karjalanpiirakkaa.

Muutimme Helsingistä Espooseen. Halusin eroon baarien ystäväpiiristäni. Tunnen hyvin erään alkoholistin ja näin, mihin olin menossa.

Lue myös: Mitä alkoholi tekee naisen kehossa?

Minusta tuli itsevarmempi

Muutamassa viikossa oloni muuttui. Aineenvaihduntani alkoi toimia ja olin energisempi.

Muutaman kuukauden kuluttua myös kilot alkoivat selvästi karista. Vuoden päästä olin laihtunut jo 25 kiloa. Se oli upea tunne!

Muistan, kun mahduin koon 44 housuihin. Nekin olivat vielä valtavat, mutta olin laihtunut koosta 48. Sain hurjasti itsevarmuutta.

Samoihin aikoihin bongasin työpaikkailmoi­tuksen, jossa haettiin tuotepäällikköä elämyksiä tuottavaan yritykseen. Se kuulosti minun jutultani. Menin itsevarmana haastatteluun ja sain paikan!

Se oli merkittävä käännekohta. Työ toi elämääni uudenlaista tekemistä: olen päässyt ajamaan Ferraria, lentämään pienkonetta ja matkustamaan kuumailmapallolla. Kolmessa vuodessa olen ylennyt maajohtajaksi.

Ihoni roikkui häiritsevästi

Vuoden 2015 alussa silloin 21-vuotias tyttäreni houkutteli minut ryhmäliikuntatunneille. Emmin, sillä olin yhä lihava ja näin silmissäni salin täynnä timmejä tyttöjä.

Ystäväni sanoi lyövänsä vetoa, etten jaksa kahta viikkoa pidempään. Se kismitti. Päätin, etten luovuta.

Alku oli hirveää. Kun sitten jaksoin treenata koko tunnin, olo oli mahtava! Kävin tunneilla kolme kertaa viikossa. Painoni oli pudonnut jo 30 kiloa.

Vatsanahkani roikkui laihtumisen ja kolmen lapsen jäljiltä pahasti. Hankala ihopsoriasis hautui sen alla. Kun liikuin, jouduin pukemaan ylleni tiukan korsettimaisen yläosan.

Pääsin vatsanahan kiristysleikkaukseen. Se meni hyvin, mutta sain kuukauden liikuntakiellon. Sen aikana sisälläni syttyi valo: tiesin, että haluan kehittyä henkisesti ja fyysisesti.

Lue myös: Näin liikkeelle jo tänään!

Pääsin eroon lääkkeistä

Kun olin toipunut, ostin sukset ja aloin hiihtää. Aloitin myös salitreenin personal trainerin kanssa. Kävin salilla neljästi viikossa.

Vuoden 2015 lopussa painoin 78 kiloa ja seuraavan vuoden toukokuussa 63 kiloa. Olin laihtunut yhteensä 50 kiloa. Vartaloni ei silti ollut kiinteä. Tyttäreni houkutteli minut Fitfarmin Superdieetti-valmennukseen. Se muutti elämääni.

Aloin punnita ruokiani, vaihdoin voin ja kerman hyviin öljyihin ja sain ohjeet, kuinka minun pitää syödä, jotta saan lisää lihasmassaa.

Innostuneina jatkoimme tyttäreni kanssa vielä Fitfarmin Bikini Challenge -valmennukseen. Hänellä ei ollut ylipainoa, mutta hän halusi kohottaa kuntoaan.

Olen päässyt eroon verenpainelääkkeistä, eikä psoriakseni oireile enää. Hyvinvoinnin vaalimisesta on tullut minulle elämäntapa.

Olen ymmärtänyt, että jos haluaa jotain, sen eteen on tehtävä töitä. Tavoitteeni on olla 50-vuotiaana niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista. Ilmoittauduin Jari ”Bull” Mentulan valmennusryhmään viime ­keväänä. En varmaan ikinä lopeta sitä! Siinä joutuu haastamaan itseään jatkuvasti, saliohjelma vaihtuu viikoittain, ja treenikertoja on 4–5 viikossa.

Olen saanut valmennuksen aikana muutaman kilon lisää painoa. Painan nyt 69 kiloa. Kaikki paino on kuitenkin lihasta, ja vaate kokoni on 36–38. Ystäväni sanoi juuri, että Katri, vatsasi on mennyt kasaan! Kun katsoin itseäni aamulla peilistä, erotin reisilihakseni.

Minulle ei ole tullut isoja takapakkeja laihdutuksessa. Vaikeita hetkiä on toki ollut, ja välillä on tehnyt mieli syödä suklaata sohvalla.

Uuteen ruokavaliooni ei kuulu sokeri. Jos syön sitä, seuraavana päivänä olo tuntuu krapulaiselta. Ihmetyttää, miten se ennen tuotti niin valtavasti mielihyvää.

Alkoholia juon muutaman kerran vuodessa. Se tarkoittaa lasillista viiniä ruoan kanssa.

Lue myös: Sokeri kuin alkoholi

Mies ei ymmärtänyt

90 prosenttia vanhoista ystävistäni on kadonnut muutokseni myötä. En halua enää istua baareissa. Valmennusten myötä olen saanut uusia ystäviä, jotka ajattelevat kanssani samalla lailla ja ymmärtävät elämäntyylini.

Eräs parisuhteeni kariutui myös. Mies ei ymmärtänyt, miksi punnitsen annokseni enkä halua syödä rasvassa käristettyä ruokaa ja juoda pullollista viiniä illassa. Se oli pettymys. En kuitenkaan halua palata vanhoihin elämän tapoihini enkä muuttaa itseäni miehen takia.

Ennen en arvostanut itseäni. Tänään ajattelen, että olen näyttävä, aikuinen nainen ja ihana ihminen. Olen ylpeä itsestäni.

Minulla ei ole ikinä ollut näin paljon mekkoja ja korkokenkiä. Koskaan ei tiedä, milloin kohtalo kävelee vastaan. Siksi laitan aina huulipunaa, kun lähden kotoa!”

Näin Katri pudotti painoaan

Vuonna 2013 Katri aloitti laihduttamisen. Hän alkoi syödä tavallista kotiruokaa säännöllisesti. 90 kilon rajan Katri saavutti vuonna 2015.

113 kg -> 90 kg

Vuonna 2015 Katri aloitti säännöllisen treenaamisen.

78 kg

Vuonna 2016 Katri oli Fitfarmin Superdieetti ja Bikini Challenge -valmennuksissa. Hän huomasi, että verenpaine on kohentunut ja psoriasisoireet helpottaneet.

63 kg

69 kg

Katrin vinkit onnistumiseen

1. Löydä hyvät syömistavat. Syö säännöllisesti ja terveellisesti sinulle sopivaa ruokaa.

2 Juo vettä. Minä juon sitä neljä litraa päivässä. Vesi vilkastaa aineenvaihduntaa, eikä nälkä sekoitu janoon.

3. Älä säti. Kannusta itseäsi.

4. Ole kärsivällinen. Laihduttaminen ja kunnon parantaminen ovat pitkä projekti. Hidas muutos on luultavammin pysyvämpi.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2018.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi