Kauneus ja Terveys

Mitä alkoholi tekee naisen kehossa?

Mitä alkoholi tekee naisen kehossa?
Mitä kehossasi tapahtuu, kun juot alkoholia? Selvitimme, mitä alkoholi tekee naisen kehossa heti ja pitkän ajan kuluessa.
Julkaistu: 31.5.2017

Hilpeys vai rähinäkänni?

Alkoholi on hermomyrkky. Jo ensimmäisen lasillisen aikana se imeytyy verenkiertoon ja tunkeutuu aivosoluihin.

Alkoholi nostaa testosteronitasoa. Naisilla näin tapahtuu­ erityisesti kuukautiskierron puolivälissä ja e-pillereiden käytön aikana, miehillä stressi­tilanteissa. Aivot yrittävät­ vastata tähän erittämällä­ enemmän endorfiineja. Se tuottaa euforian tunteen.

Myös alkoholiaineenvaihdunnassa syntyvä asetaldehydi voi tuoda mielihyvää. Kaikista ei silti tule ilopillereitä. Joskus alkoholi tekee leppoisasta henkilöstä rähinöitsijän.

Illan edetessä testosteronin taso alkaa laskea ja väsymys iskee.­ Mielihyvä katoaa täysin. Aamulla jäljellä on vain krapula.

Uni paranee yömyssyllä?

Saatat ehkä nukahtaa nopeam­min lasillisen jälkeen, mutta pienikin määrä alkoholia heikentää unen laatua.

Nukkuminen on pinnallisempaa ja katkonaisempaa kuin tavallisesti, ja virkistävä REM-uni huonompaa. Sammuminen ei ole oikeaa unta. Sammuessa normaaliin nukkumiseen kuuluvat liikkeet puuttuvat, mikä voi vaurioittaa hermostoa.

Puhe pulppuaa kahdesta annoksesta

Aluksi alkoholi voi virkistää. Nousuhumalassa moni muuttuu puheliaammaksi ja itsevarmemmaksi. Siihen riittää 0,5–0,7 promillen alkoholipitoisuus veressä. 65-kiloinen nainen saavuttaa tämän kahdella alkoholiannoksella.

Kun veren alkoholipitoisuus nousee yli yhden promillen, hermoston toiminta alkaa lamaantua:

Liikkeet muuttuvat kömpelömmiksi, tasapaino horjuu, puhe alkaa sammaltaa ja äänenvoimakkuus nousee. Juttujen taso laskee.

Olo rentoutuu

Alkoholi lisää mielihyvähormonien endorfiinin ja dopa­miinin erittymistä, mikä stimuloi elimistön opioidi­järjestelmää. Tämä rentouttaa lihaksia ja mieltä. Jo pieni määrä alkoholia vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin ja siten myös ajokykyyn, vaikka kehon alkoholipitoisuus jäisi alle 0,5 promillen rattijuopumusrajan.

Stressi helpottaa

Moni purkaa paineita lasillisilla. Stressaantuneena alkoholi nostaa elimistön testosteroni­tasoa enemmän, mikä taas tuottaa enemmän mielihyvää. Siksi voi tuntua, että stressi sulaa pois. Tässä on kuitenkin riskinsä.

Jos alkoholia juo toistuvasti, sietokyky kasvaa. Ennen pitkää alkoholia tarvitsee enemmän, jotta saa saman vaikutuksen. Ihminen myös toistaa helposti opittua kaavaa. Voi käydä niin, ettei stressiä enää pysty purkamaan muuten kuin tarttumalla pulloon.

Iskee kaamea krapula

Päätä särkee ja pahoinvointi jyllää. Krapulassa elimistö on epätasapainossa. Kestää tunteja ennen kuin elimistön toiminnat palautuvat normaalitilaan. Hormonit saattavat lisätä ikäviä oireita naisilla.

Alkoholin aiheuttama päänsärky on yleisempää naisilla kuin miehillä. Joillakin naisilla e-pillereiden käyttö saattaa pahentaa huonoa oloa. Krapula voi aiheuttaa terveellekin ihmiselle sydämen rytmihäiriöitä.

Nainen miehistyy, mies naisistuu

Kun juo paljon ja pitkään, naisten munasarjojen toiminta häiriintyy. Silloin mieshormoni testosteronin taso nousee elimistössä. Miesmäiset piirteet vahvistuvat, ja vaihdevuodet voivat aikaistua.

Miehillä käy päinvastoin.­ Kivesten testosteronintuotanto heikkenee, ja naishormoni estrogeenin taso nousee. Miehen rinnat saattavat kasvaa ja ruumiinrakenne muuttua naisellisemmaksi.

Maksa rasvoittuu

Alkoholin aiheuttamia maksasairauksia ovat rasva­maksa, alkoholi­maksatulehdus ja maksakirroosi. Maksasairauksien riski kasvaa, kun nainen juo enemmän kuin kolme annosta päivässä.

Lihavuus lisää riskiä sairastua. Alkoholi estää rasvan hajoamisen. Kun juo, rasva varastoituu maksaan ja sen ympärille. Rasvamaksa voi syntyä yhdessä viikonlopussa, jos juo ja syö paljon rasvaista ruokaa.

Paljon juovan rasvamaksa voi muuttua alkoholimaksatulehdukseksi. Se on henkeä uhkaava sairaus.

Terve maksa on raikkaan punainen kuin tuore lihapala. Maksakirroosissa maksa muuttuu harmaaksi möykyksi, pienentyy ja tuhoutuu. Suomessa maksakirroosiin kuolee eniten ihmisiä EU:ssa.

Sujuuko seksi humalassa?

Hörppyjen vaikutukset haluun ovat yksilöllisiä. Yksi tai kaksi lasillista voivat lisätä naisen seksihaluja, ovulaation aikana vielä voimakkaammin. Toisaalta kun veren alkoholipitoisuus nousee, limakalvot kuivuvat, erektio heikkenee ja kiihottuminen on vaikeampaa.

Alkoholi löyhentää usein seksi­tapoja. Jälkikäteen saattaa kaduttaa, että hyppäsi sänkyyn. Jotkut muuttuvat vahvasti päihtyneinä yliseksuaalisiksi.

Lue myös: Halu hukassa?

Muisti menee humalassa

Kovassa humalassa alkoholi myrkyttää aivot niin, ettei muisti toimi. Vielä ei tiedetä, eivätkö tapahtumat tallennu muistiin vai eikö niitä vain saada sieltä ulos. Humalainen pystyy usein toimimaan tutuilla tavoilla tiedottomassakin tilassa. Hän osaa kulkea kotiinsa ja avata ulko-oven.

Kova juominen voi aiheuttaa pysyviä aivovaurioita ja alkoholidementian, joka on itsenäinen sairaus. Alkoholi ei suoraan aiheuta dementiaa tai Alzheimerin tautia, mutta jos niitä sairastava juo, muistioireet voivat pahentua.

Hedelmällisyys heikkenee

Alkoholin kohtuukäyttökin voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Pitkä­aikainen juominen vaikuttaa hormoneihin ja voi näkyä kuukautiskierron häiriöinä tai sukupuolielimien kudosvaurioissa. Miehillä siittiötuotanto voi häiriintyä. Raskaana ollessa alkoholi on syytä ­jättää kokonaan, ettei sikiö vaurioitu.

SYÖPÄRISKI KASVAA

Alkoholi aiheuttaa syöpää. Mitä enemmän juo, sitä suurempi syöpäriski on. Alkoholi aiheuttaa ainakin suuontelon, nielun, kurkunpään, ruokatorven, maksan ja suoliston syöpiä. Naisilla se lisää myös rintasyövän riskiä.

Suuri syy on alkoholin sisältämässä asetaldehydissä, joka on korkeimman luokan syöpää aiheuttava aine. Lisäksi jokainen kulaus alkoholia tuottaa ihmisen aineenvaihdunnassa lisää asetaldehydiä. Ainetta on luonnostaan esimerkiksi omenoissa ja luumuissa. Joskus asetaldehydiä lisätään elintarvikkeisiin antamaan hedelmäistä makua. Alkoholijuomissa sitä on eniten omenapohjaisessa calvadoksessa.

Perimällä on vaikutusta. Esimerkiksi Aasiassa useam­man kuin joka kolmannen eli­mistö sietää heikosti asetaldehydiä, mikä altistaa nopeammin aineen vaaroille.

AIVOT PIENENEVÄT

Jo yhden lasillisen jälkeen reaktiokyky alkaa hidastua ja useiden kohteiden yhtäaikainen seuraaminen vaikeutuu.Alkoholi on liuotin, joka tappaa aivosoluja. Siksi alkoholistin aivot ovat pienemmät kuin vähän alkoholia käyttävän.

Alkoholi heikentää monia älyllisiä toimintoja. Lukemisen ymmärtäminen, syy-yhteyksien hahmottaminen ja työmuisti heikkenevät. Pikkuaivovaurio vaikuttaa esimerkiksi liikkumiseen. Kävelystä tulee jalat ­levällään köpöttelyä.

MIELI VOI PAHOIN

Alkoholi ja mielenterveyden häiriöt kytkeytyvät toisiinsa. Säännöllinen juominen voi itsessään aiheuttaa masennusta, mutta yli puolet mielenterveyden ja persoonallisuuden häiriöistä on ollut olemassa jo ennen alkoholin käyttöä.

HAMPAAT HUONONEVAT

Vahvat alkoholit kuivattavat ja ohentavat suun limakalvoja ja voivat aiheuttaa hampaiden eroosiota. Punaviini voi värjätä hampaita, mutta vaikutus on yksilöllinen.

PEILIKUVA PÖHÖTTYY

Alkoholi laajentaa verisuonia ja saa ihon punoittamaan nopeasti. Hormonaaliset muutokset voivat näkyä myös ulospäin.

Alkoholi vanhentaa näkyvästi. Iho menettää kimmoisuuttaan. Jos maksan toiminta heikkenee, iho voi alkaa näyttää harmaammalta.

Kun juo paljon, usein myös syö huonosti. Heikko ravitsemus voi kuivattaa tai rasvoittaa ihoa.

VIINAPÄÄ HUONONEE

Iän myötä veden määrä kehossa vähenee ja maksan toiminta heikkenee, eikä alkoholi pääse jakautumaan yhtä suureen tilaan kuin aiemmin. Siksi keho kestää entistä vähemmän alkoholia.

SE LIHOTTAA

Alkoholissa on paljon ­energiaa: seitsemän kilo­kaloria grammassa, kun rasvassa on yhdeksän.

Moni alkoholijuoma sisältää paljon sokeria, mikä lisää kaloreita.­

Pienessä oluessa on 133, puolen litran makeas­sa siiderissä­ 450, pienessä puna­viinilasillisessa 100–120 ja ­viinasnapsissa 68–136 kaloria.­

RIIPPUVUUS JOPA YHDESTÄ LASISTA

Voit tulla riippuvaiseksi alkoholista, vaikka joisit vain lasin päivässä. Addiktio vain syntyy hitaammin. Kuka tahansa voi jäädä koukkuun, mutta tietyt geenit ja persoonallisuushäiriöt nostavat riskiä.

Ympäristö, ihmissuhteet­ ja alkoholin saatavuus vaikut­tavat paljon riippuvuuden syntyyn.

Naisilla tavallisin on tyypin 1 riippuvuus. Se on tuurijuop­poutta: kun kerran aloittaa juomaan, sitä ei pysty lopet­tamaan.

KÄNNISSÄ TULEE TÖRTTÖILTYÄ

Alkoholin käyttö näyttää lisäävän aggressiivista, väkivaltaista ja impulsiivista käyttäytymistä.

Humala heikentää arvostelu- ja ongelmanratkaisukykyä. Silloin sattuu kaatumisia, kolhimisia ja virhearvioita siitä, mihin pystyy tai mitä kannattaa tehdä.

Päihtyneenä sattuviin tapaturmiin kuoli 332 ihmistä vuonna­ 2012. Kolmasosa hukkui, ja väkivaltaan kuoli 240 ihmistä.

Lähteet: Johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki/A-Klinikkasäätiö, alkoholitutkija Peter Eriksson/Helsingin yliopiston Hjelt-instituutti, Hammaslääkärilehti 11/2011, Päihdetilastollinen vuosikirja (THL 2013), Suomen Syöpärekisteri, Sydänliitto, Terveyskirjasto, THL ja Tiede-lehti

Lue myös: 

Kommentoi »