Pitkäaikainen stressi
Onko sinulla ainainen kiire ja stressi päällä? Stressihormoni kortisolin pitkäaikainen tuotanto vähentää seksihormoneiden tuotantoa, mikä puolestaan vaikuttaa libidoosi. Se voi vaikuttaa myös kuukautiskiertoon ja vaikeuttaa raskauden alkamista.
Huono itsetunto
Jos et koe itseäsi tärkeäksi, et todennäköisesti panosta itsestäsi huolehtimiseen. Tämä saattaa näkyä seksuaalisuuden saralla vähäisenä haluna, mutta myös holtittomana seksuaalikäyttäytymisenä.
Negatiivinen käsitys omasta vartalosta
Huono itsetunto ja kielteinen käsitys omasta kehosta liittyvät usein yhteen ja ovat tutkitusti yhteydessä vähäisempään seksiin. Myös tähän stressi vaikuttaa, koska stressi tyypillisesti lihottaa. Painon noustessa emme useimmiten ajattele kehostamme kovin myönteisesti.
Lue myös: Ole sinut itsesi kanssa!
Ylipaino
Ylipainolla voi olla merkitystä negatiivisen kehokäsityksen kautta. Lisäksi voimakas ylipaino vaikuttaa suoraan hormonitoimintaasi.
Parisuhteen ongelmat
Liian vähäiseltä tuntuva seksin määrä voi johtua myös parisuhteen ongelmista. Tähänkin stressi ja jatkuva kiire voivat vaikuttaa. Pitkäaikaisessa ja voimakkaassa stressissä parisuhde useimmiten kärsii, ja jos se ei ole vahvalla pohjalla valmiiksi, voivat vaikutukset olla suuret. Jätätkö suhteen hoitamisellesi aikaa? Jos läheisyydelle ei ylipäätään ole aikaa, saattaa yht’äkkiä olla vaikeaa heittäytyä läheisyyden intiimeimmän muodon pariin.
Liiallinen alkoholinkäyttö
Moni käyttää alkoholia pakotienä stressistä, rentoutuakseen – vaikutus on täysin päinvastainen. Alkoholi lisää kehon stressitilaa. Myös alkoholinkäyttö alkaa syödä haluja. Viinilasillinen yhdessä kumppanin kanssa on hyvä asia, mutta liika on liikaa tässäkin asiassa. Liika alkoholi saa myös erektion herkästi lopahtamaan. Se vaikuttaa myös naisella erogeenisten alueiden tuntoherkkyyteen ja muun muassa kostumiseen.
Liian vähäinen uni
Kiire ja stressi voivat sekoittaa myös unen. Väsyneenä seksi ei ole ensimmäisenä mielessä. Väsymys voi aiheuttaa myös ongelmia parisuhteeseen ja pitkään jatkuessaan se voi johtaa alakuloon, jopa masennukseen.
Lue myös: Näin hoidat haluttomuutta!
Masennus
Stressi, kiire ja liian vähäinen uni ovat omiaan altistamaan alakulolle, jopa masennukselle. Alakuloinen ihminen ei yleensä ole erityisen kiinnostunut seksistä.
Lääkkeet
Esimerkiksi mielialalääkkeet voivat vaikuttaa seksuaaliseen haluun. Jo yksistään verenpainelääkkeet voivat vaikuttaa seksuaalielämään ja siten haluunkin. Esimerkiksi erektiovaikeus saattaa johtua lääkkeistä.
Erektiovaikeudet
Erektiovaikeudet ovat omiaan lisäämään myös haluttomuutta. Jos joutuu koko ajan murehtimaan, saako erektiota tai kestääkö erektio, vaikuttaa se pidemmän päälle haluunkin.
Lue myös: