Näin hoidat haluttomuutta!

Näin hoidat haluttomuutta!
Erektiovaikeuksia voidaan usein hoitaa lääkkeillä. Mutta mikä avuksi, jos ei halua? Eikö haluamiseen ole olemassa kätevää pilleriä?
Julkaistu 6.9.2011

– Moni kysyy lääkäriltä, oliko haluttomuuteen jotain lääkettä. Kun kykyä voidaan nykyisin hoitaa, niin hyvin moni ajattelee haluakin voitavan hoitaa samoin. Halu on kuitenkin erittäin monitekijäinen ilmiö. On todennäköistä, ettei yhtä ja kaikilla toimivaa lääkettä koskaan tule olemaan, toteaa lääketieteen tohtori, gynekologi ja seksuaalineuvoja Merja Metsä-Heikkilä.

Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Metsä-Heikkilä korostaa, että seksuaalisessa halussa on monia ulottuvuutta. Tästä syystä myös haluttomuus voi johtua monesta syystä. Taustalla voi olla niin nuoruuden huonot kokemukset, sairaudet tai vammat, parisuhteen tilanne kuin stressikin. Halu muodostuu ainakin psyykkisistä, sosiaalisista, kulttuurisista, emotionaalisista ja hormonaalisista tekijöistä.

Haluttomuus on yleistä

Tutkimusprofessori Osmo Kontulan vuonna 2007 tekemässä tutkimuksessa 46 prosenttia naisvastaajista ilmoitti tunteneensa halun puutetta viimeisen puolen vuoden aikana.

Aina haluttomuudesta ei ole haittaa, mutta jos se vaivaa itseä tai aiheuttaa kitkaa parisuhteeseen, kannattaa haluttomuuttaan tarkastella. Metsä-Heikkilä kertoo haluttomuuden olevan limakalvojen kuivuuden ohella tavallisin gynekologin vastaanotolla esille tuleva seksuaalielämän ongelma. Hauttomuutta valittavat useimmiten pienten lasten äidit ja vaihdevuosi-ikäiset naiset.

Haluttomuus kannattaakin ottaa puheeksi oman lääkärin tai gynekologin kanssa, koska sen taustalla voi olla sairaus. Myös miehillä on haluttomuutta, joka voi johtua esimerkiksi erektiovaikeuksista. Erektiovaikeuksien taustalla puolestaan voi olla vaikkapa sydän- ja verisuonielimistön sairaus.

Lue myös: Erilaiset halut

Haluttomuuden ”omahoito”

Merja Metsä-Heikkilä neuvoo ensinnä raivaamaan aikaa parisuhteelle ja seksille sekä levolle. Halu harvemmin syttyy väsyneenä ja kiireen keskellä. Lisäksi kannattaa muistaa, että seksuaalisuus ja seksi ovat paljon muuta kuin pelkkä yhdyntä.

– Seksuaalisuus on muun muassa hellyyttä, hemmottelua, läheisyyttä ja toisen huomioonottamista. Gynekologi ja seksuaalineuvoja suosittelee myös kokeilemaan teknistä apua, kuten erilaisia seksuaaliterveysvälineitä ja seksileluja.

– Lisäksi on hyvä muistaa, että seksitapojen vaihtelu virkistää – ainakin tilapäisesti. On hyvä tiedostaa, että halutonta ei useinkaan kumppanin vaihto auta.

POHDI!

Metsä-Heikkilä neuvoo pohtimaan muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Kauanko haluttomuus on kestänyt?
  • Mikä sen laukaisi?
  • Koetko seksin nautittavana, kun siihen ryhdyt?
  • Aiheuttaako haluttomuus erimielisyyksiä tai riitaa kumppanin kanssa?
  • Haluatko haluta itsesi vai puolisosi vuoksi?
  • Onko suhteessasi aikaa seksille?
  • Onko parisuhteessa parantamisen varaa?
  • Mitä tapahtuu, jos asialle ei tehdä mitään?
  • Tarvitsisitteko ulkopuolista apua?

Asiantuntija Merja Metsä-Heikkilä on lääketieteen tohtori, gynekologi ja seksuaalineuvoja

Lue myös:

Kommentoi »