Terve.fi

Seksi ällöttää

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander
Julkaistu 31.1.2007

Kysymys:

Olen 26-vuotias nainen. En ole harrastanut seksiä lähes vuoteen ja itsetyydytystäkin vain harvoin. Ongelma alkoi siitä, kun muutama vuosi sitten sairastuin vakavaan masennukseen. Seksihalut katosivat, johtuisiko lääkkeistä? Vakavampi syy ongelmaani saattaa olla se, että ennen masennustani toimin jonkin verran maksullisena naisena. Miehet olivat vanhempia, mukavia herrasmiehiä, jotka maksoivat hyvin. Silloin asia ei tuntunut pahalta, vaikken nauttinutkaan tapaamisista.

Nyt tuntuu, että pelkkä ajatuskin seksistä ahdistaa, joskus jopa ällöttää. Onneksi ei ole halujakaan. Pelkään miehen kosketusta. Olen yksinäinen, mutten voi ajatellakaan seurustelevani, koska silloin joutuisin harrastamaan seksiä. En myöskään halua tilanteeseen, että kumppanini joutuisi olemaan ilman seksiä minun takiani. Olen itse kokenut suhteen, jossa mies ei halunnut. Sekin vaurioitti itsetuntoani. Mitä voin tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Monesti masennus on oire pahasta olosta ja tyytymättömyydestä itseensä ja elämäänsä. Keho reagoi kokemuksiin ja hellyyden puutteeseen. Se, miten on tullut kohdelluksi seksuaalisesti, on saattanut aiheuttaa häpeää, pettymystä tai syyllisyyttä. Seksuaalisuudessa häpeä tekee ihmisen kykenemättömäksi ottamaan vastaan tunteita ja hyväksymään tarpeitaan, itsekunnioitus häviää helposti. Joillakin lääkkeillä voi olla vaikutusta seksuaaliseen haluun ja tuntoherkkyyteen.

Mieliala ohjaa pitkälti seksuaalista käyttäytymistä, kuten sinullakin on käynyt. Joskus on vaikea selvittää, kumpi on tullut ensin, masennus vai ahdistava seksielämä. Molemmat aiheuttavat turhautumista, joka taas lamauttaa toimintakykyä. Olet antanut itsesi, kehosi ja seksuaalisuutesi toisten käyttöön – olet miellyttänyt miehiä, jotka ovat maksaneet sinulle nautinnoistaan. Mitä kaikkea olet joutunut kokemaan suostuessasi seksiin rahasta? Miten paljon olet luopunut omista tarpeistasi, sen sijaan, että olisit kuunnellut kehon viestiäsi.

Nyt sinun on aika pysähtyä tunnistamaan tunteitasi. Mieti, mistä kaikesta voit itsessäsi pitää ja miten suhtaudut omaan kehoosi. Jos et ole oikein sinut oman kehosi kanssa, niin aloita itsesi katseleminen ja kohtele itseäsi kunnioittavasti. Puhu itsellesi kauniisti, älä mollaa äläkä vähättele! Etsi itsestäsi seksuaalisesti herkät kohdat: tunnustele miltä kosketus tuntuu, miten iho tuntee. Näin tutustut itseesi. Mielikuvaharjoitukset vapauttavat mielen häiritseviltä ajatuksilta. Sinun ei tarvitse enää miellyttää ketään, eikä suostua toteuttamaan toisten seksuaalisia toiveita. Sinulla on lupa omiin tuntemuksiin ja seksuaalisuuteesi. Älä suostu mihinkään, mikä tuntuu pahalta, kuuntele omia tarpeitasi. Kun seksistä kieltäytyy, niin se ei tarkoita, että toisessa olisi jotain vikaa, vaan syyt löytyvät itsestään, useimmiten omista estoista, läheisyyden pelosta.

Toivottavasti pidät tärkeänä omaa seksuaalisuuttasi. Seurusteluun kuuluu läheisyys ja vapaaehtoinen seksuaalielämä, jossa arvostetaan ja kunnioitetaan toista. Ensin on tunnettava ja hyväksyttävä itsensä, vasta sitten voi luoda tasavertaisen seurustelusuhteen, jossa seksi ei ahdista vaan antaa yhteistä iloa ja nautintoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.