Haluttomuus

Miksi seksi ei kiinnosta? Haluttomuus rassaa monenlaisia pareja.

Seksuaalisuus on elämän perusenergiaa. Silti moni vetäytyy lemmenleikeistä. Haluttomuutta aiheuttavat stressi, unettomuus, huolet ja terveysongelmat. Seksin puute jäytää joka toista suomalaista parisuhdetta.

Naisten ja miesten haluttomuus voi johtua eri tekijöistä. Naisilla se voi johtua hormonaalisista vaihtelusta. Joskus raskauden pelko ei hellitä ehkäisystä huolimatta.

Miesten haluttomuuden taustalla on usein suorituspaineita. Miehen seksuaalinen aktiivisuus on herkkä häiriintymään tunne-elämän myllerrysten, liiallisen työstressin, työttömyyden tai taloudellisten huolien vuoksi.

Pitkään jatkunut haluttomuus voi olla ensimmäinen merkki myös kilpirauhasen toimintahäiriöstä, masennuksesta tai diabeteksesta.

Seksuaalista halua voi lisätä monilla tavoilla, kuten koskettelulla ja juttelemalla kumppanin kanssa omista unelmista ja toiveista.

Kun perheeseen tulee lapsia, seksin määrä usein vähenee. Se on varsinkin pikkulapsivaiheessa varsin luonnollista eikä sitä pidä säikähtää.

Kun ihminen ikääntyy, nautinnollista seksiä varten voi joutua näkemään enemmän vaivaa kuin ennen. Siinä ei ole mitään hävettävää. Halukkuus muuttuu ikävaiheiden ja elämäntilanteiden mukaan.

Kun vuosia kertyy reaktiot hidastuvat ja tuntoaisti muuttuu. Tämä koskee myös seksuaalista halukkuutta.

Toisaalta halukkuus voi muuttua ikävuosien karttuessa toiseenkin suuntaan. Varsinkin vaihdevuosi-ikäiset naiset voivat ylättyä iloisesti. Seksuaalinen halukkuus on voinut olla pitkään vähäistä, mutta vaihdevuodet herättävätkin sen uuteen kukkaan. Suuri kysymys onkin, miten puoliso tähän reagoi ja löydetäänkö yhteinen sävel. Keski-iän erojen syynä onkin usein halujen kohtaamattomuus.

On myytti, että seksin pitäisi aina tapahtua spontaanistI, luonnostaan ja ilman apuvälineitä. Kaikki keinot kannattaa kokeilla, jos kaipaa lisää vipinää vällyjen alle.

Sanotaan, että seksi pitää terveenä, virkeänä ja elinvoimaisena, mutta myös nuorekkaana. Hyvässä seksissä kumpikin osapuoli huomioi toista ja pyrkii tuottamaan toiselle hyvää oloa.

Seksin pitää perustua toisen kunnioitukseen ja arvostukseen. Vuosien myötä omaa kehoa oppii tuntemaan ja kuuntelemaan paremmin. Siksi eroottinen vetovoima ja seksielämä myös paranevat iän myötä, kunhan malttaa kuunnella omaa haluaa herkällä korvalla.