Haluttomuus

Miksi seksi ei kiinnosta? Haluttomuus rassaa monenlaisia pareja.

Seksuaalisuus on elämän perusenergiaa. Silti moni vetäytyy lemmenleikeistä. Haluttomuutta aiheuttavat stressi, unettomuus, huolet ja terveysongelmat. Seksin puute jäytää joka toista suomalaista parisuhdetta.

Naisten ja miesten haluttomuus voi johtua eri tekijöistä. Naisilla se voi johtua hormonaalisista vaihtelusta. Joskus raskauden pelko ei hellitä ehkäisystä huolimatta.

Miesten haluttomuuden taustalla on usein suorituspaineita. Miehen seksuaalinen aktiivisuus on herkkä häiriintymään tunne-elämän myllerrysten, liiallisen työstressin, työttömyyden tai taloudellisten huolien vuoksi.

Pitkään jatkunut haluttomuus voi olla ensimmäinen merkki myös kilpirauhasen toimintahäiriöstä, masennuksesta tai diabeteksesta.

Seksuaalista halua voi lisätä monilla tavoilla, kuten koskettelulla ja juttelemalla kumppanin kanssa omista unelmista ja toiveista.

Kun perheeseen tulee lapsia, seksin määrä usein vähenee. Se on varsinkin pikkulapsivaiheessa varsin luonnollista eikä sitä pidä säikähtää.

Kun ihminen ikääntyy, nautinnollista seksiä varten voi joutua näkemään enemmän vaivaa kuin ennen. Siinä ei ole mitään hävettävää. Halukkuus muuttuu ikävaiheiden ja elämäntilanteiden mukaan.

Kun vuosia kertyy reaktiot hidastuvat ja tuntoaisti muuttuu. Tämä koskee myös seksuaalista halukkuutta.

Toisaalta halukkuus voi muuttua ikävuosien karttuessa toiseenkin suuntaan. Varsinkin vaihdevuosi-ikäiset naiset voivat ylättyä iloisesti. Seksuaalinen halukkuus on voinut olla pitkään vähäistä, mutta vaihdevuodet herättävätkin sen uuteen kukkaan. Suuri kysymys onkin, miten puoliso tähän reagoi ja löydetäänkö yhteinen sävel. Keski-iän erojen syynä onkin usein halujen kohtaamattomuus.

On myytti, että seksin pitäisi aina tapahtua spontaanistI, luonnostaan ja ilman apuvälineitä. Kaikki keinot kannattaa kokeilla, jos kaipaa lisää vipinää vällyjen alle.

Sanotaan, että seksi pitää terveenä, virkeänä ja elinvoimaisena, mutta myös nuorekkaana. Hyvässä seksissä kumpikin osapuoli huomioi toista ja pyrkii tuottamaan toiselle hyvää oloa.

Seksin pitää perustua toisen kunnioitukseen ja arvostukseen. Vuosien myötä omaa kehoa oppii tuntemaan ja kuuntelemaan paremmin. Siksi eroottinen vetovoima ja seksielämä myös paranevat iän myötä, kunhan malttaa kuunnella omaa haluaa herkällä korvalla.

Terve.fi

Seksistä kieltäytymisen ymmärtämisen vaikeus

Moi Hannu! Olen 40v mies ja minulle on tullut suuria vaikeuksia ymmärtää kumppanini seksistä kieltäytymistä. En pysty ymmärtämään sitä vaikka hän olisi kovinkin kipeä. Meillä on aivan uskomattoman hyvää seksiä, molemmat saamme mielettömiä orgasmeja. Ja se on ollut sitä koko 2,5v kestäneen suhteen ajan, oikeastaan se on parantunut kokoajan. Harrastamme seksiä vain viikonloppuisin kun kumppanini poika on isällään. Ja vaikka koko vkonloppu harrastettais seksiä niin jo sunnuntaina heti viimeisen kerran jälkeen alan odottamaan lauantai aamua että sitä taas saisin. Pettymys on valtava kun kuulen häneltä ettei hän pysty erinäisistä väsymys tai särkytiloista johtuen sitä harrastamaan kanssani. Sen jälkeen alan syyllistämään ja ikävästi häntä haukkumaan siitä ja se saa nykyään hänet täysin raivostumaan ja sen seurauksena seksi jää ymmärrettävästi väliin koko viikonlopun osalta. Olen tuntenut jo pitkään että olen tullut todella riippuvaiseksi seksistämme koska se on niin hyvää. Kaipaisin neuvoja siitä miten pystyisin ymmärtämään häntä paremmin enkä alkaisi sylkemään suustani mitä typerämpiä kommentteja, joita hetken päästä kadun, mutta en sanomisiani tietenkään sanomattomiksi enää saa, loukkaus on jo tapahtunut. Olen lukuisia kertoja luvannut hänelle etten niin enää tee ja että nyt mä ymmärrän häntä. Mutta taas kun seuraavan kerran samainen tilanne on tullut eteen niin jossain kohtaa sietokykyni pettää ja sama asia toistuu. En oikeasti haluaisi Rakkaalleni ainuttakaan pettymystä tuottaa enkä pettyä itseeni kun en taaskaan onnistunut siinä mitä lupasin. Joten jos tähän saisin joitain neuvoja tän oravanpyörän katkaisemiseksi niin uskoisin elämämme olevan täydellistä ja ihanaa kummallekin. Olen jo aika epätoivoinen asian suhteen. Ja kiitos jo näin etukäteen vastauksestanne… Terveisin: Mika