Kauneus & Terveys

Kärsin haluttomuudesta

Kärsin haluttomuudesta

Elina Holopainen

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen

Kysymys:

Olen muutaman vuoden kärsinyt haluttomuudesta. Epäilen syyksi ehkäisykapselia ja neljän vuoden Seronil- masennuslääkkeen käyttöä. Lopetin lääkityksen ja nyt mietin, miten saisin haluni takaisin.

Olen sujut kehoni kanssa ja tiedän, mitä mieheni haluaa seksiltä. Itseni ei vain tee mieli mitään seksuaalista kanssakäymistä. Onko pillereitä, voiteita tai muita poppa­konsteja, joilla saan haluni takaisin? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Seksuaalinen haluttomuus on yleinen ongelma jossain elämänvaiheessa. Sitä on niin naisilla kuin miehillä. Monet sekä fyysisten että psyykkisten sairauk­sien hoidossa käytetyt lääkkeet voivat aiheuttaa myös kii­hottumis- ja orgasmihäiriöitä. ­Toisaalta myös hoitamaton sairaus, kuten masennus, voi aiheuttaa samoja vaivoja. Sen asianmukainen lääkehoito voi korjata tilannetta. Aiemmin käyttämäsi masennuslääkkeen vaikuttava ­aine fluoksetiini vaikuttaa aivojen välittäjäaineen serotoniinin pitoisuuksiin. Näiden SSRI-lääkkeiden tavallisia sivuvaikutuksia ovat seksuaaliset toimintahäiriöt ja erityisesti orgasmin viivästyminen tai estyminen. Haitat väistyvät ­yleensä lääkityksen lopettamisen jälkeen, jos perussairaus ­masennus on hoidettu.

Lue myös: Vievätkö lääkkeesi orgasmin?

Myös hormonaalisella ehkäisyllä voi olla ­vaikutusta. Käyttämäsi ehkäisy­kapseli sisältää keltarauhashormonia, joka vaikuttaa ­elimistössäsi verenkierron kautta. Tällöin sivu­vaikutuksia voi esiintyä eri elimissä, kuten aivoissa. Mieli­alahäiriöt ja haluttomuus voivat joskus pahentua. Keltarauhas­hormoniehkäisyn voi toteuttaa myös asettamalla kohtuun hormonia erittävän kierukan. Silloin hormoni­vaikutus kohdistuu paikallisesti kohdun limakalvolle, ja verenkierrossa on vähemmän kierukan erittämää hormonia. Mielialaan kohdistuvat vaikutukset ovat tällöin vähäisempiä kuin kapseliehkäisyssä.

Lue myös: Masennuslääkkeet ja lihominen

Koska haluttomuuden syyt ovat moninaiset, ei ole ­yhtä yksittäistä tapaa hoitaa sitä. ­Perussairauden hyvä hoito, tarvittaessa ­ehkäisytavan muuttaminen sekä seksuaali- ja pariterapia voivat lisätä halua ja vähentää haluttomuutta.

Lue myös:

Onko sterilisaatio varma ehkäisykeino? 

6 syytä haluttomuuteen – näin ratkaiset ne! 

Yksinkertaiset tavat parantaa seksiä

Julkaistu: 20.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.