Hyvinvointi

"Kerro, että haluat" ja muut yksinkertaiset tavat parantaa seksiä

Simppelein tapa parantaa seksielämää on kosketella kumppaniaan arjessa entistä enemmän.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
22.12.2016

Onnellisimpia ovat paljon seksiä harrastavat pariskunnat, kertoi Väestöliiton Perhebarometri Lemmen paula marraskuussa. Tutkimuksen mukaan 37 prosenttia miehistä ja 45 prosenttia naisista on hyvin onnellisia, jos yhdyntöjä on kaksi viikossa. Jos seksielämä ei ollut tyydyttävää, vain 2 prosenttia pareista oli onnellisia. Seksillä ja onnellisuudella on siis vahva yhteys. Samaan aikaan suomalaiset parit harrastavat vähemmän seksiä kuin aiemmin. Yhdyntämäärät ovat pudonneet erityisesti pikkulasten vanhemmilla.

Tutkimustulos on kuin hätähuuto seksin puolesta ja omiaan aiheuttamaan paineita. Miten sitä seksiä ja onnea sitten saisi lisää?

KOSKETELKAA TOISIANNE ENEMMÄN

Himo ja kiihko ei tule sillä, että yhteiseen kalenteriin kirjaa tunnin seksille. Toki niinkin voi tehdä, mutta sitä tärkeämpää on Perhebarometrin mukaan arkinen koskettelu. Jos arkipäivien aikana halaa, pussaa ja silittää, se luo yhteenkuuluvuutta. Kosketus myös lievittää stressiä.

– Koskettelun määrällä on hyvin merkittävä yhteys parisuhteen onnellisuuteen. Jos koskettelua ei ole ollut lainkaan, niin lähes kaikki olivat sitä mieltä, että heidän parisuhteensa ei ole onnellinen, toteaa tutkija Osmo Kontula Perhebarometrissa.

Lue myös: Etkö sinäkään tiennyt tätä seksistä?

KERRO, ETTÄ HALUAT – VAIKKA ET JAKSA NYT

Se, että kokee itsensä haluttavaksi, lisää onnellisuutta. 50 prosenttia naisista ja 48 prosenttia miehistä, jotka pitivät itseään seksuaalisesti hyvin haluttavina, olivat Perhebarometrin mukaan hyvin onnellisia parisuhteessaan. Jos itseään ei pidä haluttavana, onnellisia parisuhteessaan oli vain 15 prosenttia naisista ja 25 prosenttia miehistä. Kannattaa siis kehua omaa kumppania ja kertoa hänen olevan haluttava. Niin voi tehdä silloinkin, kun ei ole energiaa petipuuhiin.

Lue myös: Harrasta seksiä kuin ensimmäistä kertaa

PUHU SEKSISTÄ, KUNNES PUHUMINEN SUJUU

Hyvin harva on parisuhteessaan onnellinen, jos seksistä puhuminen on hyvin vaikeaa. Näin on vain 8 prosentin kohdalla miehistä ja naisista. Jos seksistä puhuminen ei ole lainkaan vaikeaa, hyvin onnellisia on 48 prosenttia naisista ja 43 prosenttia miehistä. Jos seksistä puhuminen ei ole kovin vaikeaa, hyvin onnellisia on 25 prosenttia naisista ja 22 prosenttia miehistä. Seksistä kannattaa siis opetella puhumaan, kunnes se sujuu ainakin melko hyvin.

Lue myös: Kuinka saada seksistä intohimoisempaa?

OPETELKAA UUSIA SEKSITAITOJA YHDESSÄ

Parisuhteen onnellisuutta lisää myös se, että kokee itsensä taitavaksi seksissä. 50 prosenttia naisista ja 53 prosenttia parisuhteissaan hyvin onnellisista miehistä koki olevansa varsin taitavia seksuaaliasioissa. Opetelkaa siis uutta yhdessä.

Kannattaa myös muistaa, ettei seksin tarvitse olla täydellistä, jotta suhde voisi olla hyvin onnellinen. Tutkimuksen mukaan 27 prosenttia naisista ja miehistä oli parisuhteissaan hyvin onnellisia, kun seksi oli melko tyydyttävää. Ehkä kannattaakin pyrkiä ensin aika hyvään, eikä heti huippuun.

Lähteenä Osmo Kontulan esitys Perhebarometrin julkistustilaisuudessa marraskuussa 2016 sekä Perhebarometri 2016 – Lemmen paula: Seksuaalinen hyvinvointi parisuhdeonnen avaimena, Väestöliitto 2016.

Lue myös: Jatkuva riita tekee rakkaasta vihollisen

Lue myös: Opi tärkein seksitaito

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi