Parisuhde
Rassaako parisuhde? Haluatko lisätä onnellisuuttasi? Pelkäätkö pettämistä? Aloittamassa vai lopettamassa parisuhteen? Tämä on sinun sivusi.

Parisuhde on kahden ihmisen välinen erittäin merkityksellinen ja jopa hieman mystinen suhde, joka vaikuttaa merkittävästi ihmisen hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Jos sinulla on oma rakas, tiedät, mitä tässä tarkoitetaan. Riita saa mielen matalaksi moneksi päiväksi.

Parisuhde perustuu useimmiten muutamaan asiaan. Ne ovat rakkaus, vetovoima, yhteensopivuus, yhteiset arvot, yhteiset päämäärät ja yhteinen sopimus siitä, että ollaan parisuhteessa.

Rakkaus voi toisinaan iskeä kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta parisuhde vaatii pitkäjänteistä toimintaa, jotta ihastus syvenee ja kyseessä on aito suhde, jossa rakkaus voi kukoistaa.

Monet parisuhteessa tehdyt valinnat ovat ihmiseltä osin tiedostamattomia, ja kyky luoda toimiva parisuhde riippuu paitsi ihmisen aiemmista kokemuksista ja itsetunnosta, myös siitä mitä yhteiskunnassa pidetään soveliaana tapana toimia.

Useimmilla ihmisillä on elämässään useampi peräkkäinen parisuhde. Joskus käy niin, että ihmisellä on parisuhteensa lisäksi suhde, jota motivoi jokin muu tekijä kuin varsinainen rakkaus.

Onko kyseessä parisuhde, jos siitä puuttuu seksi? Tämä jakaa paitsi tavallisten ihmisten, myös asiantuntijoiden mielipiteet. Joskus molemmat osapuolet ovat asiasta yhtä mieltä ja halut ovat samalla tasolla.

Toisinaan rakas on aiemmin halunnut, mutta muuttuneen elämäntilanteen vuoksi seksin määrä ja laatu on voinut alkaa tuntua toisesta osapuolesta liian vähäiseltä.

Suhde voi silti olla toimiva ja hyvä parisuhde, vaikka pedissä ei säkenöisikään.

Monia sinkkuja eli tällä hetkellä ilman parisuhdetta olevia ärsyttää, mikäli kaverit katoavat parisuhteen syövereihin. Jostain syystä suhde omiin kavereihin kärsii välittömästi, kun henkilö ihastuu tai rakastuu. Sinkkuystävälle riittää aikaa silloin kun kumppani on matkoilla, poissa tai muuten varattu. Myös sydänsurujen iskiessä sinkkuystävän olkapää kiinnostaa.

Sinkut ovatkin kritisoineet, että parisuhteessa olevat ystävät ovat tekemisissä etupäässä toisten pariskuntien kanssa. Mistä moinen laumakäyttäytyminen johtuu, jää arvoitukseksi. Pidetäänkö sinkun elämäntapaa eli sinkkuutta uhkana, jonka pelätään houkuttelevan pariskunnan jompaakumpaa osapuolta joko seksuaalisesti tai ideologiatasolla?

Sinkkuudesta puhutaan usein vain välivaiheena ennen parisuhdetta. Viime aikoina on herätty kysymään, voisiko sinkuista puhua arvostavasti, jolloin heidän ei katsottaisi koko ajan olevan vailla jotain, vaan heidän elämänsä on hyvää juuri tällaisena.

Joka tapauksessa parisuhdesisällöt kiinnostavat eri tiedotusvälineiden käyttäjiä. Elämää suuremmat rakkaustarinat ja pohdinnat parisuhteiden laadusta ja merkityksestä ovat suosittuja sisältöjä. Samoin mietiskely siitä, mikä on oikea määrä seksiä, pohdituttaa aina uudestaan.

Suurista rakkaustarinoista suomalaisten mieleen ovat jääneet esimerkiksi Mauno ja Tellervo Koiviston rakkaustarina, kuninkaallisten kuten Victorian ja Danielin tai Williamin ja Catherinen rakkaustarinat.

Joidenkin suomalaisten julkisuudenhenkilöiden rakkaus ja rakkauselämä kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen, vaikka kohde vaihtuisi. Tällainen henkilö on muun muassa viihteen supertähti Danny.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi