Rakkaus on tunne, jota jokainen haluaisi kokea: olla kohteena mutta myös lähteenä. Sanotaan, että rakkaus on paitsi pitkämielinen eikä muistele kärsimäänsä pahaa.
Rakkaus kumpuaa hyvästä ja hyväsydämisyydestä. Kateus, mustasukkaisuus ja väkivalta eivät ole rakkauden työkalupakin valikoimassa.
Rakkautta edeltävät ihastuminen ja rakastuminen, kun puhutaan romanttisesta, kahden aikuisen välisestä rakkaudesta, jossa on mukana jollain tavalla myös seksuaalinen vetovoima. Ihastuminen, hullaantuminen tai rakastuminen voivat syventyä rakkaudeksi, jos henkilöt ja aika on sopiva. Rakkaus muodostuu pidemmän ajan, jopa vuosien saatossa.
Rakkauteen kuuluu vahvasti kiintymys ja toveruus.
Rakkautta tunnetaan myös sukulaisia ja ystäviä ja omia lapsia tai lemmikkieläimiä kohtaan. Heitä kohtaan koettu rakkaus on erilaista kuin kahden aikuisen välinen romanttinen rakkaus.
Rakkaus omaan lapseen voi syntyä heti kun hän on syntynyt tai muodostua vasta kun hormonit ovat tasaantuneet, pidemmän aikavälin kuluessa.
Parisuhteen aikana koettu rakkaus voi muuttua vuosien mittaan. Alkuvaiheen tyrskähtelevä, intohimoinen rakkaus ja flirttailu voivat laantua vahvaksi yhteydeksi ja yhteisymmärrykseksi. Toiset ihmiset kokevat parisuhteen vakiintuessa, että suhteesta puuttuisi jotain. He saattavat kaivata alkuvaiheen adrenaliipiikkejä ja endorfiinin jylläystä.
On makuasia, mitä pari ajattelee: kestääkö juuri heidän rakkautensa sen, että toista kiinnostaa flirttailu, ehkä ihastuminenkin toisiin kumppaneihin. Tunteet ovat henkilökohtaisia.
Vaikka pari rakastaisi toisiaan, koetut negatiiviset tunteet voivat säikäyttää. Joskus omasta henkilökohtaisesta viemäristä voi nousta sellaisia muistoja, että ihminen voi mennä tolaltaan. Miksi on vaikeaa olla toisen lähellä? Miksi sitoutuminen pelottaa, vaikka toista rakastaisi?
Kiintymyssuhdeteoriaa pidetään rakkauden teoriana. Sen mukaan parisuhteen, rakkauden kriisi tuo näkyviin, miten turvallisena suhde koetaan. Toisiinsa turvallisesti kiintyneet parit kokevat vähemmän stressiä ja pitävät kumppaniaan tukea antavana.
Jos kumppani kokee rakkauden kohteen loittonevan, tämä tunne voi johtaa siihen että ihminen koettaa kaikin keinoin saada taas yhteyden rakastettuunsa. Se voi sisältää tarkertumista tai aggressiivisuutta. Toinen ääripää on, että hylätyksi itsensä kokeva ihminen vetäytyy tunnetasolla, jos toinen ei näytä enää välittävän hänestä.
Sanotaan, että rakkaus ja sen ylläpitäminen on sarja tekoja. Ihastuminen ja rakastuminen voivat vielä tapahtua viettien viemänä. Samalla tavalla rakkauden loppuminen on sarja tekoja ja tekemättä jättämisiä. Se ei tapahdu vahingossa, vaikka lopputulos voi olla yllätys, esimerkiksi ero.
Kutsutaanko teillä toista hellittelynimillä? Rakas ja kulta ovat yleisiä toisen hellittelynimiä. Sen lisäksi ihmisillä on toisilleen henkilökohtaisesti valittuja nimiä, jotka perustuvat usein sisäpiirin vitsiin tai intiimiin yhteyteen, joka parin välillä on.