Ero
Ero repii, raastaa ja herättää syviä kysymyksiä. Miten jatkaa elämää? Ero voi onneksi myös kasvattaa.

Ero on vaikea kokemus miltei kaikille. Ero voi tulla eteen, oli parisuhde sitten lyhyt tai 20 vuotta pitkä. Ero pistää usein elämänarvot uusiksi ja herättää kysymyksiä olemassaolosta. Ero voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten ruokahaluttomuutta, ahdistusta, unettomuutta ja masentuneisuutta. Ero on toisaalta mahdollisuus löytää uusi suunta elämään.

Parisuhde voi olla suuren tyydytyksen ja onnen lähde, toisaalta elämää rajoittava ja ahdistava noidankehä. Kun parisuhde voi hyvin, se heijastuu kaikkialle. Kun parisuhde joutuu vaikeuksiin, ihmisen hyvinvointi kärsii. Eroaminen on yleensä sydänjuuria vihlova kokemus. Moni kysyy itseltään: miten selvitä erosta? Miten voin ikinä elää ilman elämäni tärkeintä ihmistä? Eroaminen saattaa aiheuttaa surua, vetäytymistä ja jopa itsetuhoisuutta. Jos parisuhde on ollut identiteetin pohja, eroaminen tuntuu vievän elämältä perustan.

Ero ja siitä selviäminen on kuitenkin yksilöllistä: joillekin ero saattaa olla helpotus pitkään jatkuneiden ongelmien jälkeen. Eroaminen on tapahtunut pään sisällä jo kauan ennen kuin parisuhde päättyy. Jos taas ero tulee yllätyksenä tai jos ero ei ole oma päätös, se voi järisyttää rajusti henkistä tasapainoa.

Ero kuin ero, useimmiten se satuttaa ja särkee sydämen. Avioero on kuitenkin asia, johon liittyy muutakin kuin eri osoitteisiin muuttaminen. Avioero on juridinen ja taloudellinen päätös. Aviopari saa ensin puolen vuoden harkinta-ajan, jonka aikana avioero voidaan vielä perua. Mutta kun avioero astuu voimaan, alkaa omaisuuden jakaminen siten kuin pariskunta on sopinut. Avioehto ei sekään säästä omaisuuden jakamiselta: avioero merkitsee joka tapauksessa avioliiton aikana kertyneen omaisuuden jakamista. Eroaminen on vaikeampaa, jos parilla on lapsia. Ero edellyttää sopimista lasten huollosta ja elättämisestä. Lapsista voi tulla erossa kiistakapuloita. Hyvin hoidettu ero taas ei vaikuta lapsiin kielteisesti vaan parantaa heidän elämäänsä. Jos lapsi aistii, että vanhemmat eivät ole onnellisia yhdessä, se vaikuttaa heihin kielteisemmin kuin avioero. Itseään ei kannata syyllistää, jos avioero osuu omalle kohdalle: avioero on päätepiste noin puolelle suomalaisista avioliitoista. Avioero ei ole elämän loppu vaan uuden alku.

Eroaminen voi johtua monista syistä, kuten kommunikaatiovaikeuksista, erilaisista unelmista tai tylsistymisestä. Syynä voi olla myös pettäminen. Pettäminen ei välttämättä johda eroon, mutta joillekin se on ehdoton syy lopettaa parisuhde. Pettäminen johtuu usein ongelmista läheisyyden, puhumisen ja seksin kanssa. Pettäminen tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Yhdelle pettäminen voi olla jo sitä, kun toinen flirttailee tai viestittelee toiselle ihmiselle. Toinen taas ajattelee, että pettäminen tarkoittaa seksiä. Jos pettäminen on eron syy, siihen liittyy usein katumusta, häpeää ja jopa vihaa. Pettäminen pitää ikään kuin käsitellä omana asianaan eron lisäksi. Parhaimmillaan eroaminen on hyvä ja helpottava kokemus, mutta pettäminen tuo eroon kolmannen osapuolen, mikä vaikeuttaa tilannetta ja siitä selviämistä.

Miten selvitä erosta? Eroon liittyy monenlaisia vaiheita: yleensä kieltäminen, suru, viha, riemu ja hyväksyntä. Ihminen voi myös poukkoilla näiden vaiheiden välillä. Yhtenä päivänä tuntuu, että selviää, toisena itkee sitä, että menetti elämänsä rakkauden. Tärkein asia erossa on itsestä huolehtiminen ja omien tarpeiden kuunteleminen. Parisuhde on voinut olla aiemmin kaiken hellyyden lähde. Moni hyötyy keskusteluavusta joko terapeutin tai ystävän kanssa. Itsensä hemmotteleminen esimerkiksi hieronnan, hyvän ruoan, lempeän liikunnan tai läheisyyden avulla tekee eronneelle hyvää. Jos ystävä kysyy sinulta, miten selvitä erosta, tarjoudu kuuntelemaan hänen murheitaan ja anna hänelle syvä halaus. Eroaminen voi muuttaa ihmistä parempaan suuntaan, kunhan akuutti kriisivaihe on ohi.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi