Voi hyvin

Kun sydän särkyy

Sekä mieli että keho reagoivat sydänsuruun. Keho virittäytyy taistelemaan tai pakenemaan. Jotkut lamaantuvat. Äärireaktiona voi olla takotsubo, särkyneen sydämen oireyhtymä. Sen kokeneista suurin osa on naisia. Miksi reagoimme näin voimakkaasti?
Kuvat iStock

Kun rakastettu jättää tai läheinen kuolee, ihminen putoaa pois tutusta ja turvallisesta elämänkuviosta. Yhtäkkiä koko yhteinen tulevaisuus katoaa.

Voimakas stressireaktio voi silloin saada sydämen hakkaamaan ja hengityksen salpaantumaan niin, että alkaa pyörryttää. Tuntuu, että sydän särkyy.

– Sekä mieli että keho reagoivat sydänsuruun. Hermostollinen aktiivisen tai passiivisen puolustautumisen tila aktivoituu, ja ihminen alkaa taistella eloonjäämisestään fysiologisella tasolla, kertoo tutkijatohtori ja hahmoterapeutti Kirsi Törmi.

Sydämen särkyminen voi tuntua elämän ja kuoleman väliseltä kamppailulta. Keho menee pakene tai taistele -tilaan, psykofyysiseen ylivireystilaan, jolloin ajatustoiminta nopeutuu ja kauhukuvat ja pelkofantasiat valtaavat mielen.

Ihminen vetäytyy silloin vaistonvaraisesti vuorovaikutuksesta, eikä halua seuraa. Realistinen ajattelu on vaikeaa. Kun järkyttyy sydänjuuriaan myöten, saattaa myös lamaantua. Aivojen etuotsalohkon toiminnot kytkeytyvät pois päältä ja ajttelu on hyvin sumeaa. Ihminen ei näe minkäänlaisia vaihtoehtoja. Hanskat ikään kuin tippuvat kädestä ja leikimme valekuollutta, ettei peto söisi meitä.

Nämä hermostolliset reaktiot tulevat kaukaa evoluutiohistoriastamme.

– Jos kehon voimakas stressitila ja kaaos jatkuvat yli kaksi viikkoa, kannattaa mennä tutkituttamaan verenpaine ja veriarvot. Jos stressioireet ilmenevät epämääräisinä rintakipuina, on syytä ottaa myös sydänfilmi. Näin voidaan sulkea pois, ettei ole menossa mitään pahempaa, Törmi sanoo.

Se kannattaa, jotta psyykkisessä kivussa kamppailevan stressikuorma kevenee.

– Ei ole hengenhätää, vaikka siltä tuntuukin.

Älä hautaa sydänsuruja

Sydämen särkyminen voi aiheuttaa muunkinlaisia psykofyysisiä reaktioita, jos elimistön stressitila ei pääse purkautumaan. Pitkäaikainen ahdistus voi synnyttää pakkoneuroosin. Silloin ihminen saattaa esimerkiksi pestä käsiään tarpeettoman usein lievittääkseen ahdistustaan. Jollekin saattaa tulla paniikkikohtauksia tai muita ahdistuneisuushäiriöitä. Myös päihteiden käyttö saattaa lisääntyä.

– Jos sydänsuruja tai hylkäämiskokemusta ei pääse työstämään emotionaalisesti, psyykkistä kipua saattaa alkaa turruttaa päihteillä. Sillon voi käydä niin, että sydänsurut hautautuvat alitajuntaan, mutta päihteet jäävät osaksi elämää, Törmi sanoo.

Kehon pitäisi rauhoittua akuutissa kriisissä noin kahdessa viikossa. Kaikkiaan kriisivaihe saattaa kestää useampia kuukausia, jos sydän on särkynyt. Esimerkiksi avioerosta toipumiseen voi mennä kaksi vuotta. Kyse on syvästä muutosprosessista, jonka aikana ihminen rakentaa uutta elämää ja selvittelee, mihin hän on matkalla ja kuka hän on uudessa elämäntilanteessa.

Kun sydän särkyy, ei saa koskaan jäädä yksin. Jos ammattiavun hakeminen on ison kynnyksen takana, kannattaa ottaa yhteyttä johonkin läheiseen, luotettavaan ihmiseen.

Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. Avun ja tuen tarvitsemisessa ei ole mitään hävettävää.

Lue lisää uusimmasta Voi hyvin -lehden numerosta 05/2019!

Julkaistu: 5.6.2019
Kommentoi »