Kauneus ja Terveys

Koska eron tuoma yksinäisyys hellittää?

Koska eron tuoma yksinäisyys hellittää?
Eronnut voi jäädä yksin, koska pariskunnat eivät aina halua eronnutta joukkoonsa.
Julkaistu: 6.11.2017

Moni kokee eron jälkeen yksinäisyyttä. Eniten yksinäisyyttä aiheuttaa aiheuttaa se, ettei vastuuta voi jakaa kenenkään kanssa.

Eroihin erikoistunut amerikkalainen terapeutti Susan Pease Gadoua on myös usein huomannut, että ystävät voivat hylätä eronneen. Pariskunnat tai naimisissa olevat eivät halua välttämättä viettää aikaa eronneen kanssa.

– Kulttuurimme hyväksyy eron, mutta sosiaalinen stigma elää ja voi hyvin, Pease Gadoua sanoo Psychology Todayssa.

Ystävien ja kavereiden välttely voi aiheuttaa ylimääräistä surua muutenkin rankassa tilanteessa.

Tarvitsetko onneen kumppanin?

Tutkimusten mukaan eron jälkeinen yksinäisyys hellittää varsinkin vuosien kuluessa, mutta kaikille pätevää tarkkaa aikaa ei ole.

Yksinäisyyden kestoon vaikuttaa paljon se, miksi ero on tapahtunut ja miten eroa käsittelee. Silläkin on väliä, kuinka tärkeänä eronnut pitää sitä, että ihmisellä on kumppani. Jos eronneen mielestä puoliso tai kumppani on onnellisuudelle hyvin tärkeä, hän on yksin jäätyään yksinäisempi kuin ihminen, joka ei pidä kumppania samalla tavalla merkittävänä.

Helpota yksinäisyyttä näin

Onneksi yksinäisyyteen voi itse vaikuttaa. Pease Gadoua antaa eronneille kolme neuvoa: sure, kunnes surusi on ohi, älä juutu menneisyyteen ja etsi uusi yhteisö.

Surua ei kannata sysätä syrjään. Suremattomana se pitää otteessaan kauemmin ja hidastaa uusien ihmissuhteiden luomista. Kun erosurun on surrut, katse on suunnattava tulevaisuuteen.

– Sinulla on oikeus kaikkiin tunteisiisi, mutta jos näet kaiken erolasien läpi vuosien kuluttua erosta, et pääse nauttimaan elämästä.

Apua hakeneet selviytyvät Pease Gadouan mielestä paljon paremmin kuin he, jotka pohtivat eroa vain yksin. Siksi kannattaa panostaa uuden yhteisön löytämiseen. Kun löytää sen, yksinäisyyskin voi hellittää.

Varatutkin ovat yksinäisiä

Tutkimuksen mukaan kymmenen vuoden kuluttua erosta ihmiset ovat selvästi vähemmän yksinäisiä kuin vastaeronneina. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen yksinäisyys on edelleen hellittänyt. Uusi parisuhde vähentää yksinäisyyttä.

Erosurussa kannattaa muistaa myös, että huonossa parisuhteessa oleva voi olla yhtä yksinäinen kuin eronnut.

Lähteenä myös Huffington Post.

Kommentoi »