Hyvinvointi

Onko ero menestystarina?

Eron jälkeen häpeä ja syyllisyys painavat niin paljon, että ex-puolisoilla on tarve esittää entistä onnellisempaa ihmistä. Mitä sanoo pariterapeutti tähän?

Teksti Marjo Ehn
Kuvat Pia Inberg
15.10.2017

Eron kautta löysin itseni! Ero oli parasta, mitä minulle on tapahtunut! Vasta ero opetti minulle, kuka olen! Sain erossa uuden elämän! 

Näin meille otsikoidaan eroja, joista ihmiset avautuvat mediassa. 

Miksi elämää muuttava ihmissuhdetragedia halutaan kertoa menestystarinana?

Jätetty häpeää ja hlauaa onnellisen lopun

Kun ero tulee yllätyksenä, koko elämän pakka menee sekaisin. Mitä rajumpi sokki, sitä voimakkaammin oman selviämisen voi kokea. Kun jätetty selviää eron järkytyksestä, monella jätetyllä tulee tarve rakentaa erosta menestystarinaa.

Taustalla voi olla häpeä jätetyksi tulemisesta ja sen tuomasta itsetunnon kolauksesta.

Epäonnistuminen halutaan kertoa positiivisena oppimiskokemuksena, jossa eron kokenut on jalostunut ihmisenä. Kipeälle erotarinalle halutaan kertoa onnellinen loppu. Onnellinen loppu ikään kuin pyhittää ikävän nöyryytyksen.

Jättäjän syyllisyys pakottaa esittämään menestyjää

Jättäjällä taas voi olla voimakas tarve todistaa, että ero oli oikea teko. Taustalla voi kalvaa syyllisyys oman teon aiheuttamasta mielipahasta entiselle puolisolle, lapsille, sukulaisille ja ystäville.

Menestystarinan rakentaminen voi olla puolustusmekanismi, jolla eron kokenut suojelee itseään. Eron jälkeen on onnistuttava, koska itselle ja muille on näytettävä, että ero oli oikea valinta.

Jättäjän taakka on raskas, siksi siitä täytyy seurata jotakin parempaa. Jos ei muuten, niin se täytyy kertoa onnistumiskokemuksena.

Lue myös: Puoliso, edustava asuste

Ero on menetys ja tappio

Ero on aina tappio. Siinä häviää jokainen, vaikka ero olisi oikea ratkaisu ja hyvin hoidettu. Mitä pidempi suhde on ollut, sitä enemmän ihminen erossaan menettää.

Erossa menetetään totuttuja asioita ja ihmisiä.  Vastaanotollani olen kuullut eronneilta useasti, etteivät he voineet käsittää, mitä kaikkea eron mukana menee.

Monelle tulee yllätyksenä se, että eron mukana menettää sukulaisia ja ystäviä, myös niitä omia.

Lue myös: Parisuhteen päättymisen hälytysmerkkejä

Suhde omiin lapsiin ja sukulaisiin muuttuu

Myös suhde lapsiin voi muuttua etäisemmäksi, jos yhteisymmärrystä lasten huoltamisesta ei synny.

Isommat lapset voivat hämmentyä erosta niin, että asettuvat heikommassa asemassa olevan vanhemman puolelle ja suhde toiseen vanhempaan viilenee.

Erossa menetetään myös yhteiset perheen hyvät hetket, kyläilyt, lomat ja matkat. Erossa yhteiset perhejuhlat ja päivälliset loppuvat. Vaikka oltaisiin samassa tilaisuudessa, entinen on mennyttä. Läsnä on vain muistutus siitä, mitä oli ennen.

Eron jälkeen on kiusallisia tilanteita ja yksinäisyyttä

Ero tuo sen sijaan paljon uutta, mihin pitää sopeutua. Pitää opetella viettämään perhejuhlia uudella tavalla. Pitää sopeutua mahdolliseen eksän uuteen kumppaniin eksän käsipuolessa. Pitää sopeutua kiusallisiin hetkiin.

Pitää sopeutua yksin olemiseen ja liikkumiseen ilman paria. Pitää sopeutua kaipaamiseen, haikeuteen ja hetkittäiseen katumiseen.

Pitää sopeutua uuden kumppanin kummallisiin tapoihin ja hänen sukulaisiinsa ja ystäväpiiriinsä.

Lue myös: Miksi eroa vitkutellaan?

Moni kokee, että ero pilasi koko elämän

Eroon liittyy paljon enemmän luopumista kuin moni osaa kuvitella. Monet eronneet kokevat, että elämä ei tule ennalleen vaan ero pilaa elämän. Jotkut eivät löydä itseään, eivät löydä uutta suhdetta eikä ero ole portti parempaan elämään.

Aika on kuitenkin armollinen asia ihmisen elämässä. Aika voi armahtaa myös katkeran. Kun eronnut käsittää oman osuutensa parisuhteen kariutumiseen, erosta on mahdollista ottaa opiksi.

Mahdollisuus ihan hyvään elämään

Viisas ei toista tekemiään virheitä. Elämästä voi tulla eron jälkeen lopulta ihan hyvää, monille jopa parempaa kuin ennen, vaikka ajattelisi, että entinen elämä oli sitä, mitä olisi halunnut jatkaa.

Ero ei ole menestystarina. Ero on merkittävä elämänkokemus, jossa on monenlaisia puolia. Usein enemmän surua kuin iloa.

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi. Hän kirjoittaa parisuhteesta ja eroon liittyvistä aiheista.

“Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista”, Marjo Ehn kertoo. 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi