Miksi eroa vitkutellaan?

Miksi eroa vitkutellaan?
Joskus lopullinen syy suhteen purkamiselle on hyvinkin pieni asia. Miksi toimimme näin tai miksi tarvitsemme kimmokkeeksi eräänlaisen viimeisen niitin?
Julkaistu 25.3.2015

Parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Rannan mukaan jokaisella on tietenkin omat syynsä viivytellä eroa ja toisinaan syyt eivät ole vielä itsellekään selkeitä.

–Omasta elämästä on yllättävän vaikea ottaa vastuuta, eritoten niistä kipeistä tunteista jota erosta puolin ja toisin syntyy. Yksinolo pelottaa. Taloudellinen selviäminen, suvun hylkääminen ja pelko lasten etääntymisestä vaikuttavat päällimmäisenä, hän sanoo.

Epävarmuus ahdistaa

Epäröinti virheen tekemisestä ja toki myös epävarmuus uuden kumppanin löytymisestä saattavat tuntua (myös) hyvin pelottavilta. 

–Tulevaisuuden hallitsemattomuus on pelottavaa, eli rohkeutta ratkaisuihin tarvitaan vaikka tahtoa eroon olisi.

Kimmoke eroon mitättömästä pikkuasiasta

Ranta kertoo myös, että usein toive kumppanin käytöksen muuttumisesta elää hyvinkin pitkään. Eropäätöstä siirretään ja annetaan uusia “alkuja”.

– Jos tätä on tapahtunut jo pitkään ja suhteen purkua harkitseva on ehtinyt työstää eroasiaa riittävän pitkälle, niin pienikin seikka voi olla sysäys lopulliseen irtiottoon. Joskus tähän ei tarvita kuin esimerkiksi lupauksen pettäminen jonkin sovitun asian suhteen. Se voi olla esimerkiksi vaikka tapaamisen kellonaika. Eroajan itselle tehty lupaus on voinut olla, ‘jos tämä vielä kerran tapahtuu, sitten lähden’, Ranta tarkentaa.

Vaikeuksien kohtaaminen

Parisuhdeterapeutti muistuttaa, ettei ero ole koskaan helppo ei jättäjälle eikä jätetylle. 

– Kummatkin joutuvat monien ja vaikeiden tunteiden kanssa vastakkain ja ero tuntuu useimmista epäonnistumiselta. Tunteiden kirjoon kuluu häpeää, syyllisyyttä, vihaa, surua, ja pelkoa. Toisinaan myös helpotusta ja jopa iloakin. Tunteet eivät sulje toinen toisiaan pois, vaan olo voi olla hyvinkin ristiriitainen. Välillä voi tuntua helpommalta tyytyä johonkin, kuin alkaa työstää vaikeita asioita, hän sanoo ja lisää:

– Kummankin osapuolen hyvinvoinnin kannalta on toisinaan parasta rohkaistua eroon, ellei suhdetta ole millään yritetyllä keinolla saatu riittävän hyväksi.

Asiantuntijana parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta.

Lue myös:

Kommentoi »