Kauneus & Terveys

Ero jättää jäljen

Tutkimuksen mukaan avioero jättää syvät haavat. Vaikka eroaminen on arkipäiväistynyt, jättää se silti jälkensä. Tutkimukseen vastanneiden mielestä erosta selviäminen vie noin neljä vuotta.
Kuvat Thinkstock

Tutkimuksen mukaan ero hävettää ja jättää jälkensä, vaikka eroaminen on nykyisin arkipäivää. Suomessa yli 13 000 paria eroaa vuosittain. Vanhempien avioeron kokee vuosittain yli 30 000 lasta.

Brittitutkimuksen mukaan etenkin naiset kokevat eron häpeällisenä asiana.

Lue myös: Hyvän eron ABC

Eroa vältellään ja pitkitetään

Kolmannes kyselytutkimukseen vastanneista ilmoitti vältelleensä eroa, koska he uskoivat, että vaikeuksista huolimatta on hyvä pysyä yhdessä. Ihmiset ilmoittivat pysyneensä yhdessä ja pitkittäneet eroa pääasiassa yhteisten lasten ja taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Jopa sopuisasti päätyneissä liitoissa puolet eronneista koki eron jättäneen häpeällisen jäljen. Vastaajien mukaan erosta selviäminen vie noin neljä vuotta.

Kyselytutkimuksen teetti iso asianajotoimisto Slater&Gordon. Tutkimukseen osallistui noin tuhat eronnutta.

Yksin eron keskellä

Moni oli eronsa keskellä yksi. Vain puolet ilmoitti voivansa keskustella erostaan perheensä, läheistensä ja ystäviensä kanssa.

57 prosenttia vastanneista ilmoitti jopa menettäneensä ystäviään eron vuoksi. Kuudennes vastaajista ilmoitti menettäneensä lähes koko sosiaalisen verkostonsa erossa.

Tutkimus ei viittaa siihen, että eroon suhtauduttaisiin kevyesti, vaikka erot nykyisin ovatkin arkipäivää. Valtaosa oli vältellyt eroa ja yrittänyt korjata suhteen ongelmia. Eroa pohdittiin keskimäärin yli kaksi vuotta.

Yleisimmät syyt erota

Kyselytutkimukseen vastanneiden mukaan yleisimmä syyt erota ovat:

  1. Uskottomuus
  2. Olimme onnettomia
  3. Riitelimme liian paljon
  4. Rakkautemme loppui
  5. Emme enää kommunikoineet keskenämme
  6. Halusimme eri asioita
  7. Muutuimme ja kasvoimme erillemme
  8. Emme enää tuntuneet kumppaneilta
  9. Väkivalta
  10. Meillä oli taloudellisia vaikeuksia

Lue myös:

Julkaistu: 6.4.2014
Kommentoi »