”Tutustuin mieheeni neljä vuotta sitten. Hän kertoi, että hänellä on kolme poikaa ja hyvät välit eksään. Se kuulosti hienolta! Pian aloin ihmetellä, miksi he soittelivat viikoittain ja ostivat yhteisiä lahjoja lapsille. Kun kohtasin naisen, hän puhui ohitseni. Lapsilleen hän kertoi, että ydinperhe on ainoa oikea. Tämä loukkasi minua. Tuntui, että olin tullut sotkemaan ’hyvän eroperheen’.Mieheni mielestä liioittelin. Hänelle yhteydenpito oli helppo ratkaisu. Hän pelkäsi, että suhde lapsiin vaikeutuu, jos hän ei toimi niin. Kun mies alkoi vähentää soittelua, hän joutui riitoihin eksänsä kanssa. Lapsetkin reagoivat: he ymmärsivät vasta silloin, etteivät vanhemmat palaisi yhteen. Uskon, että mieheni eksä tulee olemaan aina riippuvainen miehestäni. Onneksi kävimme uusperhekurssilla. Ilman sitä olisimme ehkä eronneet.” Kaisa, 39
SYYLLISYYDEN TUNNE LIIAN LÄHEISEN SUHTEEN TAUSTALLA
Entisten puolisoiden yhteydenpidosta kumpuavat ongelmat ovat tavallisia. Niitä on niin nuorilla, ruuhkavuosia elävillä uusperheillä kuin eläkeläisillä.
Joskus vanha suola todella janottaa. Ex-puolisot tai toinen heistä ei osaa päästää irti menneestä. Erotyö on vielä kesken.
– Toinen voi käyttää valtaa ja yrittää vaikuttaa eksänsä elämään, jos haluaa tämän takaisin tai on vihainen erosta, parisuhde terapeutti Milja Utukka-Jokinen kuvailee.
Lue myös: Parisuhteessa kannattaa riidellä
Aina kyse ei ole siitä. Suhde voi olla aidosti ohi, vaikka viestittely jatkuu.
– Silloin taustalla on usein syyllisyydentunne, perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman sanoo.
Sitä potevat etenkin miehet, jotka eivät asu koko aikaa lastensa kanssa. Vaikka ero olisi käsitelty, suru perheen hajoamisesta voi olla kipeä asia. Se saattaa näkyä jatkuvana viestittelynä. Ikääntyvien yhteydenpitoa voi lisätä ex-puolison sairastuminen.
PÄIVITTÄINEN VIESTITTELY ON LIIAN TIIVISTÄ
Välit eksään ovat liian lämpimät, jos ne haittaavat uutta parisuhdetta. Se, mikä haittaa, riippuu kuitenkin ihmisistä.
Moni asia vaikuttaa siihen, miltä yhteydenpito uudesta kumppanista tuntuu: lapsuuden tapahtumat, aiemmat parisuhteet, omat tai puolison lapset.
Jos on tullut hylätyksi, tilanne voi aiheuttaa ulkopuolisuudentunnetta. Lapseton nainen saattaa kokea, että mies antaa enemmän huomiota lapsilleen ja eksälleen.
Lue myös: 8 tapaa pilata parisuhde
Huolmanista päivittäinen viestittely tai ”vanhana” perheenä oleskelu ei ole tarpeen.
– Ajatellaan, että näin tehdään lasten vuoksi. Mutta pahimmillaan se voi ylläpitää lasten mielessä toivetta siitä, että vanhemmat palaavat vielä yhteen.
Kesärenkaat voi kuitenkin vaihtaa ja ottaa yhteyttä, kun on asiaa.
– Ykkösenä täytyy silti olla uusi suhde ja perhe, johon kuuluvat molempien biologiset lapset, jos niitä on.
ÄLÄ SALAA YHTEYDENPITOA EX-KUMPPANIN KANSSA
Yhteydenpitoa ei kannata salata toiselta, vaikka ajattelisi, ettei sillä ole merkitystä.
– Salaisuuksista syntyy herkästi epäluottamusta, Utukka-Jokinen sanoo.
Siksi tarvitaan yhteisiä sääntöjä.
– Jos uudella puolisolla on selkeä asema uudessa suhteessa, tällaiset asiat eivät ole uhka, Huolman korostaa.
Kun jakaa elämän toisen kanssa, pitää hyväksyä, että kaikkea ei voi kontrolloida.
Lue myös: