Vaikka parisuhdeneuvoja saa usealta eri taholta, silti avioerotilastot kertovat karua kieltään. Suomessa erotaan edelleen noin joka toisesta avioliitosta.
Varoitusmerkkeihin kannattaisi havahtua ajoissa, ennen kuin parisuhde on peruuttamattomasti pilalla. Psychcentral.com –sivusto listasi 8 yleistä syytä, mihin parisuhde voi kaatua. Kun kiinnität näihin huomiota, pystyt ennakoimaan ongelmat ajoissa.
1. Puolison itsestäänselvyytenä pitäminen
Parisuhdeongelmat nopeutuvat oleellisesti, jos olettaa puolison olevan aina läsnä ja tukena, ilman että hänelle antaa mitään takaisin. Puolisoon ei missään nimessä tulisi suhtautua kuin huonekaluun tai robottiin, joka hoitaa aina kaiken velvollisuutensa mukisematta ja kiitoksetta.
Ota siis puolisosi ja hänen panostuksensa huomioon, kiitä häntä, ole kohtelias ja ota hänet huomioon. Mieti, kuinka kohtelet vieraita kotonasi – miksi siis kohtelisit rakkaintasi huonommin?
2. Puhumisen lopettaminen
Muistatko, kuinka parisuhteenne alkoi? Puhuitte luultavasti tuntikausia! Aikaa myöten puhuminen unohtuu. Parisuhde on todellisessa vaarassa siinä vaiheessa, kun puolisot eivät enää puhu toisilleen. Kyse ei ole arkisesta sananvaihdosta, vaan niistä syvällisistä keskusteluista, joilla tutustuitte toisiinne suhteenne alussa.
Älkää unohtako oikeaa keskustelua. Ja kysehän ei siis ole lasten asioista, työasioista, päivän uutisista tai säästä.
3. Tunteiden ilmaisun lopettaminen
Kun parisuhde etenee ja vakiintuu, tunteista puhuminen vähenee. Rakkautta ei enää ilmaista sanoin, vihaakin saatetaan pantata. Usein suuret tunteet hälvenevät, ja tilalle jää arkiset, seksittömät ajatukset. Vaikka nämä väljähtäneet, väsähtäneet ajatukset tuntuisivat turhalta jakaa kumppanin kanssa, kokeile silti.
Suurin intohimo laantuu miltei aina pitkässä parisuhteessa, mutta tunteiden tunteminen ja niistä puhuminen on aina yhtä tärkeää.
4. Kuuntelemisen lopettaminen
Jokainen haluaa tulla kuulluksi, joten parisuhde on todellisella vaakalaudalla, jos et enää halua kuulla, mitä kumppanisi haluaisi sanoa sinulle. Kuuntelemisen lopettaminen merkitsee yleensä kunnioituksen puuttumista ja välinpitämättömyyttä. Muista myös, että kuunteleminen merkitsee todellista aktiivista kuuntelemista. Pelkkä kumppanin äänen kuuleminen ei ole sama kuin kuunteleminen.
5. Hauskuuden unohtaminen
Miksi päädymme yhteen jonkun kanssa? Meillä voi olla yhteiset arvot, uskonto, kiinnostuksenkohteet, harrastukset, vastapuolen fyysinen vetovoima… mutta ennen kaikkea valitsemme sellaisen kumppanin, jonka kanssa viihdymme ja meillä on hauskaa.
Hauskuutta ei pidä unohtaa, sillä se on parisuhteen voimavara. Mistä nautitte yhdessä aikoinaan? Koettakaa löytää uudelleen elämästä huumori, naurakaa, harrastakaa jälleen yhdessä.
6. Nalkuttaminen
Jatkuva huomauttelu ikävään sävyyn on todellinen riippakivi parisuhteessa. Jos puutut kaikkeen, mitä kumppanisi tekee mielestäsi väärin, olet valitsemassa pikapikaa väärän tien. Kukaan ei halua tulla arvostelluksi tai jatkuvasti ohjailluksi. Sinun tapasi, kuten eivät kumppaninkaan omat tavat, ole ainoita oikeita. Siivouksen, ruuanlaiton ja lastenhoidon voi tehdä usealla eri tavalla, joista kaikki voivat olla toimivia. Anna toiselle mahdollisuus olla oma itsensä.
7. Uhkailu
Uhkaileminen ei kuulu hyvään parisuhteeseen. Ei kannata toitottaa eroa, toisen vanhemmille kertomista, lähtemistä tai muita uhkavaatimuksia. Uhkailu on usein merkkinä epätoivoisuudesta ja siitä, että asiat ovat luisuneet pois omasta kontrollista. Uhkailu on kuin viimeinen yritys saada toinen toimimaan sillä tavalla, kuten itse haluaisimme.
Uhkailu ei kuitenkaan vie parisuhdetta eteenpäin, vaan sen sijaan pahoittaa yleensä molempien mielen.
8. Puolison huomiotta jättäminen
Toisen vihaaminenkaan ei ole yhtä ankeaa kuin täydellinen välinpitämättömyys toista kohtaan. Välinpitämättömyys vailla tunteita on merkki siitä, että toinen ei kerta kaikkiaan merkitse enää mitään, ei edes vihan verran.
Ethän alkanut parisuhteeseen tullaksesi ohitetuksi? Jos jätät välittämättä kumppanistasi pidempään kuin parin päivän ajan, suhteenne on vaikeuksissa. Toisesta tulisi aina välittää edes sen verran, että yrittää ratkaista ongelmia yhdessä.