Hyvinvointi

Onko kumppanisi vielä kiinni exässään? 10 merkkiä

Seurusteletko aivan mahtavan tyypin kanssa, joka käyttäytyy kuitenkin oudosti entiseen kumppaniinsa liittyvissä asioissa? Onko mieleesi noussut pelko siitä, että nykyinen partnerisi saattaa vielä olla rakastunut exäänsä?

Teksti Noora Dahmane
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Entisessä suhteessa roikkuminen luo nykyiseen suhteeseen epäluottamusta ja saattaa aiheuttaa muuten niin lupaavan suhteen kariutumisen. Vaikka koskaan ei voi olla täysin varma toisen ajatuksista ilman vakavaa keskustelua, WebMD pyysi asiantuntijoita nimeämään 10 yleisintä merkkiä, joiden pitäisi saada epäilysi nousemaan.

1. Hän puhuu exästään liian paljon

On luonnollista, että vertaamme nykyistä suhdettamme entisiin eikä satunnaisista vanhoihin suhteisiin viittaamisesta tarvitse vielä huolestua. Ongelmia voi kuitenkin syntyä jos kumppanisi puhuu entisestään koko ajan. Amerikkalaisen avioliitto- ja perheterapeutti Joan Shermanin mukaan toinen ei välttämättä ole vielä valmis uuteen suhteeseen, jos kaikki hänen juttunsa päätyvät tavalla tai toiselle aina exään. 

2. Hän ei puhu exästään ollenkaan

Se, ettei entisestä kumppanistaan puhu koskaan mitään, voi myös kertoa suhteen keskenjääneestä käsittelystä. Syyllisyyttä kokevat usein reagoivat niin etteivät he halua puhua entisestään mitään. Jos kumppanisi pelkää puhua exästään tai on yrittänyt, mutta asia vaikuttaa kipeältä on aika kysyä miksi? 

3. Hän kyttää exäänsä netissä

Oli se sitten jatkuvaa facebook- profiilin seuraamista tai googlailua, exän jatkuva seuraaminen netissä voi kertoa ongelmasta. Satunnainen vilkaisu on ymmärrettävää ja jopa useampikin jos parilla on yhteisiä lapsia, mutta liiallinen kyttääminen ylittää rajan.Jos kumppanisi viettää liian paljon aikaa seuraten exänsä tekemisiä, voit kysyä itseltäsi saatko tästä suhteesta tarvitsemasi. Jos et, on aika keskustella vakavasti. 

4. Hän on liian paljon tekemisissä exänsä kanssa

Usein toistuvat sähköpostiviestit, puhelut tai muut viestittelyt entisen kanssa voivat syödä nykyistä suhdetta. Asiayhteydellä on kuitenkin merkitystä. Jos kumppanisi pitää exäänsä yhteyttä viikoittain, mutta on täysin sitoutunut suhteeseenne, ei syytä huoleen ole. Eri asia on, jos tunnet olosi ulkopuoliseksi.Uusi suhde perustuu aina luottamukselle. Jos sinä et ole sujut sen kanssa, että kumppanisi pitää exäänsä yhteyttä, sano se hänelle. Hänen pitäisi pysty sanomaan exälleen, että on aika pitää taukoa, jotta voitte keskittyä uuteen suhteeseenne. Sen ei tarvitse olla pysyvää, mutta se on kunnioitettava teko. 

5. Exän nimi tulee esiin seksin aikana

Mikään ei ole nolompaa, kuin orgasmin aikana suusta vahingossa päästetty exän nimi. Tällainen virhe kertoo yleensä siitä, että henkilöllä on vielä selvittämättömiä tunteita exäänsä kohtaan. 

6. Hän säilyttää exän antamat lahjat

Erilaisten esineiden pitäminen entisestä suhteesta on osa toipumisprosessia. Kun suhde on käyty läpi, on kuitenkin aika heittää suurin osa siitä muistuttavista tavaroista pois. Yhteistä lempihupparia tai vanhoja rakkauskirjeitä ei tarvitse heittää roskiin, mutta ne olisi syytä laittaa pois näkyvistä. Myös exää esittävät valokuvat olisi hyvä poistaa esiltä. 

7. Suhteenne on välillä kuuma, välillä kylmä

Varo kumppania, joka on kuin tuuliviiri tunteidensa kanssa. Kyseessä saattaa olla sisäinen epävarmuus suhteesta. Hän saattaa käyttäytyä kylmästi, jos hän tuntee syyllisyyttä siitä, ettei antanut samanlaista rakkautta edellisessä suhteessaan. Toisen hetkenä hän saattaa olla hyvin kiihkeä tuntiessaan syyllisyyttä etäisyydestään sinua kohtaan. 

8. Hän sanoo, ettei ole valmis sitoutumaan

Yksi selkein merkki siitä, ettei kumppanisi ole valmis suhteeseen on ”rakastan sinua, mutta en ole rakastunut” – keskustelu tai ”pidän sinusta, mutta haluan tapailla myös muita”. Jos suhteenne ei tunnu etenevän vakavampaan suuntaan, kyseessä saattaa olla joku kumppanisi menneisyydestä. Uusi suhde ei voi kehittyä jos kumppanisi pohtii paluuta entiseen tai miksi suhde exään ei toiminut. 

9. Teillä on ongelmia sängyssä

Erektio- tai orgasmivaikeudet voivat kertoa tunnepuolen lukosta. Syyllisyys aiheuttaa tunteen, ettei ole toisen rakkauden arvoinen ja estää täyden heittäytymisen suhteeseen. Toisaalta sänkypuuhien epäonnistumiseen voi vaikuttaa myös monet muut syyt, kuten masennus, korkeat estrogeenitasot, lihavuus ja päihteiden käyttö. 

10. Sinulla on sellainen aavistus

Omia tuntemuksiaan kannattaa aina kuunnella. Jos sinusta tuntuu, ettei kaikki ole ihan kohdallaan, kannattaa asia ehkä ottaa puheeksi. Kyse saattaa olla siitä, että kumppanillasi on tunteita jotain toista kohtaan. Jos sinusta tuntuu, että sinun täytyy nuuskia kumppanisi kännykkää, sähköposteja tai taskuja, saattaa suhteessa olla luottamuspulaa. Unohda siis salapoliisityöt ja ota selvää mikä aiheuttaa epämukavan olosi kysymällä siitä kumppaniltasi.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi