Kauneus ja Terveys

Periytyykö ero?

Periytyykö ero?
Onko eroperheen lapsi huonompi kumppani kuin ehjän perheen kasvatti?
Julkaistu: 6.6.2017

Etenkin monen nykyisen kolmekymppisen ja sitä nuoremman omat vanhemmat ovat eronneet. Onko eronneiden vanhempien lapsi epäluotettava kumppani?

Parisuhdekouluttaja Marianne Stolbowin mukaan eroperheestä tulevaa saatetaan yhä pitää hitusen epäluotettavampana kumppanina kuin ehjän perheen kasvattia. Hän kirjoittaa aiheesta kirjassaan Vanhempieni kaltainen.

Toisen eronneista vanhemmista kuittailu voi olla myös lyömäase, joka sattuu. Eronneiden vanhempien lapsena voi joutua miettimään, että olenko tosiaan epäluotettava kumppani ja huonompi kuin ehjien kotien lapset.

HAJOAVAN LIITON MALLI

Vanhempien malli ohjaa Stolbowin mukaan valintoja ja näyttää, mitä parisuhde voi olla.

– Kokemuksemme määrittävät, mitä itse kukin kumppaniltaan toivoo ja jopa vaatii, hän kirjoittaa.

Jos on nähnyt lapsuudessa vanhempien epäonnistuvan, onko ihmisellä hajoavan liiton malli?

Stolbowin mukaan vanhempien ero on voinut lisätä epäluottamusta parisuhteita kohtaan tai tehdä ihmisestä ryppyotsaisen pingottajan, joka aikoo tehdä kaiken itse paljon paremmin.

Stolbowin haastattelemat 50 ihmistä arvelivat, että vanhempien eron ja oman eron välillä saattaa olla yhteys.

– Ainakin lapsuuden kokemus vahvistaa uskoa parisuhteiden väistämättömään epäonnistumiseen. Mykkäkoulu antaa luvan mykkäkoululle, raivoaminen raivoamiselle ja väkivalta väkivallalle, Stolbow kuvailee.

OPETELKAA RIITELEMÄÄN

Vanhempien malli ei määrää suoraan kenenkään parisuhdetta ainakaan, jos asiaan paneutuu hyvin itse. Stolbowin mielestä kannattaa siis miettiä, mitä on kantanut yhteiseen kotiin ja mikä siitä joutaisi pois.

Eronneen vanhempien lasten pitää ehkä opetella esimerkiksi riitelemään. Toisaalta kaikki Stolbowin haastattelemat ehjien kotien lapsetkaan eivät oppineet riitelemään kotona. Kotona on voitu puhua sinänsä paljon, mutta ei kuitenkaan kipeistä asioista.

– Ne suomalaispariskunnat, joissa tunteita ei ole opittu osoittamaan eikä purkamaan, ovat heikoimmilla, Stolbow määrittelee.

ERO MUUTTAA PERHEEN

Eronneiden vanhempien lasten omissa kokemuksissa on Stolbowin mukaan se etu, että he tietävät, ettei vanhempien eroon millään tavalla sopeuduta.

– Elämä vain jatkuu, koska sen on jatkuttava, mutta vanhempien ero on kokemus, joka kääntää meidät lopullisesti toiseen asentoon.

Jos parisuhteeseen on tullut lähdettyä huonoilla taidoilla, kannattaa opetella uusia. Omiin tapoihin ja perinteisiin voi onneksi vaikuttaa.

Lähteenä: Marianna Stolbow: Vanhempieni kaltainen, WSOY, 20126.

Lue myös:

Kommentoi »