Kauneus ja Terveys

Varo, jos uusi kumppanisi perustelee eroaan näin

Varo, jos uusi kumppanisi perustelee eroaan näin
Yhä useampi meistä on suhteessa toisella kierroksella. Mistä tiedät, että kumppanisi on käsittelyt eronsa?
Julkaistu: 9.2.2017

Tilastojen mukaan toinen ja kolmas avioliitto päättyvät eroon todennäköisemmin kuin ensimmäinen. Se kertoo, etteivät eronneet ota mitenkään automaattisesti opikseen ensimmäisen liiton kaatumisesta vaan enemmistö vie ongelmansa seuraavaan liittoon. Moni on ehkä olettanut, että asiat ratkeavat, kun vaihtaa kumppania. Useimmilla meistä on joka tapauksessa takana useampia suhteita. Mistä silloin tietää, että oma kumppani on käsitellyt aiemmat eronsa?

KUULETKO NÄMÄ LAUSEET?

Jos kumppanisi perustelee eroaan lauseilla, kuten ”rakkaus loppui”tai ”kasvoimme erillemme”, se kertoo huonoa.

– Niiden lauseiden takaa ei löydy mitään, toteaa parisuhdekouluttaja ja eroseminaarien vetäjä Marianna Stolbow.

– Kannattaa kuunnella myös, keskittyykö hän eksän mustamaalaamiseen tai johonkin yhteen asiaan. Piirtyykö suhteesta mustavalkoinen tai joka lapsellisen yksinkertainen kuva. Voimme mennä lukuisia kertoja parisuhteeseen samoin valintakriteerein ja opein kuin aiemminkin, oppimatta mitään itsestä parisuhteen toisena osapuolena, Stolbow jatkaa.

OSAAKO HÄN PURKAA VYYHDIN?

Aiemman suhteen ja eron kypsästä käsittelystä kertoo Stolbowin mukaan se, jos ihminen kertoo tarinaa syvemmältä: mitä kumpikin suhteelta haki, mikä oli oma rooli ja osuus suhteen dynamiikassa ja esimerkiksi, että eksä haki suhteelta sitä ja tätä ja oma roolini oli sellainen ja tällainen.

– Ne, jotka ovat pysähtyneet oman eronsa äärelle ja oivaltaneet, mitä kumpikin osapuoli teki ja mikä vei suhteen lopulta eroon, voivat lähteä kokemuksesta kosolti viisastuneina uuteen suhteeseen.

Heillä, jotka ovat käsitelleet eronsa, ottaneet opiksi ja joilla on motivaatio onnistua seuraavalla kerralla, on Stolbowin mielestä myös mainiot mahdollisuudet onnistua.

– Silloin ihmiset voivat aloittaa valtavan hienon oppirahasäkin kanssa, huomattavasti rikkaampana kiitos juuri tuon erokokemuksen antamien oppirahojen.

SUURI TYÖ PITÄÄ TEHDÄ ITSE

Entä voiko kumppaniaan auttaa käsittelemään eron, jos huomaa, että se on selvästi tekemättä?

– Vetämiini eroseminaareihin tulee henkilöitä, jotka puoliso on lähettänyt. He tulevat käsittelemään vanhaa suhdettaan, koska se tunkee uuteen suhteeseen.

Toista voi siis kannustaa käsittelemään eroaan, mutta varsinainen työ eronneen on tehtävä itse. Stolbow ei ota eroseminaareihin koskaan pariskuntia.

Suhde voi onnistua aina, oli kyseessä toinen tai seitsemästoista suhde, jos molemmilla on vankka motivaatio. Motivaatio voi tulla hyvin monesta asiasta.

– Motivaatio voi tulla siitäkin, ettei jaksa aloittaa enää alusta. Ihminen voi päättää, ettei halua nähdä suhteensa kaatuvan, tai ei halua nähdä enää, kuinka seksi taas huononee.

Suhteella on mahdollisuus onnistua aiemmasta historiasta riippumatta niin kauan, kun molemmat yrittävät. Jos toinen on tosi motivoitunut, mutta toinen on valmis heittämään hanskat tiskiin, motivoitunut ei voi korjata suhdetta yksin.

Kommentoi »