Vanhempien malli vaikuttaa parisuhteeseesi

Vanhempien malli vaikuttaa parisuhteeseesi
Ovatko vanhempasi toisilleen läheisiä vai päättyikö heidän parisuhteensa? Vanhempien mallilla on väliä.
Kuvat
Julkaistu 4.5.2016

Mallia voi toistaa myös käänteisenä

Vanhempien malli rakkauden ilmaisusta ja parisuhteesta on yleensä ensimmäinen malli parisuhteesta, halusit tai et. Mallilla on suuri vaikutus. Moni meistä päättää, ettei toista ainakaan omien vanhempien parisuhteen virheitä. Käytäntö voi olla teoriaa vaikeampi. Jos päättää toimia lähtökohtaisesti päinvastoin kuin omat vanhempasi, se ei ole oman parisuhteen rakentamista vaan edellisten sukupolvien käänteisen mallin toistamista.

Kannattaa miettiä, millainen suhde omien vanhempien ja puolison vanhempien suhde on. Onko oman suhteesi dynamiikka samanlainen kuin vanhemmillasi tai appivanhemmillasi?

Mallin omaksuminen ei ole huono asia, jos se on onnistunut ja on itse irrottautunut lapsuudenperheestä ja asettanut oman parisuhteensa etusijalle. Jos sen sijaan tiukan paikan tullen on enemmän omien vanhempiensa lapsi kuin puolisonsa kumppani, vanhemmista irrottautuminen on vielä tekemättä. Se on huono juttu omalle parisuhteelle.

Miten vanhemmat riitelivät?

Perheterapeutti Kirsti Ijäksen mukaan tapa suhtautua ristiriitoihin periytyy herkästi. Parisuhdemalli voi olla ristiriidat poissulkeva, ristiriitoja välttelevä tai ristiriidat kohtaava.

Jos parit sulkevat ristiriidat pois, he elävät usein jommankumman tahdon mukaisesti. Onko vanhemmistasi jompikumpi pomo? Entä omassa suhteessasi? Oletko perinyt vallanhimoisen pomon roolin tai pomotettavan roolin?

Ristiriitoja välttelevässä parisuhdemallissa oikeudet ja velvollisuudet on jaettu tasan, mutta molemmat vaikenevat omista tarpeistaan ja toiveistaan. Tällaiset pariskunnat saattavat sanoa, etteivät he koskaan riitele. He myös kasvavat erilleen. Se johtuu Ijäksen mukaan siitä, ettei heistä ole koskaan tullut kovin läheisiä. Kuulostaako tutulta?

Onnellisillakin on ikuisuuspulmia

Jos pari kohtaa ristiriidat, he riitelevät, mutta riitely myös auttaa löytämään ratkaisuja. Ijäksen mukaan ristiriidat kohtaava pari ei vain oleta ja arvaile, mitä toinen kokee ja haluaa.

Oletko saanut tällaisen mallin kotoa? Onneksi olkoon!

Tutkimusten mukaan jokaisessa parisuhteessa on ongelmia, jotka eivät ratkea, myös onnellisissa suhteissa. Esimerkiksi iltavirkku ja aamuvirkku ovat luonnostaan aina eri rytmisiä, eivätkä muutu. Siksi keskeistä on ratkaista konfliktit ja hieroa sovintoa.

Lähteet: Redbook Magazine, Väestöliitto ja Kirsti Ijäs: Sukupuu – Avain oman elämän ja perheen ymmärtämiseen (Kirjapaja, 2005).

Kommentoi »