Nämä oivallukset estävät eron

Nämä oivallukset estävät eron
Paripsykoterapeutti Jouni Linnankoski kertoo, mitkä oivallukset pelastavat parisuhteen, joka on johtamassa eroon.
Kuvat
Julkaistu 28.4.2016

Kun parisuhteessa on ongelmia, moni hakee herkästi syyllistä omasta kumppanistaan. Paripsykoterapeutti Jouni Linnankosken kokemuksen mukaan ratkaisevaa eron estämisessä onkin toisen syyttelyn lopettaminen.

– Eroon vievä tie voi pysähtyä, kun ihminen on valmis ottamaan todesta sen, mitä toinen sanoo itsestä ja kuuntelee eikä esimerkiksi heti puolustaudu, Linnankoski sanoo.

Molempien on tarkasteltava omaa puoltaan siitä, miksi suhteen vuorovaikutus ei toimi. Edellytys oman puolen tarkasteluun on Linnankosken mielestä se, että ihminen on sinut itsensä kanssa.

– Ihmisen on myönnettävä, että hän on tehnyt virheitä ja hänellä on varaa ja valmiutta parantaa.

Liika syyllisyys ei ole hyvästä

Omien virheiden myöntäminen voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa, jos on huono itsetunto. Silloin yhden on vaikea myöntää itsessään virheitä, kun taas toinen näkee kaikki viat omaksi syykseen.

– Jos ihminen kokee liikaa syyllisyyttä, parisuhteen asetelma on sellainen, jossa toinen vain syyllistää ja syyttää ja toinen ottaa itseensä.

Toisen syyttämisen sijaan omasta pahasta olosta kannattaa opetella kertomaan minä-muodossa liittämättä pahaa oloaan suoraan omaan kumppaniin. Kannattaa sanoa esimerkiksi ”Olen tosi väsynyt” eikä ”Olen tosi väsynyt, koska sinä et tee koskaan kotitöitä”.

– Toisen on helpompi olla myötätuntoinen ja ymmärtäväinen, jos pahasta olosta kertoo minä-puheena eikä sinä-puheena, Linnankoski sanoo.

Liian läheinen suhde on ongelma

Parisuhteen ongelmissa ovat aina molemmat osallisia. Suhteen dynamiikassa täytyy tapahtua jokin sellainen muutos, jonka avulla suhde muuttuu aiempaa tasavertaisemmaksi.

– Ongelmainen suhde voi olla liian symbioottinen tai liian etäinen. Monesti siinä on jonkinlaista epätasapainoa.

Voiko suhteen aina korjata?

Jos jompikumpi on kokenut jäävänsä yksin ratkaisevalla hetkellä tai toisen pettäneen luottamuksen, tilanne pitäisi selvittää mahdollisimman pian.

­– Satuttavat asiat ovat myrkkyä ihmisen sisällä. Jos nainen on kokenut vaikka pikkulapsivaiheessa tai synnytyksessä, että mies jätti hänet ratkaisevalla hetkellä yksin, eikä tukenut, sellainen kokemus voi jäädä niin syvälle, että sitä on vaikea antaa anteeksi.

Luottamuksen pettämisestä jää olo, että toinen voi tehdä sen uudestaan. Jotta petetty luottamus ei myrkyttyisi ajan kuluessa lisää, se on korjattava pian joko kahden kesken tai terapeutin avulla.

Lue myös:

Kommentoi »