Kauneus ja Terveys

Näillä sanoilla pilaat parisuhteesi

Näillä sanoilla pilaat parisuhteesi
On olemassa viisi pientä sanaa, joilla on usein käytettynä suurempi vaikutus parisuhteen toimivuudelle kuin yksittäisillä sanoilla keskimäärin. Tiedätkö mitä nämä sanat ovat? Käytätkö niitä huomaamattasi itse?
Julkaistu: 29.5.2013

Amerikkalainen psykoterapeutti Julie Orlov on listannut viisi sanaa, joita ahkerasti käyttämällä aiheutat ongelmia parisuhteeseesi.

Vilkaise sanoja alta. Kuulostavatko ne tutuilta? Mieti hetki, käytätkö näitä sanoja tai käyttääkö puolisosi näitä sanoja. Herkisty vaikkapa muutamaksi päiväksi kuuntelemaan parisuhteessanne käytettyjä ilmaisuja.

Keräsimme avuksesi neuvoja, miten käännät tarvittaessa suuntaa. Opettele kääntämään sanasi suhteesi puolelle!

1. Ei koskaan

Tämä ilmaisu kertoo suhteen olevan valtataisteluvaiheessa. Sen ideana on muuttaa toinen oman mielen mukaiseksi, mikä on mahdoton tehtävä.

Valitse sanasi niin, että olet suhteenne puolella, etkä pyri nujertamaan toista keskustelussa. Pyrkikää pois tästä asetelmasta ja tehkää päätös viestinnän parantamisesta.

2. Aina

Tämä on epäoikeudenmukainen yleistys. Pyri olemaan konkreettinen ja kerro juuri tietystä tilanteesta ja miten se on sinua loukannut. Kerro tunteesi, mutta älä mollaa toista.

Jos toinen myöhästyy mielestäsi usein, kerro miltä odottaminen sinusta tuntuu. Tämä on suhteen kannalta järkevämpi toimintatapa kuin rähjääminen tai asian katsominen läpi sormien. Pyydä häntä ottamaan sinut huomioon paremmin.

3. Mutta

Mutta sinähän aloitit! Tämä lausahdus takaa riidan jatkumisen ja laajenemisen. Rakentava riitely pyrkii suhteen parhaaseen, ei siihen, että toinen voittaa riidan. Pyri voittamaan koko sota, älä yhtä taistelua!

Mieti, mitä voit itse tehdä parantaaksesi suhdetta. Puolusta silti omia tunteitasi ja ajatuksiasi. Muista tehdä se rakentavasti.

4. Ero

Ero-korttia voi käyttää vain rajallisesti. Sen viljeleminen on kuin eron valmistelemista. Vältä sitä, vaikka sinusta tuntuisi vahvastikin siltä, että tämä oli tässä. Muista, että tuohtuneen ihmisen puheet eivät kestä aina päivänvaloa.

Kannattaa yhteisesti sopia, että erolla uhkailu ei kuulu teidän keskustelukulttuuriinne. Mikäli haluat oikeasti erota, kerro siitä toiselle asiallisesti häntä syyllistämättä.

5. Perkele

Kirosanat voivat olla todella loukkaavia. Niillä sivaltavat sekä naiset että miehet. Toisen loukkaaminen on aina suhteen tappio. On hyvä sopia, että kumpikaan ei lyö kirosanoilla vyön alle. Voit purkaa vihaasi myös rakentavasti. Mikäli sinun tekee mielesi loukata toista sanoilla, poistu paikalta ja kirjoita asia paperille. Hävitä paperi kirjoittamisen jälkeen.

Älä ole liian ankara itsellesi. Jokainen polttaa päreensä joskus ja sanoo harkitsemattomia asioita. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että näiden sanojen jatkuva viljeleminen ei edistä toimivaa ja läheistä parisuhdetta.

Artikkelissa on asiantuntijana psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa.

Lue myös:

Kommentoi »