
Miten löytää keskusteluyhteys parisuhteessa?
Hyvä keskusteluyhteys on yksi parisuhteen tärkeimpiä asioita ja sen toimimattomuus aiheuttaa useita ongelmia. Keskustelu on toisen ihmisen kohtaamista, eikä sen tarvitse aina tarkoittaa suurta ja syvällistä pohdintaa – pelkkä kuulumisten kysyminen auttaa keskusteluyhteyden säilyttämisessä.
Väestöliiton Sata kysymystä parisuhteesta -kirjaan on koottu asiantuntijapalstan kysymyksiä ja vastauksia vuosilta 2008–2012. Teoksen mukaan yksi suurimmista parisuhteen ongelmista koskee juuri kommunikaatiota ja erityisesti puhumattomuutta. Useimmissa esimerkeissä kysyjänä oli nainen ja mies oli parisuhteen hiljaisempi osapuoli. Pitääkö sanonta ”suomalainen mies ei puhu eikä pussaa” todella paikkansa?
– Parisuhteen molemmat osapuolet kärsivät siitä, ettei puoliso kommunikoi. Naiset ottavat asian helpommin puheeksi, mihin kyseinen sanontakin saattaa pohjautua. Esimerkiksi kirjan esimerkeissä naiseus korostuu, koska naiset luultavasti kirjoittavat meille enemmän, psykoterapeutti ja Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen toteaa.
Myös mies voi kaivata enemmän keskustelua parisuhteeseen, vaikkei suoraan asiaa ilmaisekaan. Keskustelukulttuuri omaksutaan lapsuuden perheestä ja hiljaisissa perheissä kasvanut puhuu parisuhteessakin vähemmän – ja toisinpäin. Tämä ei siis ole sukupuolesta riippuvainen asia, vaikka usein niin ajatellaan.
Lue myös: Hyvä parisuhde – mitä siltä on lupa odottaa ja toivoa?
Vältä väärinkäsityksiä
Puhumattomuus parisuhteessa tarkoittaa, että jotain oleellista on jäänyt sanomatta. Puhuminen on vaikeaa, vaikka kaikki tiedostavat sen tärkeyden. Parisuhteen herkkyys ja intiimiys aiheuttavat korkean keskustelukynnyksen.
– Mikään ei ole niin tunneherkkä asia kuin parisuhde. Toisen ihmisen sanat satuttavat helposti, mutta myös omat sanat saattavat satuttaa. Puhumattomuudella vältetään vaikeiden asioiden kohtaamista, Vaaranen kommentoi.
Usein näkemyserot, kuten kiistat kotitöistä, rahasta, lapsen kasvatuksesta tai seksistä aiheuttavat puhumattomuutta. Näistä asioista syntyy erimielisyyksiä, joita ei saada ratkaistua. Mykkäkoulu ei kuitenkaan ole ratkaisu, vaan on reilumpaa itseä ja kumppaniaan kohtaan kertoa avoimesti tunteistaan.
Puhumattomuutta saattaa aiheuttaa myös huoli toisesta ihmisestä. Voidaan ajatella, ettei toisen stressitaakkaa haluta kasvattaa omilla huolilla. Tästä kannattaa kuitenkin mainita väärinkäsityksien välttämiseksi, sillä kumppani saattaa hakea puhumattomuuden syitä itsestään.
Lue myös: Nainen, näin saat miehen ymmärtämään
Kysy kuulumisia – ja kuuntele
Läheisyys syntyy lähestymisestä ja siihen vastaamisesta. Mikäli keskusteluyhteys on ajan saatossa päässyt katoamaan, se olisi hyvä löytää tai muodostaa uudelleen. Ilman hyvää kommunikaatiota parisuhde on todella yksinäinen. Asia kannattaa ottaa rohkeasti esille joko yhdessä oman kumppanin kanssa tai pariterapeutin avulla.
Puhumattomuutta voi ennaltaehkäistä, eikä siihen vaadita jokailtaista tuntien mittaista keskustelutuokiota.
– Kikka keskusteluyhteyden säilyttämiseen on ylläpitää arjessa värikkyyttä, naurua, ystäviä ja harrastuksia eli liikettä sekä tavallista puurtamista, Vaaranen neuvoo.
Kaunis, arkipäiväinen asia kommunikaation säilyttämiseksi tai parantamiseksi on kuulumisten kysyminen. Yksinkertainen kysymys: mitä kuuluu? auttaa säilyttämään luontevan keskusteluyhteyden ja viestii kumppanillesi, että olet kiinnostunut hänen voinnistaan.
On kuitenkin muistettava, että kuulumisia kysyessä on maltettava kuunnella toisen vastaus keskeyttämättä. Puhumisen ohella tärkeää on myös kuunteleminen.
Asiantuntijana psykoterapeutti ja Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.
Sata kysymystä parisuhteesta -kirjan voi tilata Väestöliiton verkkosivuilta.
Väestöliiton parisuhdesivut auttavat parisuhdetta koskevissa kysymyksissä.
Lue myös: