Hyvä parisuhde on tavoittelemisen arvoinen asia. Hyvä parisuhde on esimerkiksi lapselle hyvä paikkaa kasvaa. Hyvässä parisuhteessa aikuinenkin voi kasvaa ja kehittyä omana itsenään. Hyvällä parisuhteella on myös monia terveysvaikutuksia.
Mistä hyvä parisuhde sitten syntyy tai miten se tehdään? Me teemme parisuhteestamme hyvän tai huonon aivan itse yhdessä kumppanin kanssa.
Yksi tapa pohtia hyvää parisuhdetta on tarkastella asiaa perustarpeidemme kautta. Lapsella on tietyt perustarpeet, joiden täyttyessä, hän voi hyvin, kasvaa ja kehittyy. Lapsen perustarpeita ovat: rakkaus, hyväksyntä, huomio, arvostus, turvallisuus, vakaa perusta, suoja, huolenpito, ohjaus, empatia sekä tunteiden ja ajatusten vahvistaminen.
Nämä perustarpeet eivät katoa meistä mihinkään, eikä niiden tarvitsekaan kadota. Aikuisina haemme näitä samoja asioita parisuhteesta, sekä naiset että miehet.
Kuinka tietoisesti toimimme suhteessa ajatellen kumppanin ja itsemme perustarpeiden täyttymistä vai toimimmeko ”mututuntumalla” vaikkapa omien vanhempiemme parisuhteen mallin mukaan? Kuinka hyvin pystymme keskittymään oman käytöksemme pohtimiseen ja muuttamiseen?
Tosiasia on, että omaan käytökseen kannattaa keskittyä, koska kumppania ei voi muuttaa.
Lue myös: Rakkaus on hyväksi sydämelle
Näitä on lupa odottaa
Perustarpeidemme pohjalta parisuhteessa on lupa odottaa:
1. Hyväksyntää, arvostusta ja kunnioitusta
Kun osoitan kiinnostusta kumppanini ajatuksia, tunteita ja tarpeita kohtaan, hän voi kokea olevansa minulle tärkeä. Lisäksi hän voi tuntea, että arvostan häntä. Kohtelen kumppaniani tasaväkisenä aikuisena huomoiden hänet ja hänen mielipiteensä. Parisuhteessa ei voi yksin päättää mistään sellaisista asioista, jotka koskevat molempia, varsinkaan kysymättä toiselta. Toisen puolesta ei voi päättää kyläilyreissuista tai ajatella hänen ajattelevan jostain asiasta samalla tavalla kuin minä.
Voin kunnioittaa kumppania monella tapaa häntä huomioiden, esimerkiksi kuuntelemalla lauseen loppuun keskeyttämättä. Kysymällä kumppanilta saan tietää kohtelenko häntä siten, että hän tuntee hyväksyntää, kunnioitusta ja arvostusta. Oma kokemuksemme voi olla aivan erilainen, koska jokaisen ihmisen omat tunteet ja kokemukset ovat hänen omiaan ja näin hänelle totta.
Lue myös: Hyvä itsetunto – hyvä parisuhde
2. Avointa ja suoraa vuorovaikutusta
Vuorovaikutus on kaikkien suhteiden ydin, myös parisuhteen ydin. Se on kasvun, kehityksen ja jopa eloonjäämisen edellytys. Ihmisvauvan kohdalla on osoitettu, että läheisyyden ja vuorovaikutuksen puute voi johtaa kuolemaan.
Hyvässä vuorovaikutuksessa vahvistan toisen ajatuksia, jaan tunteita, en loukkaa tai haavoita toista, tuemme toinen toisiamme, olemme samalla puolella ”meidän tiimi”.
Vuorovaikutus (kommunikaatio) tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että ”kun toinen kysyy niin toinen vastaa.” Aikuiselta ihmiseltä vastaukset ”ihan sama” tai ”evvk” eivät ole hyvää vuorovaikutusta. Vuorovaikutus tapahtuu sekä sanojen että tekojen välityksellä. Muun muassa puhumattomuus tai mököttäminenkin ovat hyvin vahvaa kommunikointia.
Hyvässä vuorovaikutuksessa osoitan toiselle empatiaa ja vältän satuttamasta tai loukkaamasta häntä. Yritän ymmärtää toista, en kilpailla hänen kanssaan tai voittaa hänet. Toisen nimittely, vähättely, mitätöinti, nolaaminen tai mollaminen ovat henkistä väkivaltaa. Ne eivät kuulu parisuhteeseen, eikä niitä tarvitse tai kannata sietää.
3. Vastuu suhteesta ja siihen liittyvistä asioista on molemmilla tasapuolisesti
Kumpikin pitää suhdetta ja sen kehittämistä tärkeänä ja ottaa siitä vastuun. Kun parisuhde on tärkeä annamme aikaa toisillemme ja asetamme suhteen etusijalle valinnoissamme. Jos aikaa vietetään enemmän kavereiden tai ylitöiden kanssa kuin kumppanin kanssa, usko suhteen merkitykseen horjuu.
Kumpikin pitää sekä toista että itseään tärkeänä. Oman itsetuntomme ollessa kohtalaisen kohdallaan emme suostu huonoon kohteluun vaan otamme itselle tärkeät asiat puheeksi ja vastuun hyvinvoinnistamme. Vastuullista on keskustella suhteessa vaivaavista asioista kumppanin kanssa eikä ryhtyä etsimään ”ymmärtäjää” suhteen ulkopuolelta.
Lue myös: Onko parisuhteesi terve? Nämä neljä asiaa sen paljastavat
4. Molempien tarpeet ovat tärkeitä
Kummankin tarpeet ja toiveet ovat yhtä tärkeitä. Tärkeintä on tulla rakastetuksi, kuulluksi, nähdyksi ja kosketetuksi hyväksyvästi. Tärkeimmät tarpeet liittyvät siis enemmän perustarpeisiimme kuin materiaan. Kannattaa myös muistaa, ettei kaikkea aina voi saada. Parisuhteessa tarvitaan kykyä joustaa ja suostua. Voin suostua johonkin, mikä ei itselle ole niin tärkeää; teen sen rakkaudesta toiseen.
5. Suhteessa on turvallista olla
Yhteinen näkemys suhteen tulevaisuudesta ja tulevaisuuden haaveet sekä unelmat vahvistavat suhteen turvallisuutta. Erimielisyyksien tai riitojen yhteydessä jatkuva erolla uhkaaminen on suhteen turvallisuutta horjuttava tekijä.
Toisen kontrollointia suhteessa ei tarvita ja molemmilla voi olla oma sosiaalinen elämä yhteisen lisäksi. Kumppanit ymmärtävät toistensa maailmoja. Voimme luottaa yhteisiin sopimuksiin ilman että niitä tehdään kirjallisina.
Lue myös: Parisuhde ja riitely
6. Seksi on kummallekin nautinto
Hyvään parisuhteeseen kuuluu yhteinen nautinnollinen seksi, johon yhdistyvät tunteet ja turvallisuus. Voin puhua omista tarpeista ja tunteista, siitä mitä toivoisi toisen tekevän tai jättävän tekemättä. Seksi ei ole suorittamista, enkä käytä sitä rangaistuksena tai palkkiona. (”en anna jos et imuroi”, ”en imuroi jos en saa”).
Seksissä voi olla aktiivisempia ja passiivisempia kausia, välillä ollaan väsyneitä ja voimattomia. Ymmärrän toista, en vaadi, painosta tai pakota häntä seksiin. Nämä tavat toimia eivät kuulu seksielämään eivätkä hyvään suhteeseen. Kumpikin ottaa vastuuta, että pitkässäkin suhteessa seksielämä pysyy yllä eikä ”unohdu”. Se vahvistaa sitoutumista, läheisyyttä ja rakkautta.
Lue myös: Parisuhteen yleisimmät seksiongelmat
7. Samanlaiset arvot parisuhteessa
Arvot ovat itselle tärkeitä asioita. Niitä voi miettiä eri elämänalueisiinsa liittyen kysymällä itseltään, mikä on minulle tärkeää esimerkiksi työssä, harrastuksissa, äitinä, isänä tai parisuhteessa. Välillä joudumme ponnistelemaan myös pyrkiessämme elämään omien arvojemme suuntaan. Jos pidän tärkeänä terveyttä, teenkö kaiken sen eteen? Lopetanko tupakoinnin? Harrastanko liikuntaa?
Jos parisuhde on tärkeä annanko sille aikaa ja huomiota tarpeeksi ? Parisuhteessa tärkeitä asioita ovat muun muassa läsnäolo, avoimuus, uskollisuus, luottamus, rehellisyys, toisen kunnioittaminen ja halu kohdella toista hyvin. Tätä listaa kannattaa miettiä yhdessä kumppanin kanssa. Mitä siihen haluaisi vielä lisätä?
Onko kanssani hyvä olla?
Hyvä parisuhde perustuu puolisoiden väliseen tasapainoon. Molemmat voivat tuntea ja antaa turvallisuutta ja kummankin on voitava ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan. Varpaillaan olo ei kuulu hyvään suhteeseen. Toki jokainen meistä voi ajoittain käyttäytyä huonosti, mutta toista ei saa loukata.
Lue myös: 5 vinkkiä, jotka paljastavat onko parisuhde vaikeuksissa
Opettelen näkemään kumppanini todellisena ja selkeästi, en kuvittele hänelle sellaisia ominaisuuksia mitä hänellä ei ole. Jos teen näin sekoitan omat toiveeni häneen ja alan määritellä, millainen hänen pitäisi olla ja mitä hänen pitäisi tuntea ja ajatella. Yritän siis muuttaa toista ja sehän ei onnistu. Toiveita voimme esittää kumppanin käytökseen liittyen; ja jos jommankumman käytöksessä on parisuhdetta uhkaavia piirteitä, tulee asiaa ryhtyä yhdessä ratkaisemaan keskustelemalla rakentavasti tai hakemalla pariterapiasta apua.
Itseltään kannattaa aika ajoin kysyä seuraavat tarkistuskysymykset:
Olenko ja käyttäydynkö tässä suhteessa niin, että tuon toisen on hyvä olla kanssani?
Olenko ja käyttäydynkö tässä suhteessa niin, että olen rakastettava ja haluttava?”
Asiantuntija Teija-Liisa Ranta on pari- ja seksuaaliterapeutti.