Ihastuminen

Rakkaus ensisilmäyksellä on ihanan romanttinen ajatus. Mutta onko se faktaa vai fiktiota? Kerromme, miten ihastuminen syvenee rakkaudeksi.

Ihastuminen on tapahtuu joskus sekunneissa. Hän istuu viereesi bussissa. Tarjoaa pitkän silmäyksen koirapuistossa. Katseenne kohtaavat sattumalta kaupassa – ja kaboom! Ihastuminen jyllää.

Ihastuminen on pohjimmiltaan sekä sosiaalinen että biologinen ilmiö, jolloin ihmisessä myrskyävät evoluutio ja oman itsen mieltymykset.

Ihastuminen voi tuntua niin voimakkaalta, että ihastus voi tuntua joltain elämää suuremmalta. Siksi moni uskoo, että rakkaus ensi silmäyksellä on mahdollinen.

Tosiasiassa voimakas ihastuminen ei aina käännykään kiintymyksen kautta rakkaudeksi. Joskus ihastuminen roihuaa nopeasti loppuun, ja alkanut suhdekin lakastuu. Jos toinen osapuoli näkee suhteella mahdollisuuksia vielä silloin kuin rakkaus on enää eilinen uni, niin joku pahoittaa mielensä, se on selvä.

Muistatko sinä, kuka oli sinun aivan ensimmäinen ihastus? Uskon, että muistat. Ensimmäinen tyttöystävä tai poikaystävä on useimmille herttainen, ihana muisto. Saatat muistaa vielä, miten ihastus täytti mielesi todella voimakkaasti ja miten hienolta tuntui, kun huomasit tunteen olevan molemminpuolinen.

Mutta sitä et luultavasti muista, miksi ihastuit häneen, josta tuli Ensimmäinen Tyttöystävä tai Ensimmäinen Poikaystävä. Mitä erityistä hänessä oli? Mikä hänessä viehätti? Ihmisen mieli toimii kuitenkin siten, että hyvin todennäköisesti se, mikä herätti ihastuksen ensimmäiseen tyttöystävään tai poikaystävään, ei jäänyt ainukertaiseksi.

Toinen asia, joka sinulle on teinivuosilta saattanut jäädä mieleen, on stressi siitä, että ei seurustele. Jos kaikilla muilla tuntui olevan tyttöystävä tai poikaystävä tai ainakin kokemuksia tältä saralta

Ihmisellä on tapana muodostaa ihastus samantyyppisiin ihmisiin uudestaan ja uudestaan. Siksi jotkut tuntuvat rakastuvan renttuihin, joku insinööreihin ja joku urheilullisiin ihmisiin. Joku vaarallisiin ja vaaraa rakastaviin hurmureihin.

Ei muuten ole tavatonta, että ihminen ihastuu toiseen ihmiseen, vaikka on rakastunut ja parisuhteessa johonkuhun toiseen.

Ihastus ja rakkaus eivät ole toisiaan poissulkevia tekijöitä. Joskus moneen ihmiseen yhtäaikainen ihastuminen päättyy siihen, että johonkuhun syttyy voimakkaampi tunneside, rakkaus jopa.

Ihastumisen tunne on aivan ihana. Jotkut vakaissa parisuhteissa olevat puhuvat kaihoten ajasta, jolloin eivät syöneet, nukkuneet eivätkä ajatelleet – mitään muuta kuin tyttöystäväänsä tai poikaystäväänsä.

Toisaalta nämä suhteen alkuvaiheet ovat hyvin kuluttavia, kun koko kroppa käy kirjaimellisesti ylikierroksilla. Kun ihastuksen kohde on poissa näkyvistä tai käden ulottuvilta, ihastunutta voi vaivata ihan vierotusoireiden kaltaiset tuntemukset, ahdistus ja paha olo.

Kun oma rakas taas tulee näköpiiriin, ahdistus helpottaa. Kun ihastus syvenee rakkaudeksi, nämä maaniset piirteet jäävät usein pois.