Syvää ystävyyttä, sielunkumppanuutta, filosofisia keskusteluja ja tajunnanräjäyttävää seksiä. Odotukset parisuhteelle voivat olla nykyään tosi kovat.
Täydellisen parisuhteen ja yksilökeskeisen ajattelun ytimeen onkin ehkä kirjoitettu, että jokainen pitää ensisijaisesti huolta itsestään ja jos suhde ei voi ylittää taivaaseen asetettua rimaa, siitä kannattaa lähteä.
- Lue myös: Onko seksi yliarvostettua?
Seksuaaliterapeutti Anu Kinnusen mielestä jokainen päättää itse, milloin parisuhde on riittävän hyvä.
– Ihmiset voivat olla parisuhteessa parhaita ystäviä ja käydä filosofisia keskusteluja, mutta voi myös olla niin, että nainen saa parisuhteesta ymmärrystä ja seksiä, mutta käy filosofiset keskustelut ystävien kanssa.
- Lue myös: Näin ihastut kumppaniisi uudelleen
Kumppanin ei tarvitse siis vastata ihmisen tarpeisiin kaikilla osa-alueilla, eikä muiden kuulu määritellä, mitä kenenkin pitää parisuhteesta saada. Puolison ei tarvitse myöskään olla Kinnusen mielestä välttämättä läheisin ihminen maailmassa.
– Ihminen voi olla esimerkiksi niin urakeskeinen, ettei parisuhteella ole hänelle kauheasti väliä. Jonkun toisen asteikolla sama suhde voisi olla huono suhde, jossa vain asutaan saman katon alla, harrastetaan seksiä kerran kuussa, eikä keskustella lasten kasvatuksesta.
Kuinka voin parisuhteessani?
Kinnusen mielestä parisuhteen olennainen kysymys on tämä: Kuinka voin parisuhteessani ja omassa elämässäni?
Ei kannata siis pohtia, täyttääkö oma suhde kaikki yleiset hyvän parisuhteen standardit.
- Lue myös: Tunnista, onko sinulla terve parisuhde!
– Tärkeää on se, että suhde on luottamuksellinen ja arvostava.
Muiden kanssa parisuhteista puhumista Kinnunen ei kuitenkaan tuomitse, sillä toisten kanssa puhuminen ja oman suhteen puiminen on ihmisille luonnollista.
Vaikka jokainen päättää itse, milloin parisuhde on riittävän hyvä, parisuhteessa ei pitäisi olla siksi, että pelkää olla yksin.
- Lue myös: Tällaisia miehiä naiset nykyään haluavat
– Parisuhteen pitäisi antaa muutakin kuin parisuhdestatus ja ajatus, että olen parempi, kun olen kelvannut jollekin toiselle.
Perhebarometrin tulosten mukaan keskeinen pariskuntien hyvinvoinnin rakennuspohja on näkemys yhteisestä tulevaisuudesta ja yhteinen tavoite, jota kohti pari on menossa.
– Yhteinen tavoite kantaa pitkälle, vaikka kotitöissä olisi epätasajakoa tai seksissä kuivia kausia, Anu Kinnunen muistuttaa.
Mikä parin yhteinen tavoite on, voi vaihdella paljonkin.
Lähteenä myös: Osmo Kontula: Perhebarometri 2013. Yhdessä vai erikseen? (Väestöliitto)