Kauneus & Terveys

Rakastutko aina insinööriin?

Rakastutko aina insinööriin?
Voiko ammattien perusteella ennustaa parisuhteen menestymisen? Kysy itseltäsi, miksi tietty ammatti viehättää sinua.
Teksti Marjo Ehn
Kuvat A-lehdet, Pia Inberg

Haksahdatko aina hoitajaan? Ovatko insinöörit sinun heikkoutesi? Jos jo toistamiseen etsit samanlaista ihmistyyppiä, kyseenalaista omat tarpeesi – varsinkin jos suhteesi aina karahtavat kiville.

Jollekin kumppanin valinnassa kriteerinä on aina korkeasti koulutettu ammatti. Toiselle suhteeseen kelpaa vain ihminen, jonka ura on vaatimaton. 

Jos olet pettynyt ihmissuhteissasi, mieti omaa rajoittuneisuuttasi. Avarakatseisuus voi olla tie onnistuneempaan lopputulokseen.

KUKA OLET, JOS ET MÄÄRITÄ ITSEÄSI TYÖN KAUTTA?

Työminuus on yksi puoli ihmisen minuutta. Se ei ole ihmisen ainoa puoli eikä se kerro koko totuutta kenestäkään. On tärkeää tutustua oman minuuden koko kuvaan: seksuaalisuuteen, henkisyyteen ja persoonallisuuteen. Millainen olen laadultani – se on hyvä kysymys pohdittavaksi.

Kuka olen ilman naamioita ja rooleja? Pohtimalla omaa minuuttaan monipuolisesti, voi oppia vastaamaan itselleen kysymykseen: Kuka minä olen?

Parisuhteessa Minä kiinnostuu ja innostuu sinusta. Miten haluat näkyä itsellesi ja toiselle, jos unohdat ammattisi ja työsi?

AMMATTI KERTOO PERSOONASTA

Toisen häikäisevä ura ja yleisesti arvostettu ammatti voivat olla houkutin aloittaa suhde. Vaatimaton työ voi olla este treffeille. Työpersoonan takana on kuitenkin aina ihminen. Ammatti ei pyhitä lopulta ketään eikä kerro ihmisestä kaikkea.

Ammatti voi kuitenkin olla merkittävä avain tutustua uuteen ihmiseen. Ammatti antaa lisäinfoa ihmistyypistä. Se mitä ihminen tekee, kertoo paitsi persoonasta myös hänen arvoistaan. 

Tarinat työn ja tekemisen takana kertovat meistä jokaisesta. Myös eron syitä voi tarkastella työrooleista käsin. Kohtasivatko arvot ja luonteet vai oltiinko etäällä jo alusta asti?

ÄLÄ HOIDA MUA, ÄLÄ MÄÄRÄÄ MUA!

Hoitaja löytää hoidettavan myös yksityiselämässään. Kun parisuhteessa tulee tarve itsenäistyä, kumppanit eivät enää halua hoitaa tai tulla hoidetuiksi. Tai moni ärsyyntyy kumppanin halusta komennella ja ohjata.

Se piirre, mikä alussa ihastutti, alkaa vihastuttaa. Tarve paikata omaa puuttuvaa palaa toisen kautta vähenee tai loppuu suhteen edetessä. Jotkut selviävät tästä väistämättömästä muutoksesta yhdessä, toiset eivät.

JÄTÄ TYÖROOLI TYÖPAIKALLE

Ihminen muuttuu elämänsä varrella, ja siinä muutoksessa hankitaan joskus uusi ammatti. Ihminen voi vaihtaa ammattiaan ja työtään elämänsä aikana moneenkin kertaan. Nuoruuden ammatinvalinta ei välttämättä seuraa enää uuteen kohtaan.

Ammatinvalintaan johtaneet luonteenpiirteet voivat olla varsin pysyviä. Tietynlaiset persoonan piirteet säilyvät, vaikka olosuhteet muuttuvat. Itsetuntemusta kannattaa harjoittaa koko elämän ajan.

Tutki omaa työminuuttasi: miksi haluat johtaa, olla johdettavana, määräillä, komentaa, tutkia, kirjoittaa, opettaa, organisoida, rakentaa, parantaa tai diagnosoida?

Jätä kuitenkin työrooli työpaikalle. Uskalla tutustua kaikkiin puoliisi. Varsinkin niihin puoliisi, jotka ovat sinulle vieraita.

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi. Hän kirjoittaa parisuhteesta ja eroon liittyvistä aiheista.

“Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista”, Marjo Ehn kertoo.

LUE MYÖS:

 

 

Julkaistu: 27.11.2017
Kommentoi »