Kauneus ja Terveys

Miksi eron jälkeen ongelmat toistuvat uudessa suhteessa?

Miksi eron jälkeen ongelmat toistuvat uudessa suhteessa?
Uusi ihana kumppani ei pelasta ihmistä itseltään. Parisuhdeterapeutti sanoo, että ihmisen on tutustuttava eron jälkeen kunnolla itseensä.
Julkaistu: 16.11.2017

Kun uusi parisuhde syntyy, suhteen osapuolet kertovat toisilleen elämäntarinaansa. Uudelle kumppanille avaudutaan luottavaisesti entisen suhteen hankaluuksista.

Kumpikin kertoo erotarinoitaan ja molemmat uskovat, että ero on saanut aikaan tarvittavan muutoksen. Avautuminen uudelle rakkaalle ja hänen hyvältä tuntuva ymmärryksensä saavat aikaan harhan, että eroasiat ovat loppuun käsitelty ja menneisyyttä.

Tunnelukot kaavoittavat eron

Lapsuuden tunnelukot värittävät suhdetta ja vaikuttavat erossa. Eroaminen tapahtuu samalla mallilla kuin ihminen on pyrkinyt suhteen aikana ratkomaan ongelmia.

Yllätyserot ovat todellisuutta monelle jätetylle. Ero opettaa karulla tavalla, että kukaan ei pääse lopulta toisen pään sisään lukemaan toisen ajatuksia ja aikeita.

Vuosikymmeniä kestävä liitto voi kariutua yllättäen, koska puoliso on työstänyt eroa salaa oman päänsä sisällä eikä ole kertonut puolisolleen omasta pahasta olostaan. Tällainen henkilö ei ole oppinut puhumaan tunteistaan ja tarpeistaan, koska ei oppinut sitä taitoa lapsuudessaan. Näkymättömästä lapsesta tulee näkymätön puoliso.

Eroon entisestä pääsee rakastumalla toiseen

Monen erotarinat noudattavat kaavaa: eropäätös syntyy rakastumalla toiseen. Suhteen ongelmat ratkaistaan rakastumalla uuteen, helpompaan ihmiseen.

Rakastunut kokee itsensä vapaaksi. Uuden ihmisen kanssa ei ole historian lastia, ja se tekee olosta helpon. Tulee olo, että parisuhdeongelmat johtuivat vain siitä, että on ollut suhteessa väärän ihmisen kanssa.

Krooninen pettäjä ei opi helposti

Kun uusi kumppani kertoo pettämishistoriastaan entisessä parisuhteessa, on riski, että sama toteutuu myöhemmin myös uudessa suhteessa.

Pettämisten taustalla on mieli. Tätä pettämisen mieltä on hyvä tutkia, jos haluaa eroon vanhasta mallista. Vanhat tavat eivät useinkaan lopu ihmistä vaihtamalla.  

Hylkääjä vetäytyy vuorovaikutuksesta

Jotkut ratkaisevat parisuhdeongelmiaan vetäytymällä pois vuorovaikutuksesta. Jokainen konflikti on ero, mahdollinen suhteen loppu.

Riidassa kumppani heittää ensimmäiseksi ratkaisuksi erokortin. Valitettavan usein erokortin esittäminen johtaa lopulta eroon. Hylkääjä ottaa ja lähtee ilman selitystä, ilman loppukeskustelua.

Hylkääminen on hylätyn keino estää oma hylätyksi tuleminen. Kun hylkää ensin, ei voi tulla hylätyksi eikä joudu kokemaan tunnemuistoa siitä ensimmäisestä hylkäämisestä, joka on usein tapahtunut jo lapsuudessa. Hylkääjä toistaa traumaansa kaikissa ihmissuhteissaan.

Riippuvainen entisestä puolisosta

Ero pitää viedä päätökseen, jotta voi jatkaa elämäänsä. Monet eivät tätä oivalla, vaan jäävät roikkumaan entiseen puolisoonsa. Se voi olla riitelyä ja valtataistelua vielä eron jälkeenkin.

Se voi olla myös syyllisyydestä johtuvaa roikkumista, mikä näkyy kyseenalaisena haluna olla eksälle merkityksellinen.

Jos riippuvuussuhde eksään on kehittynyt, se ei todennäköisesti parane uuden kumppanin tultua kuvioihin. Uusi kumppani silti helposti uskoo, ettei sama toistu tässä ihanammassa suhteessa.

Eksän osallistaminen kolmanneksi uuteen parisuhteeseen enteilee harvoin hyvää.

Kuuntele mitä uusi kumppanisi kertoo

Uudet kumppanukset kertovat toisilleen kyllästymisestä entiseen elämään, sitoutumispeloista ja omasta tavastaan salailla. Kaikki jutut, mitä kumppani puhuu, muuttuvat osaksi molempien todellisuutta.

Jokainen uusi ero on sanallistettu etukäteen suhteen aikana. 

On omalla vastuulla, jos ei ole kunnellut sitä, mitä kuulee. Kaikkeen ei tarvitse tai pidä reagoida. Mutta itselle ei pitäisi kertoa muunneltua totuutta.

Jos kumppani vaikkapa sanoo, ettei ikinä enää aio avioitua, kuulijan ei kannata kertoa itselleen, että kyllä se varmaan haluaa mennä naimisiin minun kanssani.

Itsetutkiskelu ainoa tie parempaan tulevaisuuteen

Jokainen ero on kerrottu jo suhteen alussa. Myös se, mitä ei pitänyt enää tapahtua.

Kertomalla omasta toiminnastaan entisessä parisuhteessa, lähtemisen syitä ja tapaa, uudet kumppanit maalaavat kuvan, mikä on mahdollista myös uudessa suhteessa. Sitä mahdollisuutta kukaan ei halua miettiä hyvän suhteen alkaessa.

Ihminen asettuu suhteeseen toiveikkaana, siirtää syrjään kaiken ikävän, mitä ei halua katsella. Rakastunut on armollinen. Kunpa juuri tämä ihminen olisi se oikea!

Kyky nöyrtyä on suuruutta

Itseen tutustuminen kannattaa aloittaa viimeistään silloin, kun ensimmäinen parisuhde kariutuu. Jokaisen pitäisi ymmärtää, että vain työstämällä itseä, erostaan voi oppia jotakin. Mitä osattomammaksi itsensä kokee eron syihin, sitä tarkemmin itseä pitää tutkia.

Viisas ei toista tekemiään virheitä. Ihmisen suuruus on kyvyssä nöyrtyä, mennä itseensä ja tarkastella omia toimintatapojaan.

Itsensä tunteva ihminen kuuntelee tarkemmin uuden kumppanin kertomuksia itsestään. Uudelta kumppanilta voi kysyä: mitä olet tehnyt sen eteen, ettet enää toista vanhoja toimintatapojasi?

Ensimmäinen riita kertoo kaiken

Tehty työ näkyy ja kuuluu. Itsensä hyvin tuntevan kanssa on turvallista aloittaa suhde.

Ensimmäinen konflikti kertoo kaiken. Mitä siinä tapahtuu, millaisia taitoja, tahtotilaa ja kykyä toisesta hankalassa tilanteessa löytyy tai ei löydy.

Ensimmäinen riita, kertoo sen, kannattaako suhteeseen jäädä vai lähteä heti. Sen, mitä kohtaat ensimmäisessä riidassa, sen saat eteesi myös jatkossa.  

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi.

“Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista”, Marjo Ehn kertoo.

Kommentoi »