Miksi jäät huonoon parisuhteeseen?

Miksi jäät huonoon parisuhteeseen?
Erotako vai ei? Miksi et päästä irti huonosta parisuhteesta, vaikka kaikki keinot on jo koitettu?
Julkaistu 25.9.2016

Muutos pelottaa

Ihmisellä on taipumus pitää tutusta ja turvallisista asioista. Muutos pelottaa. Ollaan yhdessä tottumuksesta, vaikka suhteessa olisi enemmän huonoa kuin hyvää.

Tuttu helvetti tuntuu paremmalta kuin tuntematon taivas. Varsinkaan kun ei tiedä varmasti onko tulevaisuus parempi vai jopa pahempi ja löytääkö enää uutta suhdetta. Jos mikään ei muutu, kaikki jatkuu samanlaisena kuin tähän asti.

Laiskuus estää lähtemästä ja raskaalta tuntuva avioeroprosessi ei houkuttele. Taloudelliset seikat, perheen menetys ja ajatus omaisuuden jakamisesta sekä kenties taistelut lapsien huollosta ahdistavat. Kerran eronnut ei halua epäonnistua uudelleen.

Huonot olosuhteet passivoivat ja voivat aiheuttaa masennusta. Ihminen keskittyy huonoihin asioihin sekä ongelmiin eikä usko parempaan tulevaisuuteen.

Läheisriippuvuus voi estää lähtemisen

Usein herättää ihmetystä, miksi ihminen kestää väkivaltaista tai alkoholistipuolisoa. Näissä tilanteissa kumppani on usein läheisriippuvainen. Tällainen ihminen ei lähde kevyin perustein suhteesta, vaan sietää huonoa kohtelua pitkiä aikoja, jopa loppuelämän.

Läheisriippuvainen haluaa miellyttää ja keskittyy muihin enemmän kuin itseensä.

Hän on valmis kestämään haukkumista, mitätöintiä, nimittelyä sekä seksuaalista ja fyysistä kaltoinkohtelua sekä väkivaltaa. Hänen itsetuntonsa huononee ja hän ei koe ansaitsevansa parempaa. Hän voi päättää olla suostumatta huonoon kohteluun, mutta päätös ei kestä pitkään.

Läheisriippuvainen ymmärtää liikaa 

Läheisriippuvainen ymmärtää hyväksikäyttäjää ja tämän käytöstä, kokee myötätuntoa ja selittää asioita parhain päin. Hän haluaa uskoa, ettei toinen tahallaan satuta vaan, että käytös johtuu esim. vaikeasta lapsuudesta, sairaudesta tai stressistä.

Läheisriippuvaiselle tuttu turvattomuus on parempaa, kuin turvallisuus, josta heillä ei ole kokemusta.

Parisuhteissa, joissa väkivaltaa tai alkoholismia on myös hyvittelyvaiheita, jotka koukuttavat ja saavat uskomaan parempaan huomiseen.

Kun luovut, saat uutta ja menetät jotain

Päätöksiä tehdessä jotkut listaavat päätöksen hyviä ja huonoja puolia. Joskus ihmiset ovat kahden tulen välissä ratkaisuja tehdessä.

Kun ihminen valitsee jotain, joutuu hän luopumaan myös mukavista asioista. Vaikka hyviä asioita olisi vähemmän ja hän saisi uutta hyvää tilalle, se mistä joutuu luopumaan surettaa.  Kun ei valitse, ei tarvitse luopua. Tämä pätee silloin, kun ihmiset haluavat pitää sekä aviopuolison että rakastajan.

On uskallettava valita ja tehtävä valinnoista oikeita seisomalla päätöstensä takana.

Tuhoavassa avioliitossa olevat ajattelevat lasten kärsivän erossa, vaikka joskus juuri nämä samat lapset kertovat aikuisena, että toivoivat koko lapsuuden, että vanhemmat ymmärtäisivät erota. Tällaisissa tapauksissa lapsen olisi ollut parempi elää yhden turvallisen aikuisen kanssa.

Optimismi ei ole aina hyväksi

Joskus ihmisen omat luonteenpiirteen vahvuudet, kuten optimismi ja loputon usko tulevaisuuteen sekä kyky rakastaa ja antaa anteeksi, saa hänet jatkamaan huonoa suhdetta.

Optimistinen ihminen voi uskoa, että huominen päivä on aina parempi – tämä usko voi olla tuhoisaa.

Tuhoavassa suhteessa, nämä sinänsä hyvät luonteenpiirteet kääntyvät ihmisen heikkoudeksi ja estävät häntä lähtemästä ja huomaamasta mikä hänelle itselle on hyväksi.

Ero kumppanista aiheuttaa surua, vaikka suhde olisi ollut huono. Tiedosta ja hyväksy tunteesi, sillä kaikki erilaiset tunteet kuuluvat eroprosessiin. Päästä irti pelosta ja ota rohkeasti hyppy tuntemattoman. Mieti, mitä hyvää tulee tilalle, kun luovut ja päästät irti vanhasta?

Jos ystävien tuki ei riitä, hae apua ero- tai läheisriippuvuus ryhmästä tai terapiasta.

Näin opit luottamaan tulevaisuuteen

  1. Kirkasta muutostoiveesi. Unelmoi tulevasta. Millaista elämäsi on, kun kaikki on hyvin. Mitä kohti haluat mennä?
  2. Käännä vastoinkäymiset voimavaraksi ja vahvuudeksi. Kehu ja kannusta itseäsi, kun olet selvinnyt vaikeasta ajasta. Se lisää voimaantumista.
  3. Jokaisella huonollakin asialla on usein joku positiivinen tarkoitus, vaikka sitä ei heti huomaa. Vaikka olisit eronnut kahdesti, olet myös selvinnyt kahdesti ja oppinut paljon. Eron jälkeen voit löytää itsellesi sopivamman kumppanin.
  4. Irtipäästäminen huonosta suhteesta tuo vapautta, helpotusta, iloa ja rauhaa
  5. Keskity hyvään, mikä juuri nyt on parasta sinulle. Se saa olosi tuntumaan paremmalta.

Kirjoittaja Minna Vainio on psyko- ja perheterapeutti, seksuaaliterapeutti, LCF life coach, NLP Master practice.

Lähde: Malinen, Ben: Taakkana läheisriippuvuus. Kenen elämää elät?

1 kommentti