Mistä nousee tarve moittia?
Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, me mallinnamme kasvuympäristöstämme opittuja tapoja olla parisuhteessa. Se, mikä on saattanut olla kasvattajiemme käyttäytymisessä juuri sitä kaikkein haavoittavinta, me toistamme juuri sitä parisuhteessamme. Se on inhimillinen, vaikkakin vahingollinen, keino yrittää työstää menneisyytemme kipua.
Jos kasvattajamme eivät kelvanneet puolisoina toisilleen, toisen kelpaamattomuuden malli siirtyy helposti omaan parisuhteeseen. Yhtäkkiä voi huomata olevansa kuin oma äitinsä moittimassa, arvostelemassa ja haukkumassa puolisoaan.
Mitä meissä tapahtuu, kun rakkaamme kritisoi?
Arvostelu on vaarallista parisuhteen menestymisen kannalta. Jokainen kritiikki murentaa puolison luottamusta.
On tutkittu, että rakastetulta tuleva arvostelu on kuin aivoihin kohdistuva lievä isku. Rakastetulta ihmiseltä tuleva arvostelu, moite tai kriittinen palaute soittaa aivoissamme hälytyskelloa ja käynnistää tiedostamattoman torjutuksi ja hylätyksi tulemisen pelon. Silloin yhteys kumppaniin katkeaa ja tulee tarve puolustautua tai vetäytyä tilanteesta.
”Tunnemme toisemme ja voimme sanoa toisillemme mitä tahansa”
On iso harha, jos kuvittelemme, että tuttu suhde antaisi enemmän tilaa kritiikille. Rakastaessamme olemme aina herkkiä ja haavoittuvaisia.
Parisuhteen mukana ei tule mandaattia, joka antaa puolisoille oikeutuksen arvotella kumppaniaan. On hyvä miettiä, miten tällainen lupa itselle on syntynyt.
Anna hyvää palautetta
Kun haluat menestyä parisuhteessasi, opettele antamaan hyvää palautetta. Hyvä palaute on parisuhteen noste. Sinulla on mahdollisuus nostaa parisuhteen tunnelma paremmalle tasolle kehumalla kumppaniasi, keskittymällä hänen hyviin puoliinsa.
Jos sinulla on vaikeuksia löytää hänestä hyviä puolia, katso tarkemmin. Jos et halua katsoa, katso sen sijaan peiliin ja mieti, miksi haluat olla suhteessa, jossa et arvosta kumppaniasi.
Kirjoittaja on pari- ja seksuaaliterapeutti Marjo Ehn.