Toimiiko suhde vai ei - tunnista tilanne

Toimiiko suhde vai ei - tunnista tilanne
Mitkä asiat oikeasti kertovat, ettei suhde ole hyvä?
Kuvat
Julkaistu 19.5.2016

Tapaamisten jälkeen takki on tyhjä

Uuden seurustelukumppanin tapaamisen pitäisi ravita ja antaa energiaa ja hyvää mieltä. Jos tapaamisen jälkeen takki on tyhjä, olet suhteessa ehkä vain antava osapuoli. Hyvä parisuhde on vastavuoroinen.

Toinen on poissaoleva ja haluton keskustelemaan

Haluttomuus puhua suhteen alussa on huono merkki. Puhumattomuus ja poissaolevuus pidemmässä suhteessa on huono asia myös silloin, jos se tarkoittaa, että pari elää arkea yhdessä oletusten varassa.

Arvostava kohtelu puuttuu

Toisen kohtelun pitäisi olla arvostavaa. Jos kumppani tuntuu arvostuksen sijaan lähinnä arvostelevan, on syytä miettiä, mitä omaan elämäänsä oikeasti kaipaa. Myös varhaiset merkit väkivaltaisuudesta ja liiallisesta mustasukkaisuudesta kannattaa ottaa vakavasti.

Sovituista asioista ei pidetä kiinni

Toinen tai kumpikaan ei pidä kiinni sovituista asioista. Suhteen alussa sääntöjen ja rajojen hakemista on enemmän kuin myöhemmin. Sopimuksissa epäonnistuminen ei tarkoita automaattisesti, että suhde kannattaa lopettaa. Jos sopimukset eivät pidä, on paikallaan pohtia, miksi eivät. Silloin on tärkeää oppia sopimaan toisin, jotta ei tule luvanneeksi sellaista, jota ei pysty tarjoamaan.

Seksi ei toimi

Sanotaan, että parisuhteen ongelmat näkyvät herkästi seksissä. Se pitää usein paikkansa. Pariskunnan seksi voi olla intohimoista, vaikka talousongelmat tai vuorovaikutusongelmat painaisivat suhdetta, mutta luultavasti huolet heijastuvat kuitenkin jollakin tavalla seksiin.

Seksiin liittyvistä ongelmista olisi hyvä voida keskustella kumppanin kanssa ja hakea tarpeen mukaan ulkopuolista apua. Toimimaton seksielämä on suuri haaste suhteelle, vaikka kumppanit eivät olekaan vastuussa toistensa seksuaalisesta hyvinvoinnista.

Intuitio antaa hälytysmerkin

Omaan intuitioon kannattaa usein luottaa. Jos tuntuu, että joku suhteessa ei toimi, kannattaa luottaa tunteeseen. Suhteesta ei tarvitse kuitenkaan heti kiirehtiä pois, vaan voi odottaa, miten suhde kehittyy ja mihin suuntaan intuitio kääntyy.

Entä kannattaako suhdetta lähteä testaamaan luottamuspulassa aurinkorannalle sinkkulauman kanssa? Vahvistuuko luottamus, jos oma kumppani pystyy vastustamaan kiusausta ja viettelyä?

– Tuskin luottamuspula ratkeaa tuota kautta. Riippuu parisuhteesta, mitä ihmiset testaavat ja mihin he luottavat. Yksi voi luottaa siihen, että oma kumppani rakastaa ja toinen siihen, ettei tämä harrasta seksiä muiden kanssa, seksuaaliterapeutti Anu Kinnunen sanoo.

Asiantuntijana seksuaalineuvoja ja –terapeutti Anu Kinnunen.

Lue myös:

Kommentoi »