Hyvinvointi

Oletatko liikaa? Varo, voit pilata parisuhteesi!

Yksi suuri parisuhteessa kitkaa aiheuttavista tekijöistä on helposti itse korjattavissa.

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Fotolia
30.3.2016

Oletko tyytyväinen parisuhteeseesi? Suomalaisilla pariskunnilla menee enimmäkseen mukavasti. Väestöliiton tutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomenkielisistä ja 60 prosenttia ruotsinkielisistä suomalaisista pareista on erittäin tyytyväinen parisuhteeseen ja puolisoon. Vain yksi kymmenestä haaveilee kumppaninsa vaihtamisesta.

Silti keskusteluyhteys tökkii eikä riitely ole poikkeuksellista. Vaikka suhteessa kiisteltäisiin siitä, kenen tulee muistaa lasten hammaslääkärit ja koulukuvaukset, ne eivät kuitenkaan ole eroon johtavia riidanaiheita. Työnjaon epäsuhtaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Jos toinen tekee vähemmän tai on suhteessa kokonaan vapaamatkustaja, häiritsee se parisuhteen tasapainoa. 

Taloudellisesti haastavat elämänjaksot lisäävät eroriskiä. Pätkätöiden aiheuttama epävarmuus ja siitä syntyvä stressi, suuret tuloerot pariskunnan keskuudessa tai jommankumman osapuolen työttömyys voivat johtaa eroon.

Lue myös: Hyvä itsetuntemus – hyvä parisuhde

Paranna parisuhdettasi nyt

Onneksi talousasioiden ohella suurin parisuhteen ankeuttaja on helposti korjattavissa. Se pitää ensin vain huomata omassa toiminnassaan. Nimittäin asioiden olettaminen niistä keskustelemisen ja niistä kysymisen sijaan on parisuhteissa yleistä. Olettaminen, että toinen tekee jotain, aiheuttaa pahaa mieltä, väärinkäsityksiä ja suuria pettymyksiä.

Parisuhde ei ole kilpailutilanne. Muistakaa, että tavoittelette yhteistä etua. Kertokaa toisillenne, mitä suhteelta toivotte ja odotatte. Haluatteko elää yhdessä mahdollisimman onnellisina? Me-henki tuottaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa rakkautta.

Lue myös: Kuinka rakentaa toimiva parisuhde ja uusperhe?

Jaksa puhua ja kuunnella

Olettamisen sijaan ylläpitäkää jatkuvaa dialogia ja kertokaa, mitä toinen tekee hyvin. Kun puoliso kehuu, itsetunto vahvistuu ja se näkyy myös innokkuutena ja isompana panostuksena parisuhteessa. Liian pieniä kehuja ei ole, mutta voi olla sanomattomia sanoja, jotka toinen varmasti haluaisi kuulla. Toista voi kiittää vaikka siitä, miten hän jaksaa tsempata tai laittaa ruokaa silloinkin, kun töissä on hektistä, lapset sairastelevat tai elämässä on suurempia vastoinkäymisiä.

Milloin tahansa ennen kuin kriisejä edes pukkaa, voi hakeutua parisuhdeterapiaan tai osallistua parisuhdekurssille. Ennaltaehkäisevä työ kannattaa, sillä kun suhteessa on vikaa, sen korjaaminen on huomattavasti työläämpää kuin ennen ongelmia.  

Lue myös nämä:

Onko kumppanisi onneton? Nämä merkit paljastavat

9 asiaa, joita onnelliset parit tekevät säännöllisesti

Mitä tehdä kun parisuhde rakoilee?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi