Psykoterapeutti, kliininen seksologi Päivi Minkkisen mukaan hyvinvointi parisuhteessa säilyy, kun kumpikin osapuoli varjelee omaa hyvinvointiaan. Liian kiltti ei saa olla, vaikka parisuhde vaatiikin kompromissien tekemistä.
Minkkinen korostaa parisuhteessa elävän aina kaksi erillistä yksilöä omine tunteineen, tarpeineen ja toiveineen; hyvän parisuhteen lujassa ytimessä asuu kummankin puolison itsetuntemus. "Toista ei voi olla lähellä olematta lähellä omaa itseään", hän sanoo mutta tuo samalla esiin parisuhteeseen ja ihmisen identiteetin kehittymiseen liittyvän ristiriidan: "Opimme itsemme toistemme kautta".
Puhumista ja panostusta
Itseensä tutustuminen vaatii rutkasti rohkeutta ja toiseen tutustuminen paljon sanoja – edes pitkä parisuhde ei opeta ajatustenlukutaitoa. Jotta sanoille olisi aikaa ja tilaa, täytyy Minkkisen neuvon mukaan välillä pysähtyä ja "katsoa kartalta, missä minä olen ja missä me olemme".
Minkkinen muistuttaa, ettei parisuhde ei ole ehtymätön lähde, josta voidaan vain ammentaa voimia laittamatta mitään takaisin. "Suhteessa on väistämättä välillä työn maku. Ei pidä olettaa, että kaikki tapahtuisi itsestään". Virtaa arkeen ja sitä kautta parisuhteeseen saadaan paitsi yhdessä tehtävistä asioista, puhumisesta, pussaamisesta ja harrastuksista, myös omasta elämästä ja omista ystävistä. "On mahdotonta, että kaikki olisi yhteistä", Minkkinen toteaa. Jokainen tarvitsee omaa tilaa.
Kun on ihminen, on seksuaalinen
Hyvän parisuhteen olennainen osa on toimiva seksielämä. Seksuaalisuutta ei kuitenkaan voi erottaa muusta suhteesta tai elämästä irralliseksi osioksi – se on olennainen, syvällinen ja hauras osa ihmisyyttä kehdosta hautaan asti. "Kun on ihminen, on seksuaalinen", Minkkinen tiivistää.
Minkkinen kritisoi nyky-yhteiskunnan joka paikassa läsnä olevaa seksin tyrkytystä ja siihen liittyviä arvoja ja asenteita: "Median tarjoama näkökulma seksuaalisuuteen on kapea. Pyritään selittämään ihmisen elämä seksuaalisuuden osalta ihan puhki, vaikka se ei ole mahdollista; ihmisessä on aina kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia. Jokaisen ainutkertaisuus määrittää hänen omaa seksuaalisuuttaan."
Minkkinen kehottaa yksinkertaisesti sulkemaan silmät seksin tyrkyttämiseen liittyvältä ihmisten esineellistämiseltä ja kategorioimiselta; kenenkään ei ole pakko lukea lehtiä tai katsella "mediaseksikkäitä" kuvia, joissa korostetaan seksin olevan vain nuorten ja kauniiden ajanvietettä ja akrobatiaa.
Seksi on vain osa kokonaisuutta
Minkkinen korostaa, että hänen tehtävänsä seksuaaliterapeuttina on auttaa asiakkaita pureutumaan kokonaisuuteen, johon seksuaalisuus liittyy, eikä suinkaan antaa vinkkejä seksielämää piristävistä tempuista. "Valitettavan usein intiimiys ajatellaan pelkäksi toimenpiteeksi", hän toteaa ja korostaa, että seksuaalinen läheisyys lähtee samoista asioista kuin parisuhteen hyvinvointi muutenkin. On tunnettava omat halunsa ja rajansa myös kehollisuuden osalta – ja kyettävä puhumaan niistä.
Esimerkiksi haluttomuuteen on parisuhteessa elävän ihmisen turha hakea terapiasta apua yksin, koska haluttomuus – kuten myös toisaalta seksin ylikorostunut asema – eivät koskaan ole vain haluttoman tai "liikaa haluavan" ongelmia. Ne kielivät paljon ihoa syvemmällä olevista asioista, jotka on uskallettava kohdata kuten kaikki muutkin asiat parisuhteessa – yhdessä, avoimesti ja sekä itseä että toista ihmisenä kunnioittaen.