Hyvinvointi

Miksi mies ei kestä, jos nainen tienaa enemmän?

Miksi nykymies tarrautuu kivikautiseen perheen elättäjän rooliin?

Teksti Milka Sauvala
Kuvat Fotolia
9.7.2015

Raha on miehille iso asia, tilittävät naiset. Jos sitä ei ole, mies masentuu. Jos sitä on liikaa, mies pröystäilee. Ja jos nainen ansaitsee enemmän, mies kipuilee. Miksi ihmeessä?

Kyse lienee miehen ja naisen rooleihin liittyvistä odotuksista.

– Vanha oletus on, että mies tuo leivän pöytään. Jos mies kokee tämän itselleen tärkeäksi, naisen paremmat tulot voivat olla hänelle vaikea asia, kehittämispäällikkö Peter Peitsalo Miessakit-yhdistyksestä arvioi.

Viimevuotisen Tasa-arvobarometrin mukaan kolmasosa miehistä ja viidesosa naisista ovat sitä mieltä, että mies on päävastuussa perheen toimeentulosta. Luvut ovat pienentyneet. Vielä vuonna 1998 näin ajatteli puolet miehistä ja joka kolmas nainen.

Perinteet muuttuvat hitaasti 

– Mies leiväntuojana ei ehkä enää ole normi, mutta kyllä se on asia, joka vaikuttaa.

Hyvin harva mies esimerkiksi jää hoitamaan pieniä lapsiaan. Vuonna 2011 vain viisi prosenttia kotihoidontuen saajista oli isiä.

– Yksi syy voi olla oletus, että miehen kuuluu tehdä uraa ja naisen hoitaa kotia. Jos naisella on vanhemmuudessa ensisijainen rooli, sekin voi työntää miehen huomiota työhön.

Raha tuo statusta 

Mies ansaitsee keskimäärin enemmän kuin nainen: miehen tienaama euro vastaa naisen tilipussin 83 senttiä. Tämä ehkä osittain selittää, miksi miehillä on suurempia odotuksia palkasta.

Kiinnostus rahaan voi liittyä myös sen tuomaan asemaan.

– Sosioekonomisella statuksella on miehille yllättävän paljon väliä. Miehille on ehkä naisia tärkeämpää, millaisella autolla he ajavat tai millainen puhelin heillä on.

Onko naisen taloudellinen menestys miehelle kova paikka? 

Tutkimuksissa on havaittu, että jos vaimo ansaitsee puolisoaan enemmän, avioeron todennäköisyys kasvaa. Avioeron riski on suurin silloin, kun miehen tulot ovat pienet ja naisen suuret.

Tuloksia ei kuitenkaan pidä lukea yksioikoisesti, sanoo tutkija Marika Jalovaara Turun yliopistosta. Suuren palkkaeron taustalla voi olla vaikkapa työttömyys tai sairaus, joka vaikuttaa eropäätökseen eikä raha sinänsä.

– Vanhat käsitykset eivät päde Suomessa. Tilanne voi olla toinen kotirouvayhteiskunnissa, joissa on tapana, ettei nainen käy ansiotyössä. Silloin naisen taloudellinen itsenäisyys voi lisätä eron todennäköisyyttä. Jos nainen on taloudellisesti riippuvainen puolisostaan, kynnys lähteä liitosta on korkea, vaikka tilanne perheessä olisi hyvin vaikea.

Jalovaaran mukaan Suomessa naisen hyvä taloudellinen asema päinvastoin lujittaa liittoja.

– Korkea koulutus, työssäkäynti ja hyvät tulot lisäävät avo- ja avioliiton solmimista, vähentävät liittojen purkautumista ja edistävät lastenhankintaa niin naisilla kuin miehillä. Suomalaisissa perheissä nainen ja mies ovat molemmat leiväntuojia. Perheasunnot ovat kalliita, ja lapsia elätetään parikymmentä vuotta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi