Johda parisuhdetta kuin yritystä

Johda parisuhdetta kuin yritystä
Hyvän parisuhteen perusta on vahva tiimi. Kokeile, miten liittonne muuttuu, kun kohtelet puolisoasi kuin työkaveria.
Julkaistu: 20.8.2016

1. Olkaa työpari 

Hyvä parisuhde on kuin suhde hyvän kollegan kanssa. Molemmilla on ymmärrys paitsi omista, myös toisen tehtävistä. Tehtävien ei tarvitse olla vain romanttisia.

On tutkittu, että hyvä parisuhde näyttäytyy ensisijaisesti hyvänä yhteistyösuhteena, jonka tavoitteet ovat usein käytännöllisiä ja arkisia. Toinen hoitaa lapsen jalkapallotreenit maanantaisin ja toinen keskiviikkoisin. Toinen hoitaa ruokaostokset ja toinen siivoaa.

Tunne hyvästä tiimistä on erityisen tärkeä, jos arki on ruuhkainen ja toisella on vaikeuksia esimerkiksi työttömyyden takia. 

2. Pitäkää kehityskeskusteluja 

Jutelkaa parisuhteenne tilasta kerran viikossa. Varatkaa aika kalenterista, jos sitä ei muuten löydy. Vartti voi riittää.

Aiheen ei tarvitse olla syvällinen. Voitte aloittaa kuulumisten kyselemisellä ja sitten tarkistaa, mihin suuntaan suhde on juuri nyt menossa. Puhukaa jo ennen kuin suhteessa syntyy ongelmia. Yrityksissäkin pidetään kokouksia, vaikkei selkeää agendaa olisikaan joka kerralle. Sujuvat kommunikaatiotaidot parantavat yhteistyötä. 

3.Toteuttakaa strategiaa 

Ei riitä, että esitätte hienoja ajatuksia, vaan suhteen eteen vaaditaan tekoja. Laatikaa unelmille välitavoitteet. Millaisia askeleita pitäisi ottaa, jos toiveena on vaikkapa yllätyksellinen suhde ja paljon seksiä? Viekö päivittäinen hellyys kohti unelmaa? Tarkistakaa, onko sovitut asiat saavutettu. Suunnitelkaa, älkää säntäilkö.

4. Kirkastakaa brändiä 

Miettikää, millainen parisuhteenne on ja mitkä ovat juuri teidän suhteenne ainutlaatuiset ominaisuudet. Älkää verratko tilannetta ystävien pitkään liittoon tai kaverin tuoreeseen rakkauteen. Luokaa oma tavaramerkkinne ja kasvattakaa luottamusta brändille voimaan. Menestytte varmasti. 

5. Keskustelkaa budjetista 

Rahasta puhuminen on tärkeää niin yrityksissä kuin parisuhteessa. Puhukaa sen merkityksestä ja siitä, mihin ja miten sitä käytetään. Budjetti voi olla yksi kehityskeskustelun asia. Budjetoikaa rahaa myös suhteen huoltoon. Auton huoltoon ja ylläpitoon voi upota tuhansia euroja vuodessa. Toimiva parisuhde on vähintään yhtä tärkeä meno kuin toimiva auto. 

6. Viettäkää työhyvinvointipäivä 

Yritysten henkilökunta viettää kerran pari vuodessa aikaa työpaikan ulkopuolella. Silloin syntyy uusia ideoita ja stressi vähenee. Samaa voi kokeilla suhteessa.

Jotta löydätte uusia ajatuksia ja näkökulmia toiseen, poistukaa kotoanne. Viettäkää yö naapurikaupungin hotellissa tai viikonloppu risteilyllä. Kun ympäristö muuttuu, syntyy uusia keskustelunaiheita ja toisessa voi nähdä täysin uusiakin piirteitä.

7. Käyttäkää konsulttia 

Jo ennen kuin konkurssi häämöttää tai kriisit uhkaavat, menkää parisuhdeterapiaan tai -kurssille. Ennaltaehkäisy on usein halvempaa ja helpompaa kuin isojen ristiriitojen korjaaminen.

Suhteen tilan voi tarkistaa milloin tahansa kolmannen osapuolen luona. Asiantuntija ei voi motivoida rakastamaan enemmän, mutta hän voi auttaa rakentamaan parisuhteesta sellaisen, jossa motivaatiota kehittyy entistä enemmän.

Lue myös:

Asiantuntijat: työterveyspsykologi, FT, kognitiivinen psykoterapeutti Annamari Heikkilä ja psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa

Lähteet: Maaret Kallio & Osmo Kontula: Happy End (Wsoy 2015) ja Emilia Vuorisalmi:Sekaisin lovesta (Otava 2015).

Kommentoi »