Hyvinvointi

Näin pääset vaikeiden asioiden yli

Kenenkään elämä ei ole aina yhtä auringonpaistetta. Joskus jää liiaksi vatvomaan epäonnistumisia.

Teksti Minna Vainio
Kuvat Fotolia
29.2.2016

Mikä helpottaa ja auttaa elämässä eteenpäin jos jää liikaa vatvomaan ja suremaan epäonnistumisia ja menetyksiä?

1. Ystävät ja vertaistuki

Se helpottaa, kun saa purkaa huoliaan muille ja tuntee, että tulee nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin on. Ystävä voi tarjota myötätuntoa sekä tuoda uudenlaista näkökulmaa ja perspektiiviä tilanteeseen. Hän voi herätellä sinua sanomalla, että olisiko kenties jo aika jatkaa matkaa eteenpäin.

Aina ei halua kuormittaa ystäviään samoilla murheilla tai läheltä ei löydy tarpeeksi hyvää ystävää, johon tukeutua. Silloin vertaistukiryhmästä voi olla hyötyä. Toiset ihmiset, jotka ovat kokeneet saman asian, ymmärtävät tilannetta parhaiten. Lohtua löytyy kirjoista, lehdistä tai netin erilaisista blogeista. Jos ystävien ja ryhmän tuki ei riitä, kannattaa hakeutua terapiaan.

2. Kuuntele itseäsi, ole armollinen ja lepää

Mieti, miltä kehossasi juuri tänään tuntuu. Lepää riittävästi ja panosta uneen, koska se on kaiken hyvinvoinnin perusta. Älä vaadi itseltäsi kohtuuttomia, vaan anna itsellesi lupa vain olla. Ole armollinen itsellesi, sinä riität.

Huolehdi terveellisestä ravinnosta, jotta jaksat. Hoida ja hemmottele itseäsi kylvyllä tai saunalla. Parempi pysähtyä ajoissa, ennen kuin jokin pakottaa sinut pysähtymään.

Lue myös: Nämä ruoat piristävät

3. Liikunta, ulkoilu ja musiikki

Liikunta parantaa tutkitusti mielialaa. Vaikkei yhtään kiinnostaisi, lähde liikkumaan. Ulkoilu raittiissa ilmassa piristää. Jos olet vihainen, voit purkaa kiukkuasi juoksulenkillä.

Monet saavat musiikista voimaa. Tee itsellesi soittolista voimauttavista kappaleista. Keksi niistä itsellesi voimalauseita, jotka kannustavat eteenpäin.

4. Mieti mistä tykkäät ja missä olet hyvä

Jos tuntuu, ettet koe iloa mistään, mieti mitä tykkäät tehdä. Ketkä ihmiset, mitkä asiat tai tekemiset saisivat sinut hyvälle tuulelle ja ovat kenties ilmaisia? Kun miettii asioita missä on hyvä, saa siitä iloa ja onnistumisen elämystä.

Lue myös: Oletko masentunut? Tämä lempeä keino auttaa!

5. Asia kerrallaan

Elämäsi voi tuntua kaoottiselta sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kodin siivous tai rahapula voi tuntua toivottomalta. Tässä auttaa asioiden pilkkominen Keijo Tahkokallion lanseeraamaa ohjetta seuraten: ”Kuori peruna kerrallaan”.

Voit tehdä suunnitelman joka päivälle. Mikä olisi konkreettinen teko, jonka tänään jaksat tehdä? Pieni askel kerrallaan, yksi tai kaksi asiaa.

6. Rajat

Jos olet paennut ongelmia työhön tai kärsit työriippuvuudesta ja uuvut, se on saattanut saada sinut vapaa-ajallakin haalimaan liikaa tehtäviä. Mieti tarkkaan, mihin suostut ja mille sanot ei. Karsi ylimääräisiä menoja ja seurustele ihmisten kanssa, joilta koet saavasi energiaa tai muuta tarvitsemaasi tunnetta.

Lue myös: Nämä tavat alentavat mielialaasi tehokkaasti

7. Epämiellyttävät tunteet ja anteeksianto

Kaunan kantaminen, syyttely, viha ja kateus kuormittavat vain sinua. Hyväksy ja tiedosta epämiellyttävät tunteet. Voit antaa tunteiden olla, päästää irti tai käsitellä niitä. Voit purkaa tunteitasi esimerkiksi kirjeessä sinua väärinkohdelleelle henkilölle. Huomaa, että tätä kirjettä ei ole tarkoitus lähettää.

Anna anteeksi itsellesi. Voit antaa anteeksi myös toiselle, vaikkei hän sitä koskaan pyytäisi. Iltaisin nukkumaan mennessä voit sanoa mielessäsi kolme kertaa: ”Annan sinulle x anteeksi. ”

8. Huoliaika

Turha murehtiminen antaa vääristyneen, pessimistisen perspektiivin elämään, pahentaa surullisuutta sekä haittaa ongelmanratkaisukykyä. Sano silloin itsellesi: ”STOP! Vatvominen loppuu nyt!”

Suuntaa huomio muualle, keskity johonkin mieluiseen asiaan tai opettele vaikka uusi harrastus. Joogaa, meditoi tai harjoita mindfulnessia. Voit päättää viettää päivässä joka päivä 30 minuutin huoliajan. Muuna aikana, jos huolet tulevat mieleesi, siirrät ne huoliajalle.

Lue myös: Mistä tunnistan masennuksen?

9. Hyvät teot

Kun auttaa muita, voi tulla itse autetuksi. Auttaminen suuntaa huomion pois omista vaikeuksista ja vatvomisesta. Vapaaehtoistyöhön osallistuvilla on tutkimusten mukaan vähemmän masennusoireita ja heidän onnellisuudentunteensa, omanarvontuntonsa ja elämänhallintansa lisääntyvät.

10. Kiitollisuuspäiväkirja

Joskus on vaikea nähdä mitään hyvää omassa elämässä. Silloin kannattaa ihan tietoisesti pysähtyä kirjaamaan ylös päiväkirjaan, mistä pienistä asioista voisi tänään olla kiitollinen. Kun keskittyy hyvään, se lisääntyy elämässäsi ja luo onnellisuutta.

11. Päästä irti

Lopuksi on tärkeä päästää irti menetetystä, sinulle tärkeästä ihmisestä, huolesta, unelmasta, työstä tai mikä ikinä huolesi olikaan. Vasta irtipäästäminen vapauttaa ja tekee tilaa uudelle ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Mitä olet oppinut vaikeista ajoista? Unelmoi, tee uudet tavoitteet ja suunnitelmat elämällesi. Se lisää tulevaisuudenuskoa ja toivoa.

Kirjoittaja on psykoterapeutti Minna Vainio. Lue Minnasta lisää: www.mielekaselama.fi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi