Hyvinvointi

Oletko masentunut? Tämä keino auttaa

Masennus uusiutuu monella. Siitä paranemiseen voidaan tarvita vuosien lääkitys. Uusi tutkimus lupaa lääkkeettömän vaihtoehdon niille, jotka eivät halua tai voi syödä masennuslääkkeitä esimerkiksi sivuvaikutusten vuoksi.

Teksti Satu Lampila
Kuvat Thinkstock
23.2.2016

Masennus on kuin bumerangi – se tulee takaisin. Ei tietenkään ihan kaikille, mutta liian monelle: masennus uusii yli puolella potilaista. Jos masennusjaksoja on on takana jo useita, uusimisen todennäköisyys on 80 prosenttia.

Uusia masennusjaksoja estetään syömällä masennuslääkkeitä jopa vuosia. Entä jos lääkkeet eivät sovi, tai niitä ei haluaisi syödä?

Vastuu itselle

Uuden tutkimuksen mukaan mindfulness-meditaatio eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo on toimiva vaihtoehto masennuksen hoitoon. Kun läsnäolon meditaatioon yhdistetään kognitiivisia eli tiedollisia elementtejä, puhutaan MBCT-tekniikasta. (Mindfulness-Based Cognitive Therapy).

- Sen sijaan, että tukeutuisin jatkuvasti masennuslääkkeisiin, mindfulness antaa minulle mahdollisuuden ottaa oman tulevaisuuteni hallintaani. Huomaan, milloin olen vaarassa ja voin tehdä tarvittavia muutoksia pysyäkseni kunnossa, kertoi tutkimukseen osallistunut Nigel Reed BBC:lle.

Tutkimuspotilaat opetettiin kohtaamaan kehonsa tuntemuksia sekä niitä ajatuksia ja tunteita, jotka liittyivät masennuksen palaamiseen. Sitten he opettelivat suhtautumaan rakentavasti näihin tuntemuksiin.

Lääkkeet ja meditaatio toimivat yhtä hyvin

Tutkimuksessa potilaat saivat ryhmäopetusta MBCT-tekniikkaan kerran viikossa kahdeksan viikon ajan. Tämän jälkeen heille tarjottiin vielä neljä istuntoa seuraavan vuoden aikana.

Meditaatioon osallistujia kannustettiin lopettamaan masennuslääkitys lääkärin valvonnassa, ja olemaan ilman lääkkeitä kahden vuoden ajan. Verrokkipotilaat söivät lääkkeitä kaksi vuotta.

Mindfulness-tekniikka esti masennuksen uusiutumista yhtä hyvin kuin pitkäaikainen masennuslääkitys. Toisin sanoen se voi olla varteenotettava vaihtoehto maailman miljoonille masennuksesta kärsiville.

Samalla voi saada hieman tasapainoa ja rentoutta elämäänsä. Kukapa meistä ei kaipaisi niitä?

Lähteet: The LancetBBC

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi