Lääkkeet ovat valmisteita, jotka sisältävät yhtä tai useampaa lääkeainetta. Lääkkeet jaetaan nykyään synteettisiin ja biologisiin lääkkeisiin. Lääkkeet kehitetään lääkeyrityksissä, ja niihin liittyvää tutkimusta tehdään yliopistoissa ja lääkeyrityksissä.
Osa lääkkeistä saadaan reseptillä, esimerkiksi antibiootit tai beetasalpaajat. Osa lääkkeistä on itsehoitolääkkeitä. Itsehoitolääkkeitä ovat esimerkiksi yleisimmin käytetyt kipulääkkeet tai lääkevoiteet kuten mieto kortisoni tai yskänrokolle levitettävät valmisteet.
Apteekki on paikka, jossa kuluttaja voi käydä lunastamassa lääkärin reseptillä määräämät lääkkeet. Apteekki on velvollinen vaihtamaan lääkkeet halvempaan rinnakkaislääkkeeseen, mikäli sellainen on olemassa. Lääkkeet saavat myyntilupansa Euroopan unionin komissiolta tai Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta.
Lääkkeet täytyy ottaa annetun ohjeen mukaan, jotta ne auttavat toivotulla tavalla. Ennen kuin lääkkeitä aletaan ottaa, pitää selvittää, miten lääkkeitä annostellaan, koska niitä otetaan ja onko jotain estettä, joka estää lääkehoidon aloittamisen. Reseptin kirjoittanut ja hoidon määrännyt lääkäri antaa ohjeita asiakkaalle, samoin apteekissa voi kysyä farmaseutilta vielä tarkempia ohjeita ja niksejä.
Kipulääkkeet lievittävät tai estävät kipua. Osaa kipulääkkeistä saa ilman reseptiä apteekista, joihinkin täytyy olla voimassa oleva resepti.
Kipulääkkeet eivät ole vaarattomia, sillä ne saattavat aiheuttaa monenlaisia vakavia haittoja. Yleisiä ovat esimerkiksi limakalvoärsytys vatsalaukussa ja närästys.
Ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni. Parasetamoli auttaa myös kipuun ja kuumeeseen, mutta sen teho esimerkiksi kuukautiskipuihin on miedompi. .
Säännöllinen kipulääkkeen käyttö voi johtaa sisäisiin verenvuotoihin ja muihin vakaviin haittavaikutuksiin. Moni ei esimerkiksi tiedä, että aspiriinia ei saa nauttia influenssassa.
Viime aikoina myös Suomessa on keskusteltu kipulääkeriippuvuudesta. Osa reseptillä määrättävistä kipulääkkeistä aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, ja niistä on vaikea päästä eroon. Voimakkaissa ja keskivahvoissa kipulääkkeissä vaikuttavana aineina ovat esimerkiksi buprenorfiini, remifentaniili, fentanyyli, tramadoli, oksidokoni ja morfiini.
Lääketutkimus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi jotain parantumatonta sairautta sairastava potilas saa käyttöön uusimpiin lääketieteellisiin tutkimuksiin perustuvan lääkkeen, joka ei vielä ole hyväksytty lääkkeeksi markkinoille, mutta jolla voi olla käänteentekevä vaikutus potilaan terveyteen.
Lääketieto on koottu ja tarjolla esimerkiksi lääketietokeskuksessa. Lääketieto täytyy olla luotettavaa ja korkealaatuista. Fimea tuottaa lääketietoa kansalaisille. Sen tarkoitus on valvoa, että Suomessa käytetään ja myydään vain lääkkeitä, jotka ovat tehokkaita, turvallisia ja laadukkaita.